caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Pianista Mădălina Pașol – omagiu adus lui Lipatti, în cadrul Stagiunii de colecție
1 aprilie 2019

Ediția a III-a a „Stagiunii de Colecție” de la Biblioteca Națională a României se încheie luni, 8 aprilie 2019, ora 17:30, cu un eveniment extraordinar: pianista Mădălina Pașol va aduce un omagiu celui mai mare pianist român, Dinu Lipatti, prin reinterpretarea lucrărilor cântate de acesta în ultimul său recital, susținut în 16 septembrie 1950, la Besançon.

Aflată în plin turneu „Citadele muzicale”, ediția a VII-a, după succesele extraordinare pe care le-a obținut la Ateneul din Tecuci, Palatul Episcopal din Galați și Sala Mare a Ateneului Român din București, Mădălina Pașol va prezenta publicului, în 8 aprilie 2019, opusuri de Mozart, Schubert, Chopin și Bach. 

Recitalul va avea un plus de spectaculozitate prin invitarea balerinilor Denisa Anastasiu și Relu Dobrin, soliști ai Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” din București, care vor oferi momente coregrafice de mare sensibilitate, inspirate de valsurile lui Frédéric Chopin.


Dintre documentele păstrate în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale, propuse în cadrul expoziției aferente (partituri cu semnificații istorice), menționăm Partitura generală a Concertino-ului în stil clasic op. 3, pentru pian şi orchestră de cameră de Dinu Lipatti, publicată de Universal-Edition în 1941, lucrare dedicată profesoarei Florica Musicescu. Exemplarul aflat în Colecțiile Speciale are pe pagina de titlu dedicaţia autografă a compozitorului pentru dirijorul George Georgescu.


Gazde și ghizi printre tipărituri și artiști: Raluca Bucinschi – Biblioteca Națională a României și Sebastian Crăciun – Radio România Cultural.

Spectacolul face parte din proiectul ambițios „100 de ani în 100 de concerte”, inițiat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 București, prin Centrul Cultural al Sectorului 1.

Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii la adresa:

***

Mădălina Pașol a concertat ca solistă, dar și în formații camerale, împreună cu artiști de renume mondial. După absolvirea Liceului de Artă „George Enescu” din București, a obținut o bursă de studii la Universitatea de Arte din Berlin (clasa prof. Georg Sava  și clasa prof. Pascal Devoyon). Pentru merite deosebite, a obținut bursa „Nachwuchs Förderung Stipendium – NaFög” a Senatului Cultural German, oferită pentru cursurile de Master, precum și diploma de Pianist Concertist. Printre premiile, bursele și diplomele câștigate la importante concursuri naționale și internaționale se numără: bursa Fundației Paul Hindemith, bursa Universității de Arte din Berlin, bursa pentru studii doctorale acordată de Universitatea Națională de Muzică din București, bursa Fundației „Georg Schumann”, Concursul Internațional pentru pian „Feruccio Busoni”, Concursul Internațional ARD – München, Marele Premiu la Concursul Internațional de concerte Târgu Mureș. Din 2014, s-a dedicat promovării tinerelor talente, artiștilor români și valorilor culturale naționale pe plan intern și internațional, în cadrul Institutului de Arte pe care îl conduce. Printre inițiativele sale culturale se numără „Pianina – Play me – CÂNTĂ!”, în colaborare cu Metrorex și concertele educative din cadrul Festivalului Music Film Festival 2015, organizat de ARCUB. Institutul său de Arte a devenit, la scurt timp de la înființare, o instituție culturală care promovează arta și cultura în spații neconvenționale. Mădălina Pașol a susținut cursuri de măiestrie, concerte și recitaluri în Europa și Asia.


Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
Co-organizator: Biblioteca Națională a României
Proiect finanțat de: Primăria Sector 1 București, prin Centrul Cultural Sector 1, în cadrul programului „Centenar pentru toți sesiunea 2017-2020”
Parteneri: ExcesMusic, prin programul Oportunități la tine acasă și Asociația Pro Valores
Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agenția de carte, Romania pozitivă

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind în prezent circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, s-a impus în viața culturală prin coerența și prin continuitatea proiectelor, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români, la atragerea unui public nou, cu fiecare proiect. Din 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat Oportunități la Tine Acasă. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute anual în orașe din toată țara. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat. De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat, în competiție deschisă, zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ. Evenimentele programului atrag anual peste 10.000 de spectatori și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Detalii pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMR.


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 
   Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații deschise (parter, mezanin, et. 1-3):
luni, miercuri, vineri: 08:00-18:00; 
marți, joi: 08:00-20:00; 
sâmbătă: 09:00-17:00.

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:45; 
marți, joi: 12:00-19:45.

Săli de lectură (et. I) 
► Sala de Științe filologice „Mihai Eminescu”
► Sala de Științe Economice „Virgil Madgearu”
► Sala de Științe Juridice „Mircea Djuvara”;
► Sala de copii și tineret „Ionel Teodoreanu”;
►Centrul de Resurse și Informare „American Corner București”.
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00; 
marți, joi: 12:00-20:00.

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” de la Colecții Speciale (et. V):
luni - vineri: 10:00-18:00.

Ludoteca „Apolodor din Labrador” (mezanin):
luni-vineri:  10.00-13.00 și 16.00-18.00.
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2020 Biblioteca Naţională a României