caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Poeme pentru păsări și extratereștri de Cristian Bădiliță
10 septembrie 2013

Marți, 10 septembrie 2013, de la ora 18.00, la Biblioteca Națională a României (Parter – spațiile expoziționale Buzunarul UNU și Buzunarul DOI; intrarea dinspre B-dul Mircea Vodă) va avea loc vernisajul expoziției Poeme pentru păsări și extratereștri, care poartă semnătura lui Cristian Bădiliță.


Cunoscut patrolog și exeget biblic, doctor al Universităţii Paris IV-Sorbonne, cu o teză despre Metamorfozele Anticristului la Părinţii Bisericii (apărută la Beauchesne Éditeur în anul 2005, lucrarea a primit premiul Solomon Reinach al Asociaţiei Eleniştilor din Franţa), autor a peste patruzeci de volume de studii, eseuri şi poeme, coordonator al fundamentalei traduceri a Septuagintei și, în prezent, al traducerii ştiinţifice – însoțite de ample comentarii – a Noului Testament, Cristian Bădiliţă „aduce vederii noastre” o expoziție de poeme-desemne la care au fost convocate 70 planşe, 14 postere şi 7 tricouri „vorbitoare”.


Vor vernisa expoziția: conf. dr. Elena Tîrziman, director general al Bibliotecii Naționale a României, criticul literar Alex. Ștefănescu, Silvia Colfescu, director al Editurii Vremea, dr. Octavian Mihail Sachelarie – director al Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” din Piteşti și, bineînțeles, Cristian Bădiliţă.În contiguitate cu teologia, arta plastică, dar şi cu stricta banalitate, după cum autorul însuși o caracterizează, poezia expandată propusă de Cristian Bădiliță te duce cu gândul atât la sintezele plastice din tradiția cărturăresc-mânăstirească (occidentală și orientală), cât și la ideea de text-instalație și text-rețea (pentru amatorii de teoria comunicării și de analiză de conținut), trecând razant pe lângă caligramele lui Apollinaire.

Expoziția va fi deschisă în perioada 10 septembrie – 31 octombrie 2013, în spațiile expoziționale Buzunarul UNU și Buzunarul DOI de la Parter (intrarea dinspre B-dul Mircea Vodă) și va putea fi vizitată de luni până vineri, între orele 08.00-18.00.

Lucrările au fost expuse anterior la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” din Piteşti (5-15 iunie 2013) și la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu (4 iulie-4 august 2013).


Cristian Bădiliță: „«Cărțile, tăcute săbii», scria undeva Vintilă Horia. Eu aș întreba: «De ce nu vorbitoare scuturi»? «Scutul – scrie heraldistul Constantin Ittu – care inițial a avut doar un caracter defensiv, a devenit mai târziu un mijloc de a face cunoscute faptele de arme (ale sale sau ale familiei) de care posesorul său putea fi mândru. Scutul a devenit astfel o pagină de istorie, un fel de brevet pe care titularul îl purta mereu cu el». Cum să nu urci imediat cu gândul la scutul lui Ahile – un fel de Microcosm Dinamic, care-l transformă pe erou într-un Mare Inițiat? Într-o lume atât de anarhică, dominată de INDIFERENȚA unuia față de celălalt (inclusiv aglomerațiile de pe internet atestă acest fapt; cel mai adesea, intrăm «în contact» nu pentru a comunica, ci pentru a ne exhiba), într-o asemenea lume așadar, cărțile au devenit săbii mute și boante. Ba nu, mai degrabă, morminte făr-de nume și făr-de glas. 

Poate și de aceea am simțit nevoia să VIZUALIZEZ poemele mele, să le transform în planșe pe care să le EXPUN. Nu din exhibiționism, ci din impulsul de a protesta împotriva amneziei, a surzeniei vuitoare, a morții poeziei. Căci poezia, alături de sacru, este cea care ne definește ca ființe umane. Poezia trebuie să fie scoasă din cărțile-morminte, să fie urcată pe pereți, cățărată în copaci. Să devină scut, semn heraldic. Dacă nu pentru a ne apăra în luptă, atunci măcar pentru a păstra memoria esențială, transpersonală, divină a speciei”.


Persoană de contact: 

Letiția Constantin – Biblioteca Națională a României

Tel.: 0758/109423

Email: 
inapoi

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 

Programul bibliotecii

 
În perioada 1-31 august 2019, publicul va avea acces în spațiile libere (parter, mezanin și etajul I), precum și în sălile de lectură, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-17:00. 

Biroul Înscrieri va funcționa după același program.

Sălile de lectură (etajul I) vor fi deschise prin rotație:
Sala de Științe Filologice „Mihai Eminescu” – 1-14 august
Sala de Științe Juridice „Mircea Djuvara” – 19-23 august
Sala de Științe Economice „Virgil Madgearu” –  26-30 august

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etajul V) de la Colecții Speciale va fi deschisă în perioada 19- 31 august, de marți până joi, în intervalul orar 09:00-17:00.

Ludoteca „Apolodor din Labrador” va fi deschisă în perioada 19-30 august 2019, între orele 09:00-17:00.

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP și Serviciul Depozit Legal vor funcționa după programul normal.

Sâmbăta și duminica biblioteca va fi închisă.
 

Sistemul ISIL în România

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2019 Biblioteca Naţională a României