caută:   
 
 

evenimente culturale

 

„Stihuri umilincioase”: 100 de ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț (Hozevitul), patronul spiritual al Bibliotecii Naționale
5 august 2013

Luni, 5 august 2013, de la ora 15:30, Biblioteca Națională a României va organiza, în colaborare cu Arhiepiscopia Bucureștilor și Biblioteca Sfântului Sinod și cu susținerea Asociației Bibliotecarilor din Biblioteca Națională a României, un eveniment dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul (1913-1960), patronul spiritual al Bibliotecii Naționale.

Evenimentul va include:

- vernisajul expozițiilor: „Stihuri umilincioase” – Sf. Ioan Iacob Hozevitul în colecțiile Bibliotecii Naționale a României; Manuscrise ale Sf. Ioan Iacob Hozevitul aflate în arhiva Schitului Românesc Prodromu – Sf. Munte Athos; Restaurarea Bisericii din lemn Sfântul Nicolae din Călugăreni – proiect al Asociației Studenților Arhitecți și Urbaniști TURNUU; Casă din baloturi de paie – proiect social al Asociației Eco Habitat; - recital din poezia Sf. Ioan Iacob Hozevitul, susținut de actrița Ana Calciu;
- concert susținut de Corul Tronos al Catedralei Patriarhale.

Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, va oficia, cu acest prilej, un Te Deum și va ține un Cuvânt de învățătură pentru cei prezenți.

Prăznuit în Calendarul Ortodox în data de 5 august, Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ (zis Hozevitul), patronul spiritual al Bibliotecii Naţionale a României, a trudit ca bibliotecar, iniţial la Mânăstirea Neamţ din Moldova, apoi la Mânăstirea Sfântul Sava din Ţara Sfântă (în apropiere de Betleem).

TURNUU – Asociația Studenților Arhitecți și Urbaniști (www.turnuu.tumblr.com) va prezenta, cu acest prilej, proiectul Restaurarea Bisericii din lemn Sfântul Nicolae din Călugăreni, monument istoric, situat la 30 de km de București. Proiectul a început în 2011, cu binecuvântarea P.S. Ambrozie, episcop al Giurgiului. Prin workshopurile organizate în decurs de doi ani, studenții au trecut prin toate etapele: proiectare, autorizare, demontarea și restaurarea elementelor, expoziții. În acest moment, biserica se află în atelier demontată, toate elementele fiind restaurate și așteptând reamplasarea în sit.
Asociația Eco Habitat (www.eco-habitat.ro) va prezenta, în expoziție, Casa din baloturi de paie – un proiect social inițiat de un grup tineri voluntari îndrumați de un specialist german, în colaborare cu preotul paroh Marian Tudor din parohia Glodeanu-Cârlig (satul Cârligu Mare – la 100 km de București). Obiectivul proiectului: construirea unei case specifice zonei, cu materiale disponibile local, dar utilizând tehnologia germană de construcţie cu lut și baloturi de paie, tehnologie care asigură un nivel ridicat de eficienţă termică și reducerea costurilor de încălzire pe timp de iarnă. Finalizată în proporţie de 70%, casa va fi donată unei familii nevoiașe.

Persoane de contact:
Claudia Lungu – Biblioteca Națională a Românei

Letiția Constantin – Biblioteca Națională a Românei
; tel.: 0758109423inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României