caută:   
 
 

arhivă

 

Manuscriptorium şi Enrich
Acces la documente de patrimoniu

Workshop, 6 -7 februarie 2008

În zilele de 6-7 februarie 2008, la Biblioteca Naţională a României – Cabinetul Bibliologic, a avut loc un workshop la care domnul Adolf Knoll, director-adjunct al Bibliotecii Naţionale a Cehiei, a făcut o prezentare a Bibliotecii Naţionale a Cehiei şi a proiectelor Manuscriptorium şi Enric.

În expunerea sa, domnul Knoll a vorbit despre istoricul, organizarea şi modalităţile de finanţare ale Bibliotecii Naţionale a Cehiei.

Biblioteca Naţională a Cehiei are posibilitatea de a obţine venituri extrabugetare (10% din bugetul total), pe care le poate gestiona independent de bugetul de bază.

De mai mulţi ani, biblioteca îşi concentrează atenţia pe mărirea vizibilităţii, pe implicarea în proiecte naţionale şi europene.

Participarea la aceste proiecte este importantă pentru dezvoltarea bibliotecii pe termen lung şi pe direcţiile noi, ambele dificil de susţinut din bugetul propriu.

Biblioteca nu are un departament special de proiecte. Coordonarea şi activităţile efective din cadrul acestor proiecte sunt realizate prin implicarea directă a oamenilor din diverse servicii ale bibliotecii.Subiectul principal a fost prezentarea proiectelor Manuscriptorium şi Enrich, privind accesul la documentele de patrimoniu.

Biblioteca Naţională a României a fost invitată să fie parteneră la aceste proiecte, contribuind periodic cu manuscrise şi cărţi rare digitizate din colecţiile sale speciale.

Pentru mai multe informaţii privind aceste proiecte, puteţi accesa www.manuscriptorium.com şi enrich.manuscriptorium.com.

Biblioteca Naţională a Cehiei a înţeles că în această lume în schimbare trebuie să se descurce singură şi să-şi găsească modalităţi noi de finanţare – o atitudine pe care ar trebui să o aibă şi BNR.

La întâlnire au participat 15 bibliotecari din mai multe servicii ale BNR (Informatizare, Colecţii Speciale, Bibliografia Naţională, Achiziţii, Catalogare. Clasificare, Cataloage Colective, Laborator Patologic, Referinţe şi Cercetare. Dezvoltare).

Cu această ocazie, BNR a pregătit o expoziţie intitulată Cultura Cehă în colecţiile Bibliotecii Naţionale a României. La realizarea ei au contribuit serviciile: Cercetare. Dezvoltare, Referinţe, Informatizare, Colecţii Speciale, Achiziţii, Comunicarea Colecţiilor.
inapoi

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 

Programul bibliotecii

 
Înscrieri cititori:
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 17.45
Marţi, Joi : 12.00 – 19.45

Îndrumare şi săli de lectură colecții curente:
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 18.00
Marţi, Joi : 12.00 – 20.00

Săli de lectură colecții speciale:
►Sala „Alexandre Saint Georges” (bibliofilie, manuscrise, fotografii, arhivă istorică etc.), etajul V: marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

Sala audio-video „George Enescu” este închisă temporar, începând cu 5 iunie 2018. Documentele muzicale de colecţii speciale pot fi consultate la sala „Alexandre Saint Georges", etajul V:  marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

*Sala American Corner este închisă temporar, începând cu 5 martie 2018.
*În perioada 23 mai 2018 - 1 septembrie 2018, cabinetul de manuscrise va fi închis pentru public.

Marți, Miercuri, Joi: 10.00 - 12.30

Accesul cititorilor în spațiile deschise:
Luni, miercuri, vineri: 08.00 – 18.00
Marţi, joi: 08.00 – 20.00
Sîmbătă: 09.00 – 17.00 

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP - relații cu publicul prin telefon:
Luni - vineri: 12.00 - 16.00
 

Sunetul paginilor

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2018 Biblioteca Naţională a României