caută:   
 
 

sistemul isil în românia

 
Identificatorul Standard Internațional pentru Biblioteci și Organizații Conexe (ISIL)

ISIL este Identificatorul Standard Internațional pentru Biblioteci și Organizații Conexe, un cod ce oferă un mijloc de identificare, unică, la nivel internațional, pentru biblioteci și organizații conexe precum arhive, muzee, alte entităţi info-documentare.

ISIL este folosit în activități care se desfășoară în sistem automatizat precum împrumutul interbibliotecar, furnizarea de documente și partajarea resurselor, prelucrarea informațiilor în aplicații tehnologice utilizate de biblioteci, de exemplu Identificarea prin Radiofrecvență (RFID).

Biblioteca Naţională a României este reprezentanța unică la nivel național a autorității internaționale ISIL (Agenția Daneză pentru Cultură și Palate, https://english.slks.dk/work-areas/libraries/library-standards/isil.).

În această calitate, Biblioteca Națională a României atribuie codurile ISIL pentru organizațiile românești, realizează și administrează baza de date specifică.


Acordarea codurilor ISIL în România

Bibliotecile și organizațiile conexe (arhive, muzee, centre infodocumentare etc) din România pot solicita codul ISIL prin completarea și transmiterea formularului ISIL, în cazul în care acestea fac parte din CASIDRo. Dacă organizația încă nu este inclusă în acest catalog, instituțiile solicitante trebuie să completeze formularul CASIDRO ce conține și întrebarea privind acordarea codului ISIL.

Formular de solicitare cod ISIL

Centrul Național Metodologic din cadrul Bibliotecii Naționale a României, în calitate de Centru Național ISIL, pe baza formularului completat, acordă codul ISIL pe care îl transmite prin e-mail solicitantului. Termenul de prelucrare al formularelor ISIL în vederea acordării codurilor este de cel mult două (2) zile lucrătoare. Codul ISIL acordat fiecărei entități solicitante, împreună cu datele relevante, va fi introdus în CASIDRo și în Lista ISIL România.

Acordarea codurilor ISIL este un serviciu gratuit oferit exclusiv de Biblioteca Națională a României. 

Utilizarea codului ISIL

Codul ISIL identifică în mod unic, la nivel internațional, o instituție tip bibliotecă sau organizație conexă. Codul ISIL trebuie afișat pe pagina web a instituției și menționat ori de câte ori se face referire la instituție. Astfel, codul ISIL va fi menționat în documentele instituționale, în cadrul cataloagelor partajate și a altor baze de date la care aderă instituția. Acesta va fi de asemenea menționat în cadrul relațiilor de schimb și împrumut intern și internațional.

Avantaje ale folosirii codului ISIL

Codul ISIL conferă identificare unică, la nivel internațional, pentru bibliotecile și organizațiile conexe. El este folosit în sistemele informatizate, facilitând comunicarea, parteneriatele, schimbul și împrumutul intern și internațional. Totodată, prin folosirea codului ISIL, instituțiile de profil beneficiază de o promovare la nivel național și internațional, în medii specializate. 
Produsele dezvoltate de Biblioteca Națională a României, prin Centrul Național Metodologic în calitate de Centru Național ISIL sunt Catalogul CASIDRO și Lista ISIL România.
Date de contact:
Centrul Național ISIL
Responsabili: Nicoleta-Roxana Dinu și Daniela Elena Brîncoveanu
Coordonator: Adriana-Elena Borună

E-mail:
Tel: +04021.314.24.34, int 1120 (luni-joi, între orele 9:00-15:00).

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 

Programul bibliotecii

 
În perioada 1-31 august 2019, publicul va avea acces în spațiile libere (parter, mezanin și etajul I), precum și în sălile de lectură, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-17:00. 

Biroul Înscrieri va funcționa după același program.

Sălile de lectură (etajul I) vor fi deschise prin rotație:
Sala de Științe Filologice „Mihai Eminescu” – 1-14 august
Sala de Științe Juridice „Mircea Djuvara” – 19-23 august
Sala de Științe Economice „Virgil Madgearu” –  26-30 august

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etajul V) de la Colecții Speciale va fi deschisă în perioada 19- 31 august, de marți până joi, în intervalul orar 09:00-17:00.

Ludoteca „Apolodor din Labrador” va fi deschisă în perioada 19-30 august 2019, între orele 09:00-17:00.

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP și Serviciul Depozit Legal vor funcționa după programul normal.

Sâmbăta și duminica biblioteca va fi închisă.
 

Sistemul ISIL în România

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2019 Biblioteca Naţională a României