11.00 (spaţiu de desfăşurare: Atrium, Parter)
Conferire Diplome ASTRA Sibiu – dl. Onuc Nemeş
11.15 (spaţiu de desfăşurare: Atrium, Parter)
Paul Baran – prezentare program Biblionet
11.30 (spaţiu de desfăşurare: Atrium, Parter)
Prezentare Revista Biblioteca: Revistă de Bibliologie şi Ştiinţa Informării editată de Biblioteca Naţională a României
11.45
Pauză de cafea
12.15 (spaţiu de desfăşurare: Atrium, Parter)
Bibliotecile publice din România – formare, informare, spaţiu societal: câteva portrete (II):
14.00 (spaţiu de desfăşurare: Mezanin)
Vernisajul expoziţiei de pictură Alexandra Năstasă – Couleurs des femmes
14.30 (spaţiu de desfăşurare: Librărie, Parter)
Bufet
14.30 (spaţiu de desfăşurare: Cabinetul Bibliologic, Et. I)
Inaugurarea Cabinetului Bibliologic
Expuneri şi dezbatere: Învăţământul biblioteconomic românesc – bilanţ, perspective. Invitate: catedrele de specialitate de la Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Braşov. Coordonator: prof. univ. dr. Mircea Regneală
Biblioteca Naţională a României şi programele de formare continuă (Serviciul Cercetare. Dezvoltare al Bibliotecii Naţionale a României)
Expoziţie: Literatura biblioteconomică din România – o radiografie (Cabinetul Bibliologic al Bibliotecii Naţionale a României)
14.30-16.30 (spaţiu de desfăşurare: Atrium, Parter)
Lansări de carte
16.30
Pauză de cafea
17.00 (spaţiu de desfăşurare: Aula, Corp Aula, Et. I)
Conferinţele Bibliotecii Naţionale: Tigrul de hârtie: scriitori şi cărţi. Invitat: Gabriel Liiceanu. Moderator Alex Ştefănescu
18.30
Pauză de cafea
18.45 (spaţiu de desfăşurare: Aula, Corp Aula, Et. I)
Work in progress: actorul Lari Giorgescu – Moftul român de I.L. Caragiale
19.45 (spaţiu de desfăşurare: Sala Mare de Conferinţe, Parter)
Inaugurarea seriei Cărţile şi filmele lor (proiect în parteneriat cu Arhiva Naţională de Film):
- semnarea protocolului de colaborare între Biblioteca Naţională a României şi Arhiva Naţională de Film
- Caragiale 160: vizionarea filmelor de scurt metraj Telegrame (1960, regie Aurel Miheleş, Gheorghe Naghi), Mofturi 1900 (1964, regie Jean Georgescu), Două lozuri (1957, regie Aurel Miheleş, Gheorghe Naghi), Lanţul slăbiciunilor (1952, regie Jean Georgescu), Vizită (1952, regie Jean Georgescu), după I.L. Caragiale.
Prin serviciile pe care le pune la dispoziţie, servicii ce traduc funcţiile şi misiunea sa, Biblioteca Naţională a României este complementară tuturor celorlalte tipuri de biblioteci care formează Sistemul Naţional de Biblioteci, inclusiv bibliotecilor publice, complinind rolul acesteia de spaţiu info-documentar şi cultural destinat publicului larg, de spaţiu dedicat petrecerii timpului liber şi manifestării relaţiilor societale, în general.
Biblioteca Naţională a României dedică ziua a doua a evenimentului O perspectivă asupra culturii – Biblioteca Naţională a României, 24 aprilie, ideii de bibliotecă publică, funcţiilor şi misiunii acesteia, invitând bibliotecile publice din România să se prezinte cu specificul, biografia, serviciile, produsele şi activităţile pe care le pun la dispoziţie, pentru a crea o imagine panoramică asupra bibliotecilor publice din România secolului XXI, percepute din ce în ce mai mult ca Agora, ca spaţiu formativ şi informativ pentru comunităţile pe care le slujesc.
Conform misiunii şi viziunii asumate, Biblioteca Naţională a României împărtăşeşte cu celelalte biblioteci naţionale ale secolului XXI politica de deschidere, tot mai generoasă, către publicul cel mai variat, prin produsele, serviciile şi activităţile oferite, prin politica de facilitare a accesului la patrimoniul documentar pe care îl deţine, la tezaurul documentar naţional şi universal.
Prin agenda comună stabilită cu principalele asociaţii profesionale din România, Biblioteca Naţională a României îşi manifestă funcţia de Centru Naţional Metodologic, contribuind la eforturile de dezvoltare a culturii profesiei.
Ziua de 24 aprilie, care are ca temă Biblioteca Naţională a României şi bibliotecile publice, va oferi publicului o perspectivă asupra a ceea ce reprezintă azi bibliotecile publice româneşti, ca şi asupra a ceea ce înseamnă funcţia publică a Bibliotecii Naţionale a României: conferinţe, lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, spectacole, spaţii de socializare, de schimburi de idei, de experienţe şi de valori – între persoane, între instituţii (inclusiv biblioteci), între persoane şi instituţii.