caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Zilele Bibliotecii Naţionale, Ediţia a XVIII-a. 60 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Naţionale a României (1955-2015). Instituțiile culturale din România – „Zări şi etape” din istoria recentă
18 decembrie 2015

Marcând cei 60 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Centrale de Stat (actuala Bibliotecă Naţională a României), ediţia din acest an a Zilelor Bibliotecii Naţionale propune, în data de 18 decembrie 2015, începând cu ora 10:00, o dezbatere privind perspectivele care au definit şi redefinit, în ultimele decenii, instituția bibliotecii și, în general, instituțiile culturale românești, privind poziţionarea instituţiei bibliotecii în raport cu alte tipuri de instituţii culturale, privind „zările şi etapele” percepţiei publice asupra instituţiilor culturale.
Evenimentul punctează și împlinirea a 60 de ani de la reluarea, de către Biblioteca Centrală de Stat (actuala Bibliotecă Națională a României), a funcției de Depozit Legal, a 25 de ani de la înființarea Bibliotecii Omnia din Craiova – Filială a Bibliotecii Naționale a României, precum și a 20 de ani de la înființarea Revistei Bibliotecii Naționale a României (1995-2015) și, de asemenea, aduce un omagiu – prin titlul ales („Zări și etape”) – filosofului şi bibliotecarului Lucian Blaga, de la a cărui naştere s-au împlinit 120 de ani (9 mai 1895).

Ediţia a XVIII-a a Zilelor Bibliotecii Naţionale va include, astfel, o masă rotundă intitulată „Zări şi etape” din istoria recentă a instituţiilor culturale și info-documentare din România, la care vor participa: Claudia Şerbănuţă (Biblioteca Națională a României), Virgil Nițulescu (Muzeul Țăranului Român), Mădălina Mirea (Palatele Brâncovenești), Florin Abraham (CNSAS), Ioan Opriș (Muzeul Național de Istorie), Ioan Drăgan (Arhivele Naționale ale României), Cornel Lepădatu (Biblioteca Academiei Române), precum și o secțiune de comunicări referitoare la istoria recentă a Bibliotecii Naționale a României: Doina Ghiță – 25 de ani de la înființarea Bibliotecii Omnia din Craiova, Filială a Bibliotecii Naționale; dr. Anca Andreescu – Istoria Așezămintelor Brătianu; dr. Dina Paladi – „Zări şi etape” din istoria Depozitului Legal din România; dr. Letiția Constantin – 20 de ani de la înființarea Revistei Bibliotecii Naționale a României; Anca Moraru – O publicație a breslei – Biblioteca. Revistă de Bibliologie și Știința Informării.

Zilele Bibliotecii Naţionale se vor încheia cu un Concert special de colinde susținut de Corul „Cantus Domini” al Asociaţiei Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO), dirijor Arhid. dr. Răzvan Ştefan.

În cadrul evenimentului vor fi deschise expozițiile: „Zări şi etape” din istoria Bibliotecii Naționale a României (AvanGarden 5, parter); Publicații editate de Biblioteca Națională a României (AvanGarden 5, parter); „Zări şi etape” privind literatura de specialitate editată în România în perioada 1990-2015 (Buzunarele UNU, DOI – parter); „Zări şi etape” din parcursul intelectual al unui filosof. 120 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga (1895-2015) (AvanGarden 5, parter).


PROGRAM

10:00 – Symposium, parter

O ISTORIE CARE NE PRIVEȘTE PE TOȚI (I):
► „Zări şi etape” din istoria recentă a instituţiilor culturale și info-documentare din România (masă rotundă)

Participă: Claudia Şerbănuţă (Biblioteca Națională a României), Virgil Nițulescu (Muzeul Țăranului Român), Mădălina Mirea (Palatele Brâncovenești), Florin Abraham (CNSAS), Ioan Opriș (Muzeul Național de Istorie), Ioan Drăgan (Arhivele Naționale ale României), Cornel Lepădatu (Biblioteca Academiei Române)

12:30
Pauză de cafea

13:00 – Symposium, parter
O ISTORIE CARE NE PRIVEȘTE PE TOȚI (II):
Doina Ghiță – 25 de ani de la înființarea Bibliotecii Omnia din Craiova, Filială a Bibliotecii Naționale
Anca Andreescu – Istoria Așezămintelor Brătianu
Dina Paladi – „Zări şi etape” din istoria Depozitului Legal din România
Letiția Constantin – 20 de ani de la înființarea Revistei Bibliotecii Naționale a României 
Anca Moraru – O publicație a breslei – Biblioteca. Revistă de Bibliologie și Știința Informării 

15:00 – Symposium, parter 

Concert special de colinde susținut Corul „Cantus Domini” al Asociaţiei Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO), dirijor Arhid. dr. Răzvan Ştefan.

EXPOZIȚII:
► „Zări şi etape” din istoria Bibliotecii Naționale a României – AvanGarden 5, parter 
► Publicații editate de Biblioteca Națională a României – AvanGarden 5, parter
► „Zări şi etape” privind literatura de specialitate editată în România în perioada 1990-2015 – Buzunarele UNU, DOI – parter


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 

Programul bibliotecii

 
În perioada 12-13 iunie 2019 Centrul de Resurse și Informare „American Corner” din cadrul Bibliotecii Naționale, etaj I, corp E, va fi închis pentru public. 

Înscrieri cititori:
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 17.45
Marţi, Joi : 12.00 – 19.45

Accesul cititorilor în spațiile deschise:
Luni, miercuri, vineri: 08.00 – 18.00
Marţi, joi: 08.00 – 20.00
Sâmbătă: 09.00 – 17.00 

Îndrumare şi săli de lectură colecții curente (inclusiv American Corner):
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 18.00
Marţi, Joi : 12.00 – 20.00

Săli de lectură colecții speciale:
►Sala „Alexandre Saint Georges” (bibliofilie, manuscrise, fotografii, arhivă istorică etc.), etajul V: marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

Sala audio-video „George Enescu” este închisă temporar, începând cu 5 iunie 2018. Documentele muzicale de colecţii speciale pot fi consultate la sala „Alexandre Saint Georges", etajul V:  marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

Marți, Miercuri, Joi: 10.00 - 12.30

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP - relații cu publicul prin telefon:
Luni - vineri: 12.00 - 16.00
 

Sunetul paginilor

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2019 Biblioteca Naţională a României