caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Atelier de carte rară. „Canonul cel Mare [canon de pocăinţă din Triod]”
30 martie 2017

Joi, 30 martie 2017, în Sala Multimedia „Sergiu Celibidache” (mezanin), de la 18.30, va avea loc o nouă întâlnire din cadrul Atelierelor de carte rară organizate de Biblioteca Națională a României. 

Cartea pe care o propunem la acest atelier se intitulează „Canonul cel Mare [canon de pocăinţă din Triod]”. Este o carte de rugăciune, manuscrisă, în limba română, realizată integral de monahul Procopie (Picu) Patruț (1818-1872) în anul 1856, la Siliștea, o carte ornamentată cu miniaturi şi letrine spectaculoase. 

Canonul de pocăință pe care îl cuprinde a fost compus în jurul anului 692 de Sfîntul Andrei Criteanul – episcop misionar considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, cunoscut ca unul dintre cei mai de seamă și mai prolifici creatori de canoane și imne bisericești, deosebite prin frumusețea formei și profunzimea gîndirii. Canonul de pocăință al Sfîntului Andrei Criteanul este un imn liturgic complex, de mari dimensiuni (peste 250 de stihiri), cuprins și în cartea Triodului și deosebit de important pentru perioada Postului Sfintelor Paști. Fiind inspirat din cîntările poetice cuprinse în cărţile Vechiului Testament şi Noului Testament, este, în același timp, o meditație biblică și o rugăciune de pocăință. Se citește, pe fragmente, în prima saptămană a Postului Sfintelor Paști, și, în întregime, în săptămîna a cincea a Postului, la Denia din ziua de joi. 

Monahul care transcrie această rugăciune este un carturar transilvănean autodidact din secolul al XIX-lea, cu deosebite calități de miniaturist, a cărui operă prodigioasă - atât în planul transcrierilor, cât și a imnografiei originale - este comparată cu cea a lui Anton Pann.
„Ca bogăţie de activitate literară şi poetică, Picu Pătruţ nu stă mai prejos de atât de productivul rapsod de pe malul Dâmboviţei (Anton Pann), în schimb activitatea lui are un caracter mult mai unitar, mai armonic şi mai atrăgător”. (Ghibu, Onisifor, Un reprezentant rustic al spiritualităţii româneşti de la mijlocul secolului al XIX-lea: Picu Pătruţ din Sălişte, în „Arta şi tehnica grafică. Buletinul imprimeriilor statului”, nr. 11, Bucureşti, 1940)

Îi așteptăm, așadar, pe copii, pentru a „răsfoi” împreună manuscrisul în format digital și pentru a desena și colora planșe inspirate din bogata lui ornamentație. 

Coordonate de Dana Panighianţ, artist plastic şi bibliotecar, Atelierele de carte rară se adresează copiilor cu vârste între 6 și 12 ani.

Participarea este gratuită, pe baza permisului de cititor, care se poate elibera ad-hoc. Ore de desfăşurare: 18:30-19:45. 

Înscrierea se face prin completarea formularului online, în limita locurilor disponibile.inapoi

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 

Programul bibliotecii

 
În perioada 12-13 iunie 2019 Centrul de Resurse și Informare „American Corner” din cadrul Bibliotecii Naționale, etaj I, corp E, va fi închis pentru public. 

Înscrieri cititori:
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 17.45
Marţi, Joi : 12.00 – 19.45

Accesul cititorilor în spațiile deschise:
Luni, miercuri, vineri: 08.00 – 18.00
Marţi, joi: 08.00 – 20.00
Sâmbătă: 09.00 – 17.00 

Îndrumare şi săli de lectură colecții curente (inclusiv American Corner):
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 18.00
Marţi, Joi : 12.00 – 20.00

Săli de lectură colecții speciale:
►Sala „Alexandre Saint Georges” (bibliofilie, manuscrise, fotografii, arhivă istorică etc.), etajul V: marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

Sala audio-video „George Enescu” este închisă temporar, începând cu 5 iunie 2018. Documentele muzicale de colecţii speciale pot fi consultate la sala „Alexandre Saint Georges", etajul V:  marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

Marți, Miercuri, Joi: 10.00 - 12.30

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP - relații cu publicul prin telefon:
Luni - vineri: 12.00 - 16.00
 

Sunetul paginilor

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2019 Biblioteca Naţională a României