caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Poeme pentru păsări și extratereștri de Cristian Bădiliță
10 septembrie 2013

Marți, 10 septembrie 2013, de la ora 18.00, la Biblioteca Națională a României (Parter – spațiile expoziționale Buzunarul UNU și Buzunarul DOI; intrarea dinspre B-dul Mircea Vodă) va avea loc vernisajul expoziției Poeme pentru păsări și extratereștri, care poartă semnătura lui Cristian Bădiliță.


Cunoscut patrolog și exeget biblic, doctor al Universităţii Paris IV-Sorbonne, cu o teză despre Metamorfozele Anticristului la Părinţii Bisericii (apărută la Beauchesne Éditeur în anul 2005, lucrarea a primit premiul Solomon Reinach al Asociaţiei Eleniştilor din Franţa), autor a peste patruzeci de volume de studii, eseuri şi poeme, coordonator al fundamentalei traduceri a Septuagintei și, în prezent, al traducerii ştiinţifice – însoțite de ample comentarii – a Noului Testament, Cristian Bădiliţă „aduce vederii noastre” o expoziție de poeme-desemne la care au fost convocate 70 planşe, 14 postere şi 7 tricouri „vorbitoare”.


Vor vernisa expoziția: conf. dr. Elena Tîrziman, director general al Bibliotecii Naționale a României, criticul literar Alex. Ștefănescu, Silvia Colfescu, director al Editurii Vremea, dr. Octavian Mihail Sachelarie – director al Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” din Piteşti și, bineînțeles, Cristian Bădiliţă.În contiguitate cu teologia, arta plastică, dar şi cu stricta banalitate, după cum autorul însuși o caracterizează, poezia expandată propusă de Cristian Bădiliță te duce cu gândul atât la sintezele plastice din tradiția cărturăresc-mânăstirească (occidentală și orientală), cât și la ideea de text-instalație și text-rețea (pentru amatorii de teoria comunicării și de analiză de conținut), trecând razant pe lângă caligramele lui Apollinaire.

Expoziția va fi deschisă în perioada 10 septembrie – 31 octombrie 2013, în spațiile expoziționale Buzunarul UNU și Buzunarul DOI de la Parter (intrarea dinspre B-dul Mircea Vodă) și va putea fi vizitată de luni până vineri, între orele 08.00-18.00.

Lucrările au fost expuse anterior la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” din Piteşti (5-15 iunie 2013) și la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu (4 iulie-4 august 2013).


Cristian Bădiliță: „«Cărțile, tăcute săbii», scria undeva Vintilă Horia. Eu aș întreba: «De ce nu vorbitoare scuturi»? «Scutul – scrie heraldistul Constantin Ittu – care inițial a avut doar un caracter defensiv, a devenit mai târziu un mijloc de a face cunoscute faptele de arme (ale sale sau ale familiei) de care posesorul său putea fi mândru. Scutul a devenit astfel o pagină de istorie, un fel de brevet pe care titularul îl purta mereu cu el». Cum să nu urci imediat cu gândul la scutul lui Ahile – un fel de Microcosm Dinamic, care-l transformă pe erou într-un Mare Inițiat? Într-o lume atât de anarhică, dominată de INDIFERENȚA unuia față de celălalt (inclusiv aglomerațiile de pe internet atestă acest fapt; cel mai adesea, intrăm «în contact» nu pentru a comunica, ci pentru a ne exhiba), într-o asemenea lume așadar, cărțile au devenit săbii mute și boante. Ba nu, mai degrabă, morminte făr-de nume și făr-de glas. 

Poate și de aceea am simțit nevoia să VIZUALIZEZ poemele mele, să le transform în planșe pe care să le EXPUN. Nu din exhibiționism, ci din impulsul de a protesta împotriva amneziei, a surzeniei vuitoare, a morții poeziei. Căci poezia, alături de sacru, este cea care ne definește ca ființe umane. Poezia trebuie să fie scoasă din cărțile-morminte, să fie urcată pe pereți, cățărată în copaci. Să devină scut, semn heraldic. Dacă nu pentru a ne apăra în luptă, atunci măcar pentru a păstra memoria esențială, transpersonală, divină a speciei”.


Persoană de contact: 

Letiția Constantin – Biblioteca Națională a României

Tel.: 0758/109423

Email: 
inapoi

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 

Programul bibliotecii

 
În perioada 12-13 iunie 2019 Centrul de Resurse și Informare „American Corner” din cadrul Bibliotecii Naționale, etaj I, corp E, va fi închis pentru public. 

Înscrieri cititori:
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 17.45
Marţi, Joi : 12.00 – 19.45

Accesul cititorilor în spațiile deschise:
Luni, miercuri, vineri: 08.00 – 18.00
Marţi, joi: 08.00 – 20.00
Sâmbătă: 09.00 – 17.00 

Îndrumare şi săli de lectură colecții curente (inclusiv American Corner):
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 18.00
Marţi, Joi : 12.00 – 20.00

Săli de lectură colecții speciale:
►Sala „Alexandre Saint Georges” (bibliofilie, manuscrise, fotografii, arhivă istorică etc.), etajul V: marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

Sala audio-video „George Enescu” este închisă temporar, începând cu 5 iunie 2018. Documentele muzicale de colecţii speciale pot fi consultate la sala „Alexandre Saint Georges", etajul V:  marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

Marți, Miercuri, Joi: 10.00 - 12.30

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP - relații cu publicul prin telefon:
Luni - vineri: 12.00 - 16.00
 

Sunetul paginilor

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2019 Biblioteca Naţională a României