caută:   
 
 

evenimente actuale

 
Redondo, cuib de rândunele. Expoziție de pictură
Redondo, cuib de rândunele. Expoziție de pictură Un nou proiect Contemporanii, la Biblioteca Națională a României.
Vernisaj: 18 august, ora 19.00

Loc: spațiile expoziționale Symposium și Euphoria, parter

Data: 18 august - 15 septembrie 2016

 
 
Muze, Danaide, Măiestre, Cuminţenii. Bibliografia Brâncuşi – o „operă deschisă”
Muze, Danaide, Măiestre, Cuminţenii. Bibliografia Brâncuşi – o „operă deschisă”

Loc: spațiile expoziționale Buzunarul TREI, Buzunarul PATRU, Papirus, Scriptorium, Pergament (parter)

Data: 26 februarie – 31 august 2016

 
O Regină care veghează – Elisabeta. O Regină care visează – Carmen Sylva
O Regină care veghează – Elisabeta. O Regină care visează – Carmen Sylva

Loc: spațiul expozițional Dealul Spirii (Mezanin)

Data: 17 februarie – 30 septembrie 2016

 

achiziţii recente

 
Palatul Cotroceni. Destinul unei reşedinţe princiare.
Palatul Cotroceni. Destinul unei reşedinţe princiare. de Marian Constantin
Bucureşti: Editura Noi Media Print, 2011.
180 p.
09.12.2014
 
Portrete domneşti în colecţii străine
Portrete domneşti în colecţii străine de Anca BRĂTULEANU
Bucureşti: Editura Institutului Cultural Român, 2011.
80 p.
05.12.2014
 
Bucureștiul European
Bucureștiul European de Bogdan Andrei FEZI
București: Editura Curtea Veche Publishing, 2010.
160 p.
04.12.2014
 

expoziţie virtuală

 
Codex Aureus
Codex Aureus Cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia bibliotecii şi totodată din România este un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810. (MS II.1).
31.10.2008
 

noutăţi

 
24 august 2016
Dincolo de paravanul faimei: Portretul nuanţat al unui mare scriitor român – Duiliu Zamfirescu
În perioada 26 august – 31 octombrie 2016, Cabinetul de Manuscrise al Bibliotecii Naţionale a României propune publicului larg, dar şi specialiştilor, o expoziţie dedicată unuia dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi romancieri ai noştri, Duiliu Zamfirescu (1858-1922). 

Expoziţia Dincolo de paravanul faimei: portretul nuanţat al unui mare scriitor român – Duiliu Zamfirescu prezintă o selecție de manuscrise, piese de corespondență şi fotografii din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României, în încercarea de a realiza un portret mult mai profund decât ne lasă să întrezărim operele scriitorului îndeobşte cunoscute.

Curator: Cristina Marinescu

Expoziția poate fi vizitată în perioada 26 august – 31 octombrie 2016, în spațiul Puțul cu apă rece, aflat la Mezanin. 

Intrarea este liberă.

Vernisajul va avea loc miercuri, 31 august 2016, de la ora 14:00, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Limbii Române.
 
24 august 2016
Biblioteca Naţională se alătură „dilematicilor de pretutindeni”, în Festivalul Dilema Veche
În perioada 26-28 august 2016, la Alba Iulia va avea loc cea de-a V-a ediție a Festivalului Dilema Veche, singurul festival internaţional organizat de o revistă din România. 
Timp de „trei zile bine chibzuite”, „dilematicii de pretutindeni” sunt convocați în Cetatea Alba Iulia, „fără ceremonial, dar curtenitor”, la un mozaic intelectual care va include: dezbateri, literatură şi filme, muzică şi dans, cărţi pentru cei mari şi jocuri deştepte pentru cei mici.
Oaspeții Festivalului Dilema Veche vor avea ocazia, pentru al treilea an, să treacă pragul Bibliotecii Batthyaneum. Anul acesta vor putea vizita Aula Magna – veritabil muzeu al cărții vechi – și expoziția „Itinerariul european al cărților Bibliotecii Batthyaneum, prin liste, inventare și cataloage”.

Programul complet al Festivalului poate fi consultat pe pagina evenimentului.
 
22 august 2016
Accesul persoanelor cu dizabilităţi la educaţie şi cultură. De la necesitate la normalitate. Conferinţă
Joi, 25 august 2016, de la ora 10:30, la Biblioteca Naţională a României (Symposium, parter) va avea loc conferinţa „Accesul persoanelor cu dizabilităţi la educaţie şi cultură – de la necesitate la normalitate”, eveniment ce marchează încheierea proiectului „Sunetul paginilor”.
Cu această ocazie, se va pune din nou în discuţie situaţia persoanelor cu dizabilităţi vizuale, nevoile, dar şi abilităţile acestora, în vederea găsirii unor soluţii viabile pentru integrarea firească a acestora în toate activităţile societăţii. 

Iniţiat de Biblioteca Naţională a României şi susţinut financiar de Fundaţia Orange prin Programul „Lumea prin culoare şi sunet”, proiectul „Sunetul paginilor” şi-a propus crearea şi dezvoltarea unei biblioteci digitale pentru persoanele cu dizabilităţi vizuale.
 
22 august 2016
România, invitată de onoare la Târgul Internațional de Carte de la Beijing
În perioada 24–28 august 2016, va avea loc cea de-a 23-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Beijing, eveniment la care România este invitată de onoare, alături de celelalte țări central și est-europene, participarea sa fiind susținută de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, sub deviza „Booking Romania”.
La standul României vor fi expuse peste 1.200 de albume și de cărți, publicate de 20 peste edituri românești, precum și traduceri din autori români publicate cu sprijinul Centrului Național al Cărții. 

În calitate de partener al Institutului Cultural Român, în cadrul prezentei ediții a Târgului, alături de Ministerul Culturii și de Fundația Bartoc, Biblioteca Națională a României va fi prezentă cu expoziţia "Istorie, cultură şi civilizaţie chineză – receptarea în România", în care vor fi prezentate peste 120 de cărţi publicate de editurile din București și din țară după 1990: albume, antologii, jurnale de călătorie, biografii, memorialistică, eseistică, beletristică, folcloristică şi istorie literară, istorie politică, economică şi culturală, religie şi civilizaţie, geografie şi turism, diplomaţie şi relații româno-chineze. 

România a participat pentru prima dată cu un stand de țară în 2015, cu ocazia inaugurării Institutului Cultural Român din Beijing.
 
12 august 2016
Redondo, cuib de rândunele. Un nou proiect Contemporanii, la Biblioteca Națională a României
Joi, 18 august 2016, de la ora 19:00, la Biblioteca Națională a României (Symposium și Euphoria, parter) va avea loc vernisajul expoziției Redondo, cuib de rândunele, organizată de Asociația Făuritori, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Biblioteca Națională a României.
În deschidere, vor lua cuvântul: Domnul Octavian Gordon, Directorul Bibliotecii Naționale a României, și Doamna Maria Pașc, curatorul expoziției.
Vernisajul va include și lansarea catalogului bilingv (româno-portughez).

Cele peste 50 de lucrări de pictură, sculptură, grafică și fotografie inspirate de regiunea Alentejo din Portugalia poartă semnătura unor reputați artiști români, provocați creativ: Ion Grigorescu, Mircea Roman, Mihai Sârbulescu, Andrei Rosetti, Corina Dobre. Lor li s-a alăturat Mihail Alexandrescu, în calitate de artist fotograf. Daniel Nicolescu, scriitorul care a însoțit de asemenea grupul de artiști, pe tot parcursul acestei noi experiențe portugheze, semnează conținutul catalogului. 

Expoziția Redondo, cuib de rândunele poate fi văzută la Biblioteca Națională în perioada 18 august – 15 septembrie 2016.

Intrarea este liberă.

Programul de vizitare al expoziţiei:

Luni, miercuri şi vineri de la 8.00 – 18.00
Marţi şi joi de la 8.00 – 20.00. 
 
12 august 2016
Programul Bibliotecii Naționale în perioada 16-31 august 2016
În perioada 16-31 august 2016, Biblioteca Națională a României își redeschide parțial porțile. Astfel, programul va fi următorul:

Săli de lectură (luni, miercuri, vineri: 10.00-18.00; marți, joi: 12.00-20.00)

♦ Sala de Științe filologice „Mihai Eminescuˮ
♦ Sala de Științe economice „Virgil Madgearuˮ
♦ Sala de periodice „Gheorghe Asachiˮ
♦ Sala „Alexandre Saint Georgesˮ – Colecții Speciale (sală în care vor putea fi consultate exclusiv documente din colecţiile de fotografii, periodice româneşti vechi, bibliofilie şi arhivă istorică)

Celelalte săli de lectură vor fi închise în această perioadă.

Biroul Înscrieri cititori (luni, miercuri, vineri: 10.00-17.45; marți, joi: 12.00-19.45)

Spațiile libere: (luni, miercuri, vineri: 10.00-18.00; marți, joi: 12.00-20.00)

Hub-ul cetăţeniei active și Ludoteca „Apolodor din Labradorˮ  vor fi închise în perioada 1-31 august 2016.
 
11 august 2016
Omagiu adus de Biblioteca Națională Reginei Ana a României
Miercuri, 10 august 2016, Biblioteca Națională a României, reprezentată de Domnul Octavian Gordon și de Doamna Letiția Constantin, a fost prezentă la Castelul Peleș din Sinaia, pentru a transmite condoleanțe și a aduce un pios omagiu Majestății Sale Regina Ana, cea care, prin dăruirea, puterea de sacrificiu şi stăruinţa în slujirea Neamului, stă la loc de cinste în galeria marilor regine ale României. 
După ce a fost depusă o coroană de flori, a urmat un moment de reculegere în fața catafalcului cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana. Delegația din partea Bibliotecii Naționale a transmis apoi condoleanţe membrilor Familiei Regale – Alteței Sale Regale Principesa Elena, Excelenței Sale Domnul Alexander Philips Nixon, Alteței Sale Regale Principesa Sofia – şi a semnat în cartea de condoleanţe.

Biblioteca Națională a României a participat la acest moment solemn, închinat Majestății Sale Regina Ana a României, alături de alte instituții ale Statului Român.
 
11 august 2016
Recuperarea Anglisticii în România [R.A.R.]
R.A.R. - Recuperarea Anglisticii în România”, proiect inițiat de Universitatea din București și realizat în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, constă în protejarea, valorificarea și promovarea patrimoniului cultural scris în domeniul anglisticii din România prin identificarea unui segment documentar de circa 250 de volume și digitizarea acestora. Anglistica din România este un domeniu care a rămas în mare măsură necercetat și neexploatat, deși are o istorie de aproape 200 de ani. Studiile de limbă și literatură, manualele de predare a limbii engleze, traducerile și dicționarele din perioada 1750-1940 – un patrimoniu scris de mare valoare –  pot fi accesate online, descărcate și cercetate de publicul interesat pe website-ul realizat în cadrul proiectului.

Proiectul RAR – Recuperarea Anglisticii în România (PA16-RO12-SGS-3/16.03.2015), realizat în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, este finanțat în cadrul Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, prin programul „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”.
 
05 august 2016
Anunț
Întrucât  în perioada 01-15 august 2016 Biblioteca Naţională a României este închisă pentru public, candidații înscriși la concursurile organizate de bibliotecă în intervalul 15 iulie - 22 august 2016 vor avea acces la bibliografia de concurs prin trimiterea unei solicitări la adresa biblioteca@bibnat.ro, precizând postul pentru care candidează, lucrările de specialitate solicitate, precum şi data la care doresc să le consulte. 
 
05 august 2016
„Rugăciune cu trezvie”, întru cinstita prăznuire a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul
Prăznuit în data de 5 august, Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ (Hozevitul) a trudit ca bibliotecar, iniţial la Mânăstirea Neamţ, apoi la Mânăstirea Sfântul Sava din Ţara Sfântă (în apropiere de Betleem), devenind din anul 2012, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, patronul spiritual al Bibliotecii Naţionale a României.
Ascet şi cărturar, deopotrivă traducător a numeroase pagini din Sfinţii Părinţi, cu învăţături pentru călugări şi pelerini, autor de versuri duhovniceşti scrise cu pătrundere, ostenitor şi slujitor al celor bolnavi şi al pelerinilor români aflători în Ţara Sfântă, Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ este un model de jertfă şi sfinţenie al secolului XX.  
Prin înţelepciunea sa, exprimată în versuri simple, ascetul ascuns lumii într-o peşteră din pustia Iordanului a dăruit tuturor „hrană duhovnicească”.
Biblioteca Naţională a României organizează, vineri 5 august 2016, ora 10.00, la sediul său din bulevardul Unirii, nr. 22, în spaţiul cultural Sfântul Ioan Iacob Hozevitul (parter), în colaborare cu Arhiepiscopia Bucureştilor, un Te Deum închinat ocrotitorului său spiritual.
 
Arhiva noutăţi
 

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Book-a-Book

 
 

Programul bibliotecii

 
Săli de lectură și spații libere:
Luni, miercuri, vineri: 10.00-18.00; marți, joi: 12.00-20.00

În perioada 16-31 august vor fi deschise doar anumite săli de lectură.

Biroul Înscrieri cititori
Luni, miercuri, vineri: 10.00-17.45; marți, joi: 12.00-19.45

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP – relații cu publicul prin telefon (luni-vineri: 12.00-16.00)

Hub-ul cetăţeniei active și Ludoteca „Apolodor din Labradorˮ  vor fi închise în perioada 1-31 august 2016.
 

Biblioteca Digitală Naţională

 

 

CASIDRO

 
 

Reviste BNR

 
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2016 Biblioteca Naţională a României