caută:   
 
 

evenimente actuale

 
Saving... scriitori chirurgi. Expoziţie de fotografie
Saving... scriitori chirurgi. Expoziţie de fotografie

Loc: spațiul expozițional Fântâna cu zodiac, mezanin

Data: 13 iunie – 13 iulie 2016

 
Muze, Danaide, Măiestre, Cuminţenii. Bibliografia Brâncuşi – o „operă deschisă”
Muze, Danaide, Măiestre, Cuminţenii. Bibliografia Brâncuşi – o „operă deschisă”

Loc: spațiile expoziționale Buzunarul TREI, Buzunarul PATRU, Papirus, Scriptorium, Pergament (parter)

Data: 26 februarie – 31 august 2016

 
O Regină care veghează – Elisabeta. O Regină care visează – Carmen Sylva
O Regină care veghează – Elisabeta. O Regină care visează – Carmen Sylva

Loc: spațiul expozițional Dealul Spirii (Mezanin)

Data: 17 februarie – 1 august 2016

 

achiziţii recente

 
Palatul Cotroceni. Destinul unei reşedinţe princiare.
Palatul Cotroceni. Destinul unei reşedinţe princiare. de Marian Constantin
Bucureşti: Editura Noi Media Print, 2011.
180 p.
09.12.2014
 
Portrete domneşti în colecţii străine
Portrete domneşti în colecţii străine de Anca BRĂTULEANU
Bucureşti: Editura Institutului Cultural Român, 2011.
80 p.
05.12.2014
 
Bucureștiul European
Bucureștiul European de Bogdan Andrei FEZI
București: Editura Curtea Veche Publishing, 2010.
160 p.
04.12.2014
 

expoziţie virtuală

 
Codex Aureus
Codex Aureus Cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia bibliotecii şi totodată din România este un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810. (MS II.1).
31.10.2008
 

noutăţi

 
27 iunie 2016
Inter-Art 20 de ani – 130 de artişti, 80 de ţări, 5 continente
Miercuri, 29 iunie 2016, ora 18:00, la Biblioteca Națională a României (Euphoria și Symposium – parter) va fi deschisă expoziția Inter-Art 20 de ani, organizată de Fundaţia „Inter-Art” din Aiud, în colaborare cu Primăria – Consiliul Local Aiud, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud, Institutul Cultural Român și Biblioteca Națională a României.
Evenimentul include și un recital susținut de Melodis Folk Aiud (Emilia şi Marius Moga). 

Expoziția Inter-Art 20 de ani poate fi văzută la la Biblioteca Națională a României, în perioada 29 iunie – 29 iulie 2016. 

Intrarea este liberă.
 
27 iunie 2016
Atelier tematic de 4 iulie la American Corner Bucureşti. 4th of July Craft at the American Corner Bucharest
Ce spuneţi de un atelier de creaţie de Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii?
Biblioteca Naţională a României vă propune un eveniment tematic plin de culoare unde vom confecţiona, de la mic la mare, pălării ”Uncle Sam”, lănţişoare decorative din hârtie în culorile steagului american şi brăţări ale prieteniei România-SUA!

Atelierul va avea loc luni, 4 iulie 2016, la sala American Corner, începând cu orele 14:00.
Acesta se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani.
Înscrierile se pot face până miercuri, 29 iunie 2016, la adresa de email acbucuresti@gmail.com sau la nr. de tel. 0728706666.

Vă aşteptăm!

Happy 240th Birthday, America!
 
24 iunie 2016
Atelier de carte rară pentru copii. Fabulele lui Esop
Joi, 30 iunie 2016, la Biblioteca Naţională a României – Sala Multimedia „Sergiu Celibidache”, mezanin – va avea loc o nouă întâlnire în cadrul Atelierului de carte rară pentru copii, cu tema „Fabulele lui Esopˮ.

Vă invităm la un exercițiu de dezvoltare a gândirii și a imaginației în spiritul lui Esop, în cadrul unui atelier de bibliologie și pictură în care vom „răsfoi” cartea „[Vita] et fabulae. Aesopi fabulatoris vita”.

Participarea la atelier este gratuită. 
Ore de desfăşurare: 18:30-19:45. 

Înscrierea se face pe baza permisului de cititor (eliberat pe loc), în limita locurilor disponibile, și prin completarea formularului online.
 
24 iunie 2016
Cititul pentru toți – Campanii de lectură în bibliotecile publice din România
Miercuri, 29 iunie 2016, de la ora 11.00, la Biblioteca Națională a României, în spațiul dedicat bibliotecilor publice numit sugestiv BiblioExpo, va avea loc vernisajul expoziției Cititul pentru toți – Campanii de lectură în bibliotecile publice din România, organizate sub patronajul Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).
Coordonarea expoziției este asigurată de Biblioteca Județeană „George Barițiuˮ din Brașov și de Biblioteca Județeană „A.D. Xenopolˮ din Arad.
La vernisaj vor participa reprezentanți ai ANBPR, ai Bibliotecii Naționale a României și ai Bibliotecii Județene „George Barițiuˮ din Brașov, precum și delegatul EBLIDA (European Bureau of Library Information and Documentation Associations).
Cele 63 de fotografii prezentate în expoziția Cititul pentru toți – Campanii de lectură în bibliotecile publice din România pot fi văzute la Biblioteca Națională a României în perioada 29 iunie – 29 iulie 2016.

Intrarea este liberă. 
 
24 iunie 2016
Saving... scriitori chirurgi. Expoziţie de fotografie
În perioada 13 iunie – 13 iulie 2016, la Biblioteca Naţională a României (Fântâna cu zodiac, mezanin) este deschisă expoziția „Saving... scriitori chirurgiˮ, organizată în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Sorin Titel” Timiș.

„Saving... scriitori chirurgiˮ este rezultatul unui pictorial realizat în 2015 de fotograful Liviu Moise, în cadrul Festivalului Naţional de Literatură LitVest, avându-i ca protagonişti pe Nora Iuga, Nicolae Breban, Pavel Gătăianţu, Simona Giughici şi Tudor Creţu. 

Intrarea este liberă.

 
23 iunie 2016
Octavian Gordon, noul director interimar al Bibliotecii Naţionale
Începând din data de 15 iunie 2016, domnul Octavian Gordon este noul director interimar al Bibliotecii Naţionale a României. 
Ministrul Culturii, doamna Corina Şuteu, a anunțat numirea sa în cadrul unei întâlniri oficiale la care au participat scriitorul Gabriel Liiceanu, Secretarii de Stat Lucian Vărşăndan şi Mihai Ghyka, precum și o delegație din partea Bibliotecii Naționale a României (director și șefi de serviciu). 

Ministrul Culturii, doamna Corina Şuteu: „L-am numit pe domnul Octavian Gordon în postul de director interimar al Bibliotecii Naţionale a României. […] E important ca parteneriatul cu Biblioteca Naţională a Franţei să fie consolidat, iar Biblioteca Naţională a României să devină o instituţie deschisă marelui public şi un reper în spaţiul cultural românesc contemporan. Expertiza domnului Octavian Gordon şi reuşitele sale profesionale sunt o garanţie pentru viitorul Bibliotecii Naţionale, iar Ministerul Culturii va fi un partener permanent al reformării şi stabilităţii acestei instituţii. E un moment de reclădire, iar energia noilor generaţii va contribui decisiv la împlinirea acestui moment. Domnul Octavian Gordon este un exponent al acestei generaţii. […] Biblioteca Naţională a României trebuie să depăşească momentele dificile şi instabilitatea din ultimii ani”.

Născut pe 3 octombrie 1979, Octavian Gordon a studiat la Liceul de Muzică „Dinu Lipattiˮ din Bucureşti (1988-1994), la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Bucureşti (1994-1996) şi la Şcoala Centrală din București (profil: Limbi Clasice). În anul 2002, a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (Filologie clasică) în cadrul Universităţii Bucureşti, iar în 2003 a început Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, pe care însă a abandonat-o după primul an. Din 2007, este doctor în Filologie la Universitatea Bucureşti, cu teza „Lactantius – De mortibus persecutorum. Studiu filologic” (conducător științific: prof. dr. h. c. Dan Sluşanschi). 
Bursier al Colegiului „Noua Europă” în perioada 2003-2004, Octavian Gordon a urmat o serie de stagii postdoctorale și de cercetare în importante centre universitare din Occident.
 
22 iunie 2016
Europa: pasiune pentru rațiune. Discurs rostit de Preşedintele Republicii Federale Germania, domnul Joachim Gauck
Aflat într-o vizită oficială în România, în perioada 20 – 22 iunie 2016, Preşedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, a susținut, în data de 21 iunie 2016, la Biblioteca Națională a României (Sala de conferințe Mircea Eliade) discursul intitulat „Europa: pasiune pentru raţiuneˮ: o pledoarie pentru libertatea de gândire și de expresie, pentru reînnodarea „tradiției intelectuale și morale a disputelor argumentative, tradiție care a stat, printre altele, la baza culturii europene și de care amintesc în mod voit aici, în acest spațiu [Biblioteca Națională]ˮ, pentru disponibilitatea de a ieși „din propriul nostru mic univers, în care avem dreptate de dimineața până searaˮ.

Întâlnirea de la Biblioteca Națională a României a avut loc la invitația Colegiului Noua Europă şi a Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti şi a fost moderată de Andrei Pleşu.
Au fost de asemenea prezenți: Valentina Sandu-Dediu – Rector al Colegiului Noua Europă, Octavian Gordon – Director al Bibliotecii Naționale a României, reprezentanți ai ambasadelor, deputați și senatori, reprezentanți ai presei.
 
15 iunie 2016
Din clipele astrale ale poeziei universale
Biblioteca Națională a României, în parteneriat cu Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și Facultatea de Matematică, Universitatea din București, vă invită miercuri, 22 iunie, în sala Mircea Vulcănescu, de la ora 17, la cea de-a cincea întâlnire a cititorilor cu poezia, realizată în cadrul proiectului Poezie și Adevăr, coordonat de prof. dr. Elena Liliana Popescu și lect. dr. Dușița Ristin.

Evenimentul literar va fi însoțit de expoziția de carte Poezie și Adevăr din Buzunarul TREI al Bibliotecii Naționale a României și se va încheia cu o lectură poetică.

Intrarea este liberă.
 
10 iunie 2016
Consultarea tezelor de doctorat în sălile de lectură ale Bibliotecii Naționale
Începând cu 15 iunie 2016, serviciul de consultare a tezelor de doctorat se extinde și la celelalte săli de lectură de specialitate din Biblioteca Națională, astfel că acesta se va realiza prin următoarele săli:
- Sala de științe juridice “Mircea Djuvara” 
- Sala de științe economice “Virgil Madgearu”
- Sala de științe filologice “Mihai Eminescu”.

Solicitările se pot face pe tot parcursul săptămânii, în intervalul orar de funcționare a sălilor de lectură, și vor fi onorate în fiecare zi de miercuri a săptămânii, până la ora 15.30. 

Vă mulțumim!
 
09 iunie 2016
Profesorul Gheorghe Buluță – mirajul bibliologic, ad vitam aeternam
Ieri, 8 iunie 2016, cărturarul Gheorghe Buluță a plecat dintre noi, la vârsta de 69 de ani, după o viață dedicată, uniform și consecvent, reflecției asupra a ceea ce domnia sa numea – preluând și dezvoltând o formulă lansată de marele său profesor Dan Simonescu – „complexul bibliologic al cărții”.
Multe dintre cărțile sale – Scurtă istorie a editurii românești (1996), Cultura scrisă la români (1996), Scurtă istorie a bibliotecilor din România (2001) etc. – sunt lucrări de referință pentru studiul istoriei cărții, bibliotecii și lecturii din spațiul românesc.
Vestea trecerii în nefiinţă profesorului Gheorghe Buluță a produs tuturor – foști studenți, colaboratori și colegi de breaslă – o adâncă tristeţe. 
Biblioteca Națională a României îi aduce un pios omagiu și transmite familiei îndurerate sincere condoleanțe.

Dumnezeul să-l odihnească în pace!
 
Arhiva noutăţi
 

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Comandă online!

 

 

Programul bibliotecii

 
Program pentru înscrieri cititori:

Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 17.45
Marţi, Joi : 12.00 – 19.45

Program pentru îndrumare, săli de lectură şi ludotecă:

Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 18.00
Marţi, Joi : 12.00 – 20.00

Accesul cititorilor în spațiile deschise:

Luni, miercuri, vineri: 08.00 – 18.00
Marţi, joi: 08.00 – 20.00

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP - program de relații cu publicul prin telefon:

Luni - vineri: 12.00 - 16.00
 

Biblioteca Digitală Naţională

 

 

CASIDRO

 
 

Reviste BNR

 
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2016 Biblioteca Naţională a României