caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Cumințenia pământului și Tripticul Evei – perspectiva hermeneuticii endogene. Conferință susținută de dr. Matei Stîrcea-Crăciun
30 septembrie 2016

Vineri, 30 septembrie 2016, de la ora 21.00, în cadrul programului A DORMI mai puţin, pentru A CITI mai mult. Biblioteca Naţională în Nocturna Bibliotecilor, la Biblioteca Națională a României (spațiul Papirus – parter) va avea loc conferința Cumințenia pământului și Tripticul Evei – perspectiva hermeneuticii endogene, susținută de dr. Matei Stîrcea-Crăciun.
Conferința va oferi publicului exemplificări, prin raportare la triada de motive care au inaugurat, în anul 1907, opera de maturitate a sculptorului. 

Intrarea este liberă.


Hermeneutica endogenă – o nouă metodă în critica de artă, elaborată de domnul Matei Stîrcea-Crăciun, pe parcursul a trei decenii, în cadrul Institutului de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române – urmărește reconstrucția limbajelor abstracte în sculptura modernă şi contemporană prin analize intensive de morfologie, sintaxă și ima¬ginar ale operei studiate. Demersul se definește ca polar opus (prin urmare, complementar) abordărilor critice exogene, fondate pe grile preconstruite de lectură și postulate a avea valabilitate univer¬sală – psihanaliză, marxism, feminism etc. – şi ar trebui, în principiu, să le preceadă. Metoda de hermeneutică endogenă a fost ela¬borată de autor în „atelierul“ sculpturii brâncușiene. Sunt oferite, în premieră, rezolvări pentru cele patru probleme cardinale ale brâncuşiologiei: inter¬pretarea sistemică a motivelor sculpturale (circumscrierea imaginarului brâncușian), identificarea principalelor izvoare de inspiraţie, conceptualizarea curentului artistic lansat de maestru în arta veacului 20, poziționarea cultu¬rologică a creației brâncușiene.

Cercetător în cadrul Institutului de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române, domnul Matei Stîrcea-Crăciun va publica în octombrie 2016, la Editura Institutului Cultural Român – Editura Brâncuși Tratat de hermeneutică a sculpturii abstracte. Perspectiva endogenă. BRÂNCUȘI – SIMBOLISMUL HYLESIC.


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 

Programul bibliotecii

 
În perioada 1-31 august 2019, publicul va avea acces în spațiile libere (parter, mezanin și etajul I), precum și în sălile de lectură, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-17:00. 

Biroul Înscrieri va funcționa după același program.

Sălile de lectură (etajul I) vor fi deschise prin rotație:
Sala de Științe Filologice „Mihai Eminescu” – 1-14 august
Sala de Științe Juridice „Mircea Djuvara” – 19-23 august
Sala de Științe Economice „Virgil Madgearu” –  26-30 august

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etajul V) de la Colecții Speciale va fi deschisă în perioada 19- 31 august, de marți până joi, în intervalul orar 09:00-17:00.

Ludoteca „Apolodor din Labrador” va fi deschisă în perioada 19-30 august 2019, între orele 09:00-17:00.

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP și Serviciul Depozit Legal vor funcționa după programul normal.

Sâmbăta și duminica biblioteca va fi închisă.
 

Sistemul ISIL în România

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2019 Biblioteca Naţională a României