caută:   
 
 

evenimente actuale

 
George Tzipoia - 70. Expoziții aniversare la Biblioteca Naţională şi la Galeria Romană
George Tzipoia - 70. Expoziții aniversare la Biblioteca Naţională şi la Galeria Romană

Loc: spațiile expoziționale Symposium și Euphoria, parter

Data: 12 mai - 12 iunie 2016

 
Muze, Danaide, Măiestre, Cuminţenii. Bibliografia Brâncuşi – o „operă deschisă”
Muze, Danaide, Măiestre, Cuminţenii. Bibliografia Brâncuşi – o „operă deschisă”

Loc: spațiile expoziționale Buzunarul TREI, Buzunarul PATRU, Papirus, Scriptorium, Pergament (parter)

Data: 26 februarie – 31 mai 2016

 
O Regină care veghează – Elisabeta. O Regină care visează – Carmen Sylva
O Regină care veghează – Elisabeta. O Regină care visează – Carmen Sylva

Loc: spațiul expozițional Dealul Spirii (Mezanin)

Data: 17 februarie – 1 august 2016

 

achiziţii recente

 
Palatul Cotroceni. Destinul unei reşedinţe princiare.
Palatul Cotroceni. Destinul unei reşedinţe princiare. de Marian Constantin
Bucureşti: Editura Noi Media Print, 2011.
180 p.
09.12.2014
 
Portrete domneşti în colecţii străine
Portrete domneşti în colecţii străine de Anca BRĂTULEANU
Bucureşti: Editura Institutului Cultural Român, 2011.
80 p.
05.12.2014
 
Bucureștiul European
Bucureștiul European de Bogdan Andrei FEZI
București: Editura Curtea Veche Publishing, 2010.
160 p.
04.12.2014
 

expoziţie virtuală

 
Codex Aureus
Codex Aureus Cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia bibliotecii şi totodată din România este un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810. (MS II.1).
31.10.2008
 

noutăţi

 
30 mai 2016
Cartea de poezie – tânjiri către firesc
Luni, 30 mai 2016, de la ora 17:00, la Biblioteca Națională a României (Buzunarul TREI, parter) va avea loc cea de-a patra întâlnire în cadrul seriei „Poezie și Adevărˮ, cu tema: Cartea de poezie – tânjiri către firesc.
Prezintă: prof. univ. dr. Anca Irina Ionescu, Dumitru Ion Dincă, Niculina Oprea, Iulia Militaru, lect. dr. Dușița Ristin, dr. Mircea Dan Duță, prof. univ. dr. Elena Liliana Popescu.
În cadrul evenimentului, va fi deschisă expoziția de carte „Poezie și Adevăr” și va avea loc, în final, un recital poetic în lectura autorilor.

Intrarea este liberă.
 
25 mai 2016
Tradiție și actualitate în ceramica de Horezu – expoziție
În perioada 26 mai – 9 iunie 2016, la Biblioteca Națională a României (BiblioExpo, mezanin) va fi deschisă expoziția Tradiție și actualitate în ceramica de Horezu, realizată de Institutul Național al Patrimoniului, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României și cu sprijinul Ministerului Culturii.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 26 mai 2016, de la ora 14.00. 

Tradiție și actualitate în ceramica de Horezu poate fi vizitată în zilele de luni, miercuri și vineri, între orele 08.00-18.00, marți și joi, între orele 08.00-20.00. 

Intrarea este liberă.
 
23 mai 2016
Stagiunea de colecție. Volumul 5
Marți, 24 mai 2016, de la ora 18:00, se va desfășura Volumul 5 al Stagiunii de colecție, seria de concerte prin care sunt dezvăluite cele mai valoroase partituri aflate în colecțiile Bibliotecii Naționale a României. Evenimentul se va desfășura la Sala Symposium de la parterul Bibliotecii Naționale (Bd. Unirii nr. 22). Intrarea va fi liberă, iar spectatorii din țară pot urmări transmisiunea în direct prin www.EnjoyTV.ro.
Concertul din seara zilei de marți cuprinde un program inedit pornind de la Romantism, ce continuă cu valsuri și tangouri în aranjamente pentru acordeon și se încheie prin muzica din a doua parte a secolului XX. Printre cele mai vechi partituri interpretate se numără edițiile Paul Taffanel (pentru prelucrarea Preludiului unui oratoriu de Camille Saint-Saëns) şi Raffaele Galli (pentru transcripţia şi variaţiunile unei melodii din opera L’Ebrea de Fromental Halévy), cca. 1890.

Partiturile expuse vor prinde viață prin interpretarea artiștilor Fernando Mihalache – acordeon, Ioana Turcu – flaut, Mihai Pintenaru – clarinet, Toma Popovici – pian.
 
20 mai 2016
Atelier de carte rară. „Colligatum (caiet) de cântări religioase din cultul creștin-ortodox” 26 mai 2016
Joi, 26 mai 2016, la Biblioteca Naţională a României – spațiul Pergament, parter – va avea loc Atelierul de carte rară pentru copii, cu tema „Colligatum (caiet) de cântări religioase din cultul creștin-ortodox”.

Vă invităm, prin urmare, la un atelier de bibliologie și pictură în care vom răsfoi împreună online un manuscris din colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României, realizat în anul 1868 de Procopie (Picu) Pătruţ (1818-1872) - considerat a fi „ultimul mare miniaturist european”. 

Coordonat de Dana Panighianţ, artist plastic şi bibliotecar, Atelierul de carte rară se adresează copiilor cu vârste între 6-12 ani.
 
Participarea la atelier este gratuită. Ore de desfăşurare: 14.00-15.30. 
Înscrierea se face pe baza permisului de cititor (eliberat pe loc), în limita locurilor disponibile, și prin completarea formularului online.
 
20 mai 2016
Seara Antreprenoriatului
Vineri, 20 mai 2016, de la ora 18.30, la Biblioteca Națională a României va avea loc Seara Antreprenoriatului, care marchează încheierea concursului #AntreprenorulLunii organizat de Asociația Tech Lounge, sub patronajul Ambasadei SUA în România. 

Evenimentul aduce împreună tinerele și tinerii care au câștigat Premiul Juriului în ultimele zece săptămâni ale concursului (14 martie – 19 mai 2016), oamenii de afaceri români de succes și alți susținători ai mediului antreprenorial românesc.

Seara Antreprenoriatului va încheia competiția prin decernarea Marelui Premiu, constând într-o cină de afaceri cu antreprenorul ales de tânăra câștigătoare sau de tânărul câștigător.
 
13 mai 2016
Bookathon – un maraton de accesibilizare a catalogului tradițional al Bibliotecii Naționale
Sâmbătă, 14 mai 2016, între orele 09.00-21.00, la Biblioteca Națională a României va avea loc un maraton prin care bibliotecari, studenți și profesori de la Facultatea Automatică și Calculatoare, dar și utilizatorii actuali și potențiali ai bibliotecii se vor implica în proiectul Book-A-Book de realizare a Catalogului Tradițional Virtual al Bibliotecii Naționale a României, pentru cărțile editate înainte de 1990, într-o primă acțiune de ”crowd-cataloguing” dintr-o bibliotecă din România!

Conceput ca un maraton de distracție în bibliotecă, agrementat cu jocuri interactive și concursuri de tip build-ups cu premii atractive, Bookathon este realizat de Biblioteca Națională a României în colaborare cu Asociaţia Tech Lounge, formată din studenți și profesori de la Facultatea Automatică și Calculatoare – Politehnica București.

Mai multe detalii puteți urmări pe contul de Facebook al evenimentului!
 
11 mai 2016
35 de ani de la zborul lui Dumitru-Dorin Prunariu. AstroFest – o campanie dedicată spaţiului cosmic, marca Discovery Channel
În perioada 14-18 mai 2016, 12 astronauţi din 9 ţări vor vizita România şi vor participa la o serie de evenimente în cadrul unei campanii Discovery Channel dedicate spaţiului cosmic şi prilejuite de împlinirea a 35 de ani de la zborul lui Dumitru-Dorin Prunariu (14 mai 1981). 

Campania Discovery Channel include festivalul AstroFest, desfăşurat la Biblioteca Naţională a României (14 mai 2016) şi la Therme Bucureşti (15 mai 2016), vizite ale unor astronauţi şi experţi de prestigiu în şcoli şi licee, o grilă specială de programe şi un website dedicat.

AstroFest debutează sâmbătă, 14 mai 2016, la Biblioteca Națională, printr-un program complex desfăşurat în intervalul 16.00-23.00, atât în aer liber (în parcarea dinspre B-dul Mircea Vodă), unde vor avea loc observații astronomice și cursuri de astro-fotografie, cât și în interior (Atrium, parter), unde publicul va putea participa la prelegeri şi prezentări moderate de revista Știință & Tehnică, la întâlniri cu astronauții şi la un concert susţinut de DJ Silent Strike şi VJ Dan Basu.

Intrarea este liberă.

Mai multe informaţii privind AstroFest, pe pagina evenimentului.

 
09 mai 2016
De 10 mai, concert coral din partituri de patrimoniu la Biblioteca Națională
Marți, 10 mai 2016, de la ora 18:00, la Sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii 22) se va desfășura Volumul 4 al Stagiunii de colecție, un eveniment dedicat creației autentice românești.

11 partituri de patrimoniu vor fi interpretate de grupul vocal Canticum Bucharest, sub bagheta dirijorului Răzvan Rădos. Totodată, va putea fi vizitată o expoziție inedită cu cele mai vechi partituri din colecțiile Bibliotecii Naționale. 

Intrarea va fi liberă, iar spectatorii din țară pot urmări transmisiunea în direct prin www.EnjoyTV.ro.

Expoziția dedicată zilei de 10 mai va cuprinde, pe lângă cele 11 partituri interpretate, o selecție a celor mai vechi partituri din colecțiile Bibliotecii Naționale.
 
05 mai 2016
George Tzipoia-70. Expoziții aniversare la Biblioteca Naţională şi la Galeria Romană
Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României şi Ministerul Culturii, organizează în data de 12 mai 2016, de la ora 18.00, la Biblioteca Naţională a României (spațiile Symposium și Euphoria, parter), vernisajul expoziţiei aniversare George Tzipoia-70, cu titlul „Aripi și Stele – La Porțile Sacrului”. 

Prezintă: istoricul de artă Pavel Şuşară. 

Expoziţia rămâne deschisă până duminică, 12 iunie 2016. Intrarea este liberă.
 
05 mai 2016
Muzicalitatea matematică a poeziei
Biblioteca Națională a României, în parteneriat cu Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și Facultatea de Matematică și Informatică – Universitatea din București, organizează marți, 10 mai 2016, de la ora 17:00 (Sala Mircea Vulcănescu, parter), un nou eveniment literar intitulat: Muzicalitatea matematică a poeziei. Este vorba de cea de-a treia întâlnire în cadrul proiectului Poezie și Adevăr, coordonat de prof. univ. dr. Elena Liliana Popescu de la Facultatea de Matematică și Informatică și de lect. univ. dr. Dușița Ristin de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine – Universitatea din Bucureşti.

Prezintă: prof. univ. dr. Anca Irina Ionescu, prof. univ. dr. Liviu P. Dinu și prof. univ. dr. Elena Liliana Popescu. 

Sunt așteptați să participe profesori, cercetători, studenți, elevi, iubitori de poezie de diferite profesii și vârste. 

Evenimentul se va încheia cu o lectură poetică.
 
Arhiva noutăţi
 

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

NOU!

 


 

Programul bibliotecii

 
Program pentru înscrieri cititori:

Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 17.45
Marţi, Joi : 12.00 – 19.45

Program pentru îndrumare, săli de lectură şi ludotecă:

Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 18.00
Marţi, Joi : 12.00 – 20.00

Accesul cititorilor în spațiile deschise:

Luni, miercuri, vineri: 08.00 – 18.00
Marţi, joi: 08.00 – 20.00

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP - program de relații cu publicul prin telefon:

Luni - vineri: 12.00 - 16.00
 

Biblioteca Digitală Naţională

 


 

CASIDRO

 
 

Reviste BNR

 
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2016 Biblioteca Naţională a României