caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Moşii de toamnă şi riturile de trecere la români: cărţi din colecţiile Bibliotecii Naţionale. Expoziție (29 octombrie – 29 noiembrie 2014)
29 octombrie - 29 noiembrie 2014

În perioada 29 octombrie – 29 noiembrie 2014, la Biblioteca Naţională a României este deschisă expoziţia Moşii de toamnă şi riturile de trecere la români: cărţi din colecţiile Bibliotecii Naţionale a României, expoziție care reuneşte volume referitoare la riturile de trecere, dar și volume de etnologie, etnografie și folclor, intrate în ultimii ani în colecțiile Bibliotecii Naționale.

Expoziţia este deschisă în spaţiul expoziţional Curtea lui Dionis (parter, intrarea dinspre Tribunal) în perioada 29 octombrie – 29 noiembrie 2014. 

Intrarea este liberă.„După moarte ne facem toți moși” – Oamenii sunt supuşi, cu sau fără ştiinţa lor, cu sau fără voia lor, unor rituri de trecere. 
Prezente în toate societățile, moderne sau de tip tradițional, riturile de trecere sunt fie de separare de lume – de starea anterioară (cea de dinainte de moarte), fie de trecere a graniței – pragul către „o lume nouă”, fie de agregare la o lume nouă – integrarea în alte comunități.
Ritualurile de înmormântare reglează comportamentul morților, cărora li se furnizează tot ceea ce au nevoie, dar mai ales pe cel al viilor, cărora li se cere să respecte anumite sărbători din an, când sunt rememoraţi, invocaţi sau aşteptaţi cei plecaţi. Cei rămaşi în viaţă sunt stăpâniţi de veneraţie, dar și de teama că un spirit nemulţumit se poate oricând metamorfoza într-unul malefic, de unde și grija pentru îndeplinirea cu sfințenie a riturilor. 
În calendarul popular, Moșii de toamnă este una dintre cele mai importante sâmbete ale morților. Moșii semnifică, în cadrul obiceiurilor tradiționale, pomenirea morților prin ofrande, practică funerară cunoscută în toate zonele locuite de români. 
Numiți în tradiție și Moșii de Sfântul Dumitru sau de Sânmedru, așezarea lor calendaristică la sfârșit de toamnă a avut, pe lângă motivația religioasă, creștină, și pe aceea de a-i lega de muncile agricole specifice anotimpului (în această perioadă, în cele mai multe zone se încheie semănatul de toamnă). 

Curator: Angela Bilcea
Afiș: Adrian Cadarinapoi

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 

Programul bibliotecii

 
În perioada 1-31 august 2019, publicul va avea acces în spațiile libere (parter, mezanin și etajul I), precum și în sălile de lectură, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-17:00. 

Biroul Înscrieri va funcționa după același program.

Sălile de lectură (etajul I) vor fi deschise prin rotație:
Sala de Științe Filologice „Mihai Eminescu” – 1-14 august
Sala de Științe Juridice „Mircea Djuvara” – 19-23 august
Sala de Științe Economice „Virgil Madgearu” –  26-30 august

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etajul V) de la Colecții Speciale va fi deschisă în perioada 19- 31 august, de marți până joi, în intervalul orar 09:00-17:00.

Ludoteca „Apolodor din Labrador” va fi deschisă în perioada 19-30 august 2019, între orele 09:00-17:00.

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP și Serviciul Depozit Legal vor funcționa după programul normal.

Sâmbăta și duminica biblioteca va fi închisă.
 

Sistemul ISIL în România

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2019 Biblioteca Naţională a României