caută:   
 
 

evenimente actuale

 
De la „Faust” la „Romeo şi Julieta” :  Opera  lirică  în creaţia lui Charles Gounod. Expoziţie
De la „Faust” la „Romeo şi Julieta” : Opera lirică în creaţia lui Charles Gounod. Expoziţie

Loc: spațiul expozițional Curtea lui Dionis (parter)

Data: 28 iunie – 1 noiembrie 2018

 
 
 
România în Primul Război Mondial – Anul 1917. Expoziție
România în Primul Război Mondial – Anul 1917. Expoziție

Loc: spațiul expozițional Dealul Spirii (Mezanin)

Data: 20 septembrie 2017 – 30 martie 2018

 
 
 

achiziţii recente

 
Palatul Cotroceni. Destinul unei reşedinţe princiare.
Palatul Cotroceni. Destinul unei reşedinţe princiare. de Marian Constantin
Bucureşti: Editura Noi Media Print, 2011.
180 p.
09.12.2014
 
Portrete domneşti în colecţii străine
Portrete domneşti în colecţii străine de Anca BRĂTULEANU
Bucureşti: Editura Institutului Cultural Român, 2011.
80 p.
05.12.2014
 
Bucureștiul European
Bucureștiul European de Bogdan Andrei FEZI
București: Editura Curtea Veche Publishing, 2010.
160 p.
04.12.2014
 

expoziţie virtuală

 
Codex Aureus
Codex Aureus Cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia bibliotecii şi totodată din România este un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810. (MS II.1).
31.10.2008
 

noutăţi

 
14 august 2018
Revista Biblioteca. 70 de ani de existență

Biblioteca: revistă de bibliologie și știința informării (ISSN 1220-3386), pre numele ei oficial, a împlinit în iulie 2018, 70 de ani de existență neîntreruptă.

De la înființarea sa în 1948, sub numele de Călăuza cetitorilor: buletin lunar de îndrumare a bibliotecilor şi a cetitorilor, schimbat deja de la al doilea număr în Călăuza bibliotecarului (până în 1965), transformată apoi în Revista bibliotecilor (1966-1973) și, în cele din urmă în Biblioteca: revistă de bibliologie şi ştiinţa informării (din 1989 până în prezent), revista Biblioteca a fost și va rămâne un punct de reper și de sprijin pentru biblioteconomia românească, pentru istoria, evoluția și perspectivele ei de dezvoltare.
 
10 iulie 2018
Biblioteca Naţională va fi închisă publicului în perioada 1-19 august 2018

Între 1 și 19 august 2018, Biblioteca Naţională  va fi închisă publicului, în această perioadă desfăşurându-se activităţi de verificare a instalațiilor termice şi de igienizare a spaţiilor.

Programul va fi reluat începând cu  ziua de luni, 20 august.

Vă mulțumim pentru înțelegere.
 
29 iunie 2018
Capitalele Unirii: Primul concert susținut de Corul Regal, în cadrul turneului dedicat Centenarului Marii Uniri
Duminică, 1 iulie 2018, de la ora 19:00, în Atrium-ul Bibliotecii Naționale (parter), va avea loc concertul de lansare a turneului aniversar Capitalele Unirii. Evenimentul reprezintă debutul noii formule de concert a Corului Regal, precum și al dirijorului Andrei Stănculescu, la pupitrul ansamblului. 

Invitat special: Corul condus de Andrei Stănculescu, ansamblu inedit în peisajul muzical românesc, înființat în cadrul proiectului european Playing for Philharmonie va susține, în luna decembrie a acestui an, un concert vocal-simfonic alături de Filarmonica din Paris.

Acompaniament la pian: Vlad Gînța.

Amfitrionul serii: tânăra și talentata actriță și cântăreață Irina Bucescu.

Intrarea este liberă.
 
25 iunie 2018
Laureați ai concursului de creație literară „Tinere condeie”, în cadrul seriei „Lecturile Regatul Cuvintelor”
Miercuri, 27 iunie 2018, de la ora 18:00, la Biblioteca Națională a României (spațiul Scriptorium, parter), va avea loc un nou eveniment în cadrul seriei „Lecturile Regatul Cuvintelor”, dedicat celui mai longeviv concurs de creație literară pentru elevi din România – „Tinere Condeie”, organizat de Ministerul Educației Naționale din anul 1967. 

Intrarea este liberă.
 
22 iunie 2018
De la „Faust” la „Romeo şi Julieta” : Opera lirică în creaţia lui Charles Gounod. Expoziţie 28 iunie 2018
Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea compozitorului Charles Gounod, Biblioteca Naţională a României propune publicului expoziţia De la „Faust” la „Romeo şi Julieta”: opera lirică în creaţia lui Charles Gounod, în care vor putea fi văzute partituri, CD-uri, DVD-uri, Lp-uri, precum și ilustraţii din volume bibliofile păstrate în Colecţiile Speciale (Cabinetul de Muzică și Cabinetul de Bibliofilie). 

Curator: Raluca Bucinschi

Expoziția este deschisă la Biblioteca Națională (Curtea lui Dionis – parter, aripa Tribunal)  în perioada  28 iunie – 1 noiembrie  2018. Accesul este liber.
 
20 iunie 2018
Adakale trăiește! 50 de ani de memorie și istorie: conferință și expoziție foto-documentară
Marți, 26 iunie 2018, de la ora 18:00, la Biblioteca Națională a României (spațiul Palimpsest – mezanin) va avea loc evenimentul Adakale trăiește! 50 de ani de memorie și istorie, dedicat insulei și comunității Adakale.

Organizat de Institutul Yunus Emre București împreună cu Centrul de Studii Turce din cadrul Facultății de Istorie – Universitatea din București, cu sprijinul Ambasadei Republicii Turcia și al Comisiei de Tineret din cadrul Uniunii Democrate Turce din România (UDTR) – Filiala București, evenimentul include: conferința Adakale, între subiect de cercetare și pasiune, masa rotundă, cu participarea insularilor, intitulată Adakale, o istorie personală, precum și expoziția Adakale trăiește!
 
15 iunie 2018
Amprente populare – expoziție de artă
În perioada 22 iunie – 4 iulie 2018, Asociația Culturală ARTAR organizează, în colaborare cu Biblioteca Națională a României și Asociația Ametist, expoziția intitulată „Amprente populare”, în care expun artiștii: Alin Daniliuc, Brîndușa Mateș Stanciu, Carmen Văideanu, Cerasela Dragoș Avanu, Constanța Petrescu Dănilă, Corina Cadariu Florea, Cristina Grigorescu, Dana Nechita, Doriana Habian, Dorin Apreutesei, Elena Morozan, Eugenia Niculescu, Florin Lungu, Iulia Șchiopu, Maria Fătu, Mihai Eugen Marinescu, Mircea Corcodel, Nicolae Mîțu Coșca, Octavia Tandea, Silviu Ioan Soare, Violeta Carp. Invitați: Irina Zaharia și Lucia Ioniță.

Expoziția „Amprente populare” poate fi văzută la Biblioteca Națională a României, în perioada 22 iunie – 4 iulie 2018, în spațiile Pergament, Buzunarul Trei și Buzunarul Patru. Intrarea este liberă.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 23 iunie 2018, de la ora 14:00. Prezintă: curatorul și criticul de artă Roxana Bărbulescu.
 
11 iunie 2018
Un ctitor uitat al teatrului românesc - Aristizza Romanescu (1854-1918) în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României. Expoziție virtuală
Anul 2018 marchează omagierea marii actriţe dramatice Aristizza Romanescu, la împlinirea unui secol de la moarte, ocazie cu care, începând cu luna iunie 2018 poate fi vizionată pe site-ul Bibliotecii Naţionale a României expoziţia virtuală intitulată: „Un ctitor uitat al teatrului românesc - Aristizza Romanescu (1854-1918) în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României”. 
Portretul artistei, care s-a dedicat scenei şi formării multor generaţii de actori, fiind unul din ctitorii teatrului românesc, se conturează prin intermediul  paginilor de corespondenţă, fotografiilor din viaţa personală şi a celor care o înfăţişează în diverse roluri, prin numeroase „caiete de rol”, alături de o serie de afişe ale unor piese reprezentate pe marile scene din Bucureşti şi din ţară, care o amintesc drept protagonistă a acestora.

Curator al expoziţiei: Mihaela Manolache – bibliotecar, Serviciul Colecţii Speciale
 
11 iunie 2018
Scriitoarea Alina Purcaru citește copiilor, în cadrul programului „Povești în rame colorate” – Luna Copiilor la Biblioteca Naţională
Vă invităm la lectură. Joi, 14 iunie 2018, de la ora 11:30, scriitoarea și jurnalista Alina Purcaru își dă întâlnire cu copiii, la Biblioteca Națională, pentru a le citi fragmente din cartea sa „Catrina și Marele Domn-Somn”.

Participarea este gratuită. 

Înscrierea se face pe baza permisului de cititor la Biblioteca Națională a României și prin completarea formular de înscriere online.

Spațiu de desfășurare: Buzunar PATRU, parter.
 
08 iunie 2018
Scriitoarea Adina Rosetti citește copiilor, în cadrul programului „Povești în rame colorate” – Luna Copiilor la Biblioteca Naţională
Vă invităm la lectură. Miercuri, 13 iunie 2018, de la ora 11:00, scriitoarea și jurnalista Adina Rosetti își dă întâlnire cu copiii, la Biblioteca Națională, pentru a le citi fragmente din cartea sa „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?... și alte 10 întrebări fantastice”, în care personaje din poveștile clasice sunt „transbordate” în lumea contemporană, de-a lungul a 11 povestioare amuzante, cu design interactiv (copiii pot desena, pot răspunde la întrebări, având spațiu de desfășurare chiar în paginile cărții). 

Publicat de Curtea Veche în 2016 și ilustrat de Cristiana Radu, volumul „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?... şi alte 10 întrebări fantastice” a primit premiul special în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret de la Chișinău (aprilie 2018).

Participarea este gratuită. Înscrierea se face pe baza permisului de cititor la Biblioteca Națională a României și prin completarea formular de înscriere online.

Spațiu de desfășurare: Buzunar PATRU, parter.
 
Arhiva noutăţi
 

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 

Programul bibliotecii

 
Între 1 și 19 august 2018, Biblioteca Naţională  va fi închisă publicului.
Programul va fi reluat începând cu  ziua de luni, 20 august.

Înscrieri cititori:
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 17.45
Marţi, Joi : 12.00 – 19.45

Îndrumare şi săli de lectură colecții curente:
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 18.00
Marţi, Joi : 12.00 – 20.00

Săli de lectură colecții speciale:
►Sala „Alexandre Saint Georges” (bibliofilie, manuscrise, fotografii, arhivă istorică etc.), etajul V: marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

Sala audio-video „George Enescu” este închisă temporar, începând cu 5 iunie 2018. Documentele muzicale de colecţii speciale pot fi consultate la sala „Alexandre Saint Georges", etajul V:  marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

*Sala American Corner este închisă temporar, începând cu 5 martie 2018.
*În perioada 23 mai 2018 - 1 septembrie 2018, cabinetul de manuscrise va fi închis pentru public.

Marți, Miercuri, Joi: 13.00 - 15.30

Accesul cititorilor în spațiile deschise:
Luni, miercuri, vineri: 08.00 – 18.00
Marţi, joi: 08.00 – 20.00
Sîmbătă: 09.00 – 17.00 

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP - relații cu publicul prin telefon:
Luni - vineri: 12.00 - 16.00
 

Sunetul paginilor

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2018 Biblioteca Naţională a României