caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Atelier de carte rară. Un album de călătorie din secolul XIX – Voyage à Athènes et à Constantinople
19 martie 2019

Miercuri, 27 martie 2019, vă invităm să „răsfoim” împreună online albumul de călătorie al lui Louis Dupré, Voyage à Athènes et à Constantinople ou collection de portraits, de vues et de costumes grecs et ottomans, aflat în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale, și să ne apropiem prin desen și culoare de fascinantele ținute vestimentare din lumea orientală.

Loc de desfășurare: Sala Multimedia „Sergiu Celibidache” (Mezanin).

Interval orar: 18:00-19:30.

Coordonat de Dana Panighianţ, artist plastic şi bibliotecar, Atelierul de carte rară se adresează tuturor iubitorilor de carte și de artă cu vârste peste 14 ani.

Participarea la atelier este gratuită. Înscrierea se face pe baza permisului de cititor la Biblioteca Națională a României (eliberat ad-hoc), în limita locurilor disponibile, și prin completarea formularului online.


Elev al lui Jacques-Louis David (1789-1837), Louis Dupré (1789-1837) s-a concentrat pe genul istoric, pictând mai cu seamă pentru Curtea franceză. A întreprins numeroase călătorii, ocazie cu care a făcut studii de pictură după natură. A ajuns inclusiv în Grecia și în mai multe regiuni ale Imperiului Otoman, într-o perioadă de renaștere a culturii elenistice și de echilibru în teritoriile Imperiului. 
Albumul Voyage à Athènes et à Constantinople ou collection de portraits, de vues et de costumes grecs et ottomans este publicat la câțiva ani după ce își încheie călătoria în aceste locuri, reunind patruzeci de ilustrații, litografii colorate manual și semnate, alături de cincizeci și două de pagini de text, cu vignete realizate de autorul însuși.

Oglinda paginii de titlu a albumului conține următoarele informații: VOYAGE À ATHÈNES ET À CONSTANTINOPLE OU COLLECTION DE PORTRAITS, DE VUES ET DE COSTUMES GRECS ET OTTOMANS, PRINTS SUR LES LIEUX, D'APRÈS NATURE, LITHOGRAPHIÉS ET COLORIÉS, ACCOMPAGNÉ D'UN TEXTE ORNÉ DE VIGNETTES PAR L. DUPRÉ, ÉLÈVE DE DAVID, PARIS, IMPRIMERIE DE DONDEY-DUPRÉ, RUE SAINT-LOUIS, Nr. 46, AU MARAIS, M DCCC XXV.

***

În lunile care urmează, în cadrul Atelierului de carte rară, vom face o incursiune în lumea albumelor de artă din prima jumătate a secolului al XIX-lea, Biblioteca Națională a României deținând, în cadrul Colecțiilor sale Speciale, o serie de astfel de albume cu planșe care prezintă personaje în ținute tradiționale, portrete, scene de gen și peisaje (creion și litografie).  

inapoi

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 

Programul bibliotecii

 
În perioada 1-31 august 2019, publicul va avea acces în spațiile libere (parter, mezanin și etajul I), precum și în sălile de lectură, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-17:00. 

Biroul Înscrieri va funcționa după același program.

Sălile de lectură (etajul I) vor fi deschise prin rotație:
Sala de Științe Filologice „Mihai Eminescu” – 1-14 august
Sala de Științe Juridice „Mircea Djuvara” – 19-23 august
Sala de Științe Economice „Virgil Madgearu” –  26-30 august

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etajul V) de la Colecții Speciale va fi deschisă în perioada 19- 31 august, de marți până joi, în intervalul orar 09:00-17:00.

Ludoteca „Apolodor din Labrador” va fi deschisă în perioada 19-30 august 2019, între orele 09:00-17:00.

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP și Serviciul Depozit Legal vor funcționa după programul normal.

Sâmbăta și duminica biblioteca va fi închisă.
 

Sistemul ISIL în România

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2019 Biblioteca Naţională a României