caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Cititul pentru toți – Campanii de lectură în bibliotecile publice din România
29 iunie 2016

Miercuri, 29 iunie 2016, de la ora 11.00, la Biblioteca Națională a României, în spațiul dedicat bibliotecilor publice numit sugestiv BiblioExpo, va avea loc vernisajul expoziției Cititul pentru toți – Campanii de lectură în bibliotecile publice din România, organizate sub patronajul Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).
Coordonarea expoziției este asigurată de Biblioteca Județeană „George Barițiuˮ din Brașov și de Biblioteca Județeană „A.D. Xenopolˮ din Arad.
La vernisaj vor participa reprezentanți ai ANBPR, ai Bibliotecii Naționale a României și ai Bibliotecii Județene „George Barițiuˮ din Brașov, precum și delegatul EBLIDA (European Bureau of Library Information and Documentation Associations).

Expoziția anuală colectivă de fotografii este un „port-drapel” al ANBPR, proiectul propunându-și să pună în lumină activitatea complexă și diversă a bibliotecilor publice, să prezinte, prin intermediul imaginii, rolul acestora în viața utilizatorilor și a comunităților.
Se spune că o fotografie face mai mult decât o mie de cuvinte. De aceea, ANBPR dorește să transforme această expoziție într-un proiect permanent, prin care bibliotecile publice să-și găsească vocea distinctă și, de asemenea, să devină mult mai vizibile, mai relevante pentru comunități.
Expoziția este tematică, anul 2016 fiind consacrat, astfel, campaniilor de susținere a cititului. Dacă în expoziția-pilot din 2015, realizată cu prilejul vizitei delegației IFLA în Romania, bibliotecile participante au fost exclusiv cele județene, anul acesta invitația a fost făcută tuturor bibliotecilor publice din România – comunale, orășenești, municipale, județene. 
Au răspuns la apel 35 de biblioteci, dintre care au fost selectate 23, cu fotografii reprezentative care au fost alese și în funcție de calitatea (rezoluția) imaginii. Cele 23 de biblioteci participante reprezintă județele: Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, București, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Gorj, Iași, Maramureș, Neamț, Sălaj, Vâlcea, Vrancea. Județele Constanța, Iași, Neamț, Sălaj sunt reprezentate în expoziție prin bibliotecile din mai multe localități. Alături de puternice biblioteci județene, care dispun de personal și de infrastructură, se află și biblioteci active din orașe mai mici (Onești, Medgidia, Murfatlar, Roman, Târgu Frumos), ca și biblioteci comunale extrem de dinamice.
Spre deosebire de 2015, anul acesta s-a reușit realizarea expoziției atât în format print, cât și în format electronic – găzduită pe platforma Expoziția de fotografie ANBPR creată prin efortul bibliotecilor județene partenere (Arad și Brașov).

Cele 63 de fotografii prezentate în expoziția Cititul pentru toți – Campanii de lectură în bibliotecile publice din România pot fi văzute la Biblioteca Națională a României în perioada 29 iunie – 29 iulie 2016. 

Intrarea este liberă. 
inapoi

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 

Programul bibliotecii

 
În perioada 12-13 iunie 2019 Centrul de Resurse și Informare „American Corner” din cadrul Bibliotecii Naționale, etaj I, corp E, va fi închis pentru public. 

Înscrieri cititori:
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 17.45
Marţi, Joi : 12.00 – 19.45

Accesul cititorilor în spațiile deschise:
Luni, miercuri, vineri: 08.00 – 18.00
Marţi, joi: 08.00 – 20.00
Sâmbătă: 09.00 – 17.00 

Îndrumare şi săli de lectură colecții curente (inclusiv American Corner):
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 18.00
Marţi, Joi : 12.00 – 20.00

Săli de lectură colecții speciale:
►Sala „Alexandre Saint Georges” (bibliofilie, manuscrise, fotografii, arhivă istorică etc.), etajul V: marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

Sala audio-video „George Enescu” este închisă temporar, începând cu 5 iunie 2018. Documentele muzicale de colecţii speciale pot fi consultate la sala „Alexandre Saint Georges", etajul V:  marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

Marți, Miercuri, Joi: 10.00 - 12.30

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP - relații cu publicul prin telefon:
Luni - vineri: 12.00 - 16.00
 

Sunetul paginilor

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2019 Biblioteca Naţională a României