caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Atelier de Carte rară pentru copii: Cazania lui Varlaam, 1643
19 februarie 2019

În Biserica Ortodoxă, odată cu Duminica Vameșului și a Fariseului (17 februarie în anul 2019), începe perioada Triodului, adică cea de pregătire a Învierii Domnului, de aceea se cuvine să poposim luna aceasta, câteva clipe, și asupra unei Cazanii, cartea cu cea mai largă răspândire între vechile tipărituri româneşti și „cea mai citită carte din trecutul nostru”, după cum afirma istoricul literar și bibliograful Dan Simonescu (1902-1993).

Joi, 21 februarie 2019, în intervalul orar 18:00-19:30, vă invităm prin urmare să descoperim împreună Cazania lui Varlaam sau „Carte românească de învăţătură dumenecele preste an şi la praznice înpărăteşti şi la svînţi mari Cu zisa şi cu toată cheltuiala lui Vasilie Voivodul şi domnul ţării Mol[dovei] diîn multe scripturi tălmăcită diîn limba Sloveniască pre limba Romeniască de Varlamŭ Mitropolitulŭ de ţara Moldovei”.

Loc de desfășurare a atelierului: Sala Multimedia „Sergiu Celibidache” (Mezanin).

Coordonat de Dana Panighianţ, artist plastic şi bibliotecar, Atelierul de Carte rară se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.

Participarea la atelier este gratuită. Înscrierea se face pe baza permisului de cititor (eliberat pe loc), în limita locurilor disponibile, la adresa

Imprimată în anul 1643, în vremea și cu strădania domnitorului Vasile Lupu, în tipografia Mănăstirii Trisfetitele sau Sfinții Trei Ierarhi din Iași, această carte este prima tipăritură în limba română din Moldova și una dintre cele mai de seamă cărți din istoria culturii române. 

Cazania cuprinde predici pentru toate duminicile de peste an și pentru sărbătorile mai însemnate, alături de texte hagiografice care povestesc viaţa marilor mucenici. Cele mai multe predici pleacă de la explicarea fragmentului din Evanghelie citit în ziua respectivă şi cuprind sfaturi pentru înfrânarea viciilor şi a patimilor și pentru ajutorarea aproapelui.


Oglinda paginii de titlu: CARTE ROMÂNEASCĂ // DE ÎNVĂŢĂTURĂ // DUMENECELE // preste an şi la praznice împărăte- // şti şi la sfinţi Mari. // Cu zisa şi cu toată cheltuiala // LUI VASILIE VOIVODUL // şi domnul ţării Moldovei din multe // scripturi tălmăcită. din limba // slovenească pre limba Romeniască. // DE VARLAAM MITROPOLITUL // De Ţara Moldovei. // În Tipariul Domnesc. În Mănăstirea // a trei S[feti]teli în Iaşi de la Hs. 1643 (BRV. I. 1508–1716; Ioan Bianu, Nerva Hodoș, Dan Simonescu).


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 

Programul bibliotecii

 
În perioada 1-31 august 2019, publicul va avea acces în spațiile libere (parter, mezanin și etajul I), precum și în sălile de lectură, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-17:00. 

Biroul Înscrieri va funcționa după același program.

Sălile de lectură (etajul I) vor fi deschise prin rotație:
Sala de Științe Filologice „Mihai Eminescu” – 1-14 august
Sala de Științe Juridice „Mircea Djuvara” – 19-23 august
Sala de Științe Economice „Virgil Madgearu” –  26-30 august

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etajul V) de la Colecții Speciale va fi deschisă în perioada 19- 31 august, de marți până joi, în intervalul orar 09:00-17:00.

Ludoteca „Apolodor din Labrador” va fi deschisă în perioada 19-30 august 2019, între orele 09:00-17:00.

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP și Serviciul Depozit Legal vor funcționa după programul normal.

Sâmbăta și duminica biblioteca va fi închisă.
 

Sistemul ISIL în România

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2019 Biblioteca Naţională a României