caută:   
 
 

evenimente actuale

 
 
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului

Loc: Expoziţie virtuală de partituri și fotografii din colecțiile BNaR, realizată cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la naşterea compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski.

Data: din 14 aprilie 2020

 
 
 
 
 
 

achiziţii recente

 
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii / statistici mondiale: Adrian Kanovici. Ed. a 16-a. Bucureşti: Meronia, 2020. 864 p.: 398 hărţi, ilustrații color ale tuturor drapelelor și capitalelor statelor de pe glob.
09.10.2020
 
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean / ilustraţia copertei: Radu Oltean, reconstituire a Pieței Huet din Sibiu la anul 1520. Bucureşti: Humanitas, 2018. XVI, 270 p.: facs., il. color. (Istorie. Societate & civilizaţie)
13.08.2020
 
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă / cuv. înainte: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Bucureşti: Editura Basilica, 2018. 542 p.: fotogr. color. (Cota V 24.387)
11.08.2020
 

expoziţie virtuală

 
Codex Aureus
Codex Aureus Cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia bibliotecii şi totodată din România este un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810. (MS II.1).
31.10.2008
 

casidro

 
Biblioteca Municipală ”Constantin Pavel”, Beiuş

Biblioteca Municipală ”Constantin Pavel”, BeiuşTip biblioteca Biblioteci Municipale
Website http://bibliotecabeius.blogspot.ro/
Cod ISIL -
Director -
Persoana de contact Diana Naprodean
Anul infiintarii 1947
Istoric Incepand cu jumatatea secolului al XVIII-lea, copisti ardeleni sau veniti din Tara romaneasca si-au inceput activitatea de copiere a cartilor de invatatura si cartilor populare, fapt ce a cotnribuit in mare masura la dezvoltarea vietii culturale din Tara Beiusului. Aceasta activitate culturala s-a desfasurat mai ales prin scoala si biserica, iar mai tarziu prin care au vietuit pana tarziu in zona.

Cea dintai biblioteca publica a fost deschisa in 1858 prin donatiile dascalilor de la Gimnaziul Superior, Colegiul National Samuil Vulcan de astazi. Printre acesti profesori ii numim pe I. Munteanu, M. Horvath, Dimitrie Negreanu. Cartile serveau elevilor gimnaziului. Biblioteca ajunge sa fie dintre cele mai importante din Ardeal, numarul volumelor depasind 30.000. Din pacate, acestea au fost distruse 100 de ani mai tarziu la instaurarea comunismului, de catre sovietici.

Biblioteca a functionat si in cadrul Liceului Greco-catolic de fete, ce a fost infiintat in 1896. Bibliotecile scolare foloseau doar scolarilor. Biblioteca cu interes mai larg a functionat pe langa Casina Romana, dar prima biblioteca publica a fost ce a Despartamantului Beius, al astrei care pe langa biblioteca stabila din beius a mai infiintat biblioteci ambulante care cutreierau satele din zona Beiusului. Astfel existau aproximativ 14 biblioteci cu un bogat fond de carte la o populatie de aproximativ 400 de locuitori.

La 20 iunie 1924, primarul Nerva Traian Cosma se adresa Ministrului Cultelor si Artelor, Alexandru Lepadatu: \"sa binevoiti a ne darui un numar mai mare din cartile ce va stau la dispozitie\", si mai tarziu un referat adresat presedintelui Academiei Romane printr-un referat prin care solicita donarea de carti ce aparusera din 1867 pana la acea data. Demersurile au success si Biblioteca Comunala a orasului incepe sa functioneze la sfarsitul anului, avand un bibliotecar salariat. In 1947 toate bibliotecile se comaseaza, formandu-se Biblioteca Atheneului Popular, \"Nicolae Balcescu\" din Beius, cuprinzand peste 35000 de titluri. 1952 este de departe cel mai negru an din istoria culturala a Beiusului. Cenzura comunista face ca aproximativ 25000 de volume sa fie arse in scopul epurarii intelectuale. Unele carti au scapat insa prin stradania profesorilor de atunci sau au fost mutate. Anii comunismului au tinut Biblioteca intr-o subfinantare continua. Fondul de carte s-a deteliorat continuu, la fel si cladirea ce a adapostit-o. Distrugerile intelectuale au fost semnificante. Aproape 200 de ani de cultura si civilizatie au fost incet incet macinati prin dezinformare si indiferenta continua.
Incetul cu incetul \"Biblioteca Constantin Pavel\" cum se numeste azi incepe sa isi recastige demnitatea.
Informatii colectii Total documente: 70. 515 u.b.-uriContact
Adresa 415200, Str. Samuil Vulcan, nr. 14, Beiuş
Judet Bihor
Telefon 0259/322.471
Fax -
Email
Filiale -

Program functionare Luni - Vineri:
8.00-18.00
Acces Servicii: Servicii tradiţionale Servicii moderne din 2009 in Biblionet 4 PC, făra soft, conexiune InternetDocumente necesare obținerii permisului de utilizator: carte de identitate.
Nu se percep taxe.
Pagină Facebook/Blog -

 

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații deschise (parter, mezanin, et. 1-3):
luni - vineri: 08:00-20:00; 
sâmbătă: 09:00-18:00.

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00; 
marți, joi: 12:00-20:00.

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” pentru colecții speciale (et. V):
luni - vineri: 10:00-18:00.

Sala de lectură „Gh. Brătianu”, pentru colecții curente și retrospective și consultarea tezelor de doctorat (et. III)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Celelalte săli de lectură se vor menține închise pe perioada stării de alertă.

Săli de lectură (et. I) 
► Sala de Științe filologice „Mihai Eminescu”
► Sala de Științe Economice „Virgil Madgearu”
► Sala de Științe Juridice „Mircea Djuvara”
► Sala de copii și tineret „Ionel Teodoreanu”
►Centrul de Resurse și Informare „American Corner București”
►Sala multimedia „George Enescu”

Săli de lectură (mezanin)
Ludoteca „Apolodor din Labrador” 
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2020 Biblioteca Naţională a României