caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Revelația pianisticii românești, Eva Garet, alături de Cvintetul „Alley of Winds”, invitați ai Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională
20 martie 2019

Biblioteca Națională a României găzduiește luni, 25 martie 2019, de la ora 17:30, penultimul eveniment („volumul” șase) al prezentului sezon din Stagiunea de colecție

Publicul va avea astfel ocazia să descopere arta interpretativă a șase tineri artiști care au uimit juriile de specialitate la concursuri naționale și internaționale – Cvintetul „Alley of winds”, alcătuit din studenți ai Universității Naționale de Muzică București, și Eva Garet, revelația pianisticii românești. 

În program, opusuri semnate de: Vasile Jianu, Didier Favre, Fridolin Dallinger, Nikolai Rimsky Korsakov, Mihail Glinka, Alexander Scriabin, George Enescu, dar și o piesă a Clarei Schumann, creatoare și pianistă de la cărei naștere se împlinesc 200 de ani (13 septembrie 1819).

Dintre documentele păstrate în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României, propuse în cadrul expoziției aferente (partituri cu semnificații istorice), ies în evidență: 
Albumul de materiale biografice care au aparţinut pianistei  Maria Szymanowska, publicat în anul 1953 de Polskie Wydawnictwo Muzyczne (Editura Poloneză de Muzică); acest album reuneşte manuscrisele în facsimil şi semnăturile unor mari compozitori, printre care şi Clara Schumann – Leipzig, 21 Noi. 1848;

Autograful Clarei Schumann

Lieder und Gesänge de Robert şi Clara Schumann, editate în 1899 de Breitkopf & Härtel şi aranjate pentru pian de Salomon Jadassohn; Clarei Schumann îi aparţin două opusuri (Op. 13 şi Op. 23) – Lieduri pe versuri de Hermann Rollet; în volumul Cadenţe pentru Concertul de pian Nr. 4, în Sol Major de Ludwig van Beethoven, Clara Schumann este autoarea uneia dintre cadenţele părţii întâi, alături de compozitori şi pianişti precum: Ferruccio Busoni, Arthur Rubinstein și Camille Saint-Saëns.

Spectacolul este inclus în cel de-al treilea sezon al Stagiunii de colecție, parte a proiectului ambițios „100 de ani în 100 de concerte”, inițiat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 București, prin Centrul Cultural al Sectorului 1.

Gazde și ghizi printre tipărituri și artiști: Raluca Bucinschi – Biblioteca Națională a României și Sebastian Crăciun – Radio România Cultural.

Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii la adresa:


Cvintetul „Alley of winds” este alcătuit din: 
► flautista Diana Elena Elenescu – absolventă a Colegiului Național de Arte „Octav Băncilă” din Iași, în prezent studentă în anul IV la Universitatea Națională de Muzică din București; 
► clarinetistul Gabriel Dominic Mărtinaş, discipol al profesorului Emil Vișenescu, un tânăr muzician care a concertat pe scene importante din țară, dar și din Italia și Lithuania și care a participat la cursuri de măiestrie susținute de Horia Dumitrache și Mathias Müller; 
► oboistul David Daniel Dinu, student în anul II al Universității de Muzică din București; 
► fagotista Alexandra Maria Stanciu, absolventă a Colegiului de Artă „Carmen Sylva“ din Ploiești, studentă la clasa conf. dr. Godri Orban; colaboratoare a numeroase ansambluri de primă valoare: Orchestra Națională Radio, Filarmonica George Enescu, Camerata Regală, Orchestra Română de Tineret; 
► cornistul Gheorghe Ciprian Mihai, elev al profesorului Constantin Păuna, la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București. 

Foarte tânără pianistă Eva Garet, considerată de specialiști un fenomen artistic al pianisticii românești, are 13 ani și este elevă a Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București, unde studiază cu profesoara Mihaela Zamfirescu. Până în prezent, a câștigat: Trofeul „Lira de aur” – Suceava 2016; premii I la concursurile: „Pro Piano”, „Milennium Piano”, „Ada Ulubeanu”, „Victor Giuleanu”, „Tinere talente”, la Olimpiadele Naționale de Muzică, Premiul al II-lea la Jeunesses International Music Competition – 2016. Un an mai târziu, s-a numărat printre laureaţii primei ediţii a Concursului de Pian „Ricard Viñes” de la Lleida, Spania, câștigând Premiul I, după ce obținuse Trofeul „Dinu Lipatti” al dificilului Concurs „Drumul spre celebritate” de la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia. Acest trofeu i-a adus patru oportunități de afirmare: debutul cu Orchestra de Cameră Radio la Sala Radio, într-un concert difuzat în transmisiune directă la Radio România Cultural și Radio România Muzical; concertul cu Orchestra Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea; primul recital la Ateneul Român, în cadrul „Stagiunii de marți seara” și un recital în cadrul „Mogoșoaia Clasic Fest”, ediția a VII-a. În 2018, a obținut Marele Premiu la Concursul „Pro Piano” și singurul premiul I la Concursul „Mihaela Ursuleasa” și a fost singura europeană laureată la Concursul de la Ettlingen (Germania). De curând, a obținut Mențiunea de onoare la categoria pian, în cadrul dificilului concurs internațional Concertino Praga.

Volumul șase, care va avea loc la Biblioteca Națională luni, 8 aprilie 2019, de la ora 17:30, propune, în finalul ediției a III-a a Stagiunii de colecție, un recital-eveniment susținut de pianista Mădălina Pașol. Artista va aduce, cu acest prilej, un omagiu celui mai mare pianist român, Dinu Lipatti, prin reinterpretarea lucrărilor din ultimul său recital, susținut în 16 septembrie 1950 la Besançon. Recitalul va avea un plus de spectaculozitate prin invitarea unor balerini, soliști ai Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” din București, Denisa Anastasiu și Relu Dobrin, care vor oferi momente coregrafice de mare sensibilitate, inspirate de valsurile lui Frederic Chopin. 

***
Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
Co–organizator: Biblioteca Națională a României
Proiect finanțat de: Primăria Sector 1 București, prin Centrul Cultural Sector 1, în cadrul programului „Centenar pentru toți sesiunea 2017-2020”
Parteneri: ExcesMusic, prin programul Oportunități la tine acasă și Asociația Pro Valores
Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agenția de carte, Romania pozitivă

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind în prezent circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, s-a impus în viața culturală prin coerența și prin continuitatea proiectelor, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români, la atragerea unui public nou, cu fiecare proiect. Din 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat Oportunități la Tine Acasă. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute anual în orașe din toată țara. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat. De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat, în competiție deschisă, zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ. Evenimentele programului atrag anual peste 10.000 de spectatori și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Detalii pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMR.


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 
   Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații deschise (parter, mezanin, et. 1-3):
luni, miercuri, vineri: 08:00-18:00; 
marți, joi: 08:00-20:00; 
sâmbătă: 09:00-17:00.

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:45; 
marți, joi: 12:00-19:45.

Săli de lectură (et. I) 
► Sala de Științe filologice „Mihai Eminescu”
► Sala de Științe Economice „Virgil Madgearu”
► Sala de Științe Juridice „Mircea Djuvara”;
► Sala de copii și tineret „Ionel Teodoreanu”;
►Centrul de Resurse și Informare „American Corner București”.
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00; 
marți, joi: 12:00-20:00.

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” de la Colecții Speciale (et. V):
luni - vineri: 10:00-18:00.

Ludoteca „Apolodor din Labrador” (mezanin):
luni-vineri:  10.00-13.00 și 16.00-18.00.
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2020 Biblioteca Naţională a României