caută:   
 
 

evenimente culturale

 

„Dor cu dor să se cuprindă./ Drag cu drag.” Ilustraţie de carte şi poezie din Colecţiile Speciale. „Dragobete”, „Mărțișor”, „Cap de Primăvară” în volumele de etnografie și folclor. Expoziție
24 februarie 2019

Asociată reprezentării mitice a dragostei şi a bunei dispoziţii și vestind apropierea primăverii, sărbătoarea populară Dragobete (24 februarie) este întâmpinată la Biblioteca Naţională prin expoziția intitulată „Dor cu dor să se cuprindă./ Drag cu drag.”: ilustraţie de carte şi poezie din Colecţiile Speciale; „Dragobete”, „Mărțișor”, „Cap de Primăvară” în volumele de etnografie și folclor.

Selecția propusă cu acest prilej de Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României conține imagini care reproduc fragmente din operele lui Mihai Eminescu şi George Coşbuc, în ediţii de lux, ilustrate, cu exemplare numerotate, imprimate pe hârtie specială, ocupând un loc însemnat în bibliofilia românească de secol XX şi chiar de secol XXI.

Îngrijite de Perpessicius, George Murnu sau Menny Toneghin şi beneficiind de colaborarea unor artişti plastici de seamă, precum Ary Murnu, Aurel Bordenache, Jules Perahim, Ligia Macovei ori Marcel Chirnoagă, volumele impresionează prin paginile de text elegant tipărite şi prin bogatul aparat iconografic (acuarele, desene, gravuri), farmecul poeziei şi valoarea estetică a ilustraţiilor dând expresie frumoasei porniri sufleteşti a dragostei, pentru ca „Dor cu dor să se cuprindă./ Drag cu drag”.
Expoziția include și o serie de cărți de etnografie și folclor din colecțiile curente ale Bibliotecii Naţionale a României, dedicate sărbătorii numite Dragobete, Mărțișor, Cap de Primăvară – „povestaşii primăverii”, publicate de editurile românești în ultimii ani.

„Dor cu dor să se cuprindă./ Drag cu drag.”: ilustraţie de carte şi poezie din Colecţiile Speciale; „Dragobete”, „Mărțișor”, „Cap de Primăvară” în volumele de etnografie și folclor poate fi văzută la Biblioteca Națională în perioada 24 februarie – 30 aprilie 2019, în Buzunarul UNU, parter.

Intrarea este liberă.
inapoi

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 

Programul bibliotecii

 
În perioada  08.07. – 05.08.2019, Arhiva Istorică din cadrul serviciului Colecţii Speciale va fi închisă pentru public.

Înscrieri cititori:
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 17.45
Marţi, Joi : 12.00 – 19.45

Accesul cititorilor în spațiile deschise:
Luni, miercuri, vineri: 08.00 – 18.00
Marţi, joi: 08.00 – 20.00
Sâmbătă: 09.00 – 17.00 

Îndrumare şi săli de lectură colecții curente (inclusiv American Corner):
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 18.00
Marţi, Joi : 12.00 – 20.00

Săli de lectură colecții speciale:
►Sala „Alexandre Saint Georges” (bibliofilie, manuscrise, fotografii, arhivă istorică etc.), etajul V: marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

Sala audio-video „George Enescu” este închisă temporar, începând cu 5 iunie 2018. Documentele muzicale de colecţii speciale pot fi consultate la sala „Alexandre Saint Georges", etajul V:  marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

Luni-Vineri, între orele 10.00-13.00 si 16.00-18.00.

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP - relații cu publicul prin telefon:
Luni - vineri: 12.00 - 16.00
 

Sunetul paginilor

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2019 Biblioteca Naţională a României