caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Dulci eresuri şi şoapte de dor. Expoziţie de Dragobete cu ilustraţie de carte şi poezie românească din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României
24 februarie – 30 aprilie 2016

Ziua de 24 februarie, care, în tradiţia populară, vesteşte apropierea primăverii, fiind asociată reprezentării mitice a dragostei şi bunei dispoziţii, este întâmpinată la Biblioteca Naţională a României cu „Dulci eresuri şi şoapte de dor: expoziţie de Dragobete cu ilustraţie de carte şi poezie românească din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României”, prilej de a reliefa unul dintre cele mai frumoase şi mai poetice simţăminte.

Expoziţia dezvăluie versuri alese, pline de sensibilitate, cunoscute publicului din opera lui Mihai Eminescu şi George Coşbuc, publicate însă în ediţii de lux, ilustrate, cu exemplare numerotate şi imprimate pe hârtie specială, care ocupă un loc însemnat în bibliofilia românească de secol XX şi chiar XXI. 
Îngrijite de Perpessicius, George Murnu sau Menny Toneghin şi beneficiind de colaborarea unor artişti de seamă precum Ary Murnu, Aurel Bordenache, Ligia Macovei ori Marcel Chirnoagă, volumele impresionează prin paginile de text elegant tipărite şi prin bogatul aparat iconografic – acuarele, desene, gravuri. Imaginile expuse reproduc astfel fragmente din aceste lucrări bibliofile, păstrate în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României.

Farmecul poeziei şi valoarea estetică a ilustraţiilor dau expresie frumoasei porniri sufleteşti a dragostei, pentru ca „Dor cu dor să se cuprindă/ Drag cu drag”.

„Dulci eresuri şi şoapte de dor: expoziţie de Dragobete cu ilustraţie de carte şi poezie românească din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României” este deschisă în spaţiul Symposium, parter, în perioada 24 februarie – 30 aprilie 2016. 

Intrarea este liberă. 
inapoi

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 

Programul bibliotecii

 
În perioada  08.07. – 05.08.2019, Arhiva Istorică din cadrul serviciului Colecţii Speciale va fi închisă pentru public.

Înscrieri cititori:
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 17.45
Marţi, Joi : 12.00 – 19.45

Accesul cititorilor în spațiile deschise:
Luni, miercuri, vineri: 08.00 – 18.00
Marţi, joi: 08.00 – 20.00
Sâmbătă: 09.00 – 17.00 

Îndrumare şi săli de lectură colecții curente (inclusiv American Corner):
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 18.00
Marţi, Joi : 12.00 – 20.00

Săli de lectură colecții speciale:
►Sala „Alexandre Saint Georges” (bibliofilie, manuscrise, fotografii, arhivă istorică etc.), etajul V: marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

Sala audio-video „George Enescu” este închisă temporar, începând cu 5 iunie 2018. Documentele muzicale de colecţii speciale pot fi consultate la sala „Alexandre Saint Georges", etajul V:  marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

Luni-Vineri, între orele 10.00-13.00 si 16.00-18.00.

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP - relații cu publicul prin telefon:
Luni - vineri: 12.00 - 16.00
 

Sunetul paginilor

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2019 Biblioteca Naţională a României