caută:   
 
 

evenimente culturale

 

„Stihuri umilincioase”: 100 de ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț (Hozevitul), patronul spiritual al Bibliotecii Naționale
5 august 2013

Luni, 5 august 2013, de la ora 15:30, Biblioteca Națională a României va organiza, în colaborare cu Arhiepiscopia Bucureștilor și Biblioteca Sfântului Sinod și cu susținerea Asociației Bibliotecarilor din Biblioteca Națională a României, un eveniment dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul (1913-1960), patronul spiritual al Bibliotecii Naționale.

Evenimentul va include:

- vernisajul expozițiilor: „Stihuri umilincioase” – Sf. Ioan Iacob Hozevitul în colecțiile Bibliotecii Naționale a României; Manuscrise ale Sf. Ioan Iacob Hozevitul aflate în arhiva Schitului Românesc Prodromu – Sf. Munte Athos; Restaurarea Bisericii din lemn Sfântul Nicolae din Călugăreni – proiect al Asociației Studenților Arhitecți și Urbaniști TURNUU; Casă din baloturi de paie – proiect social al Asociației Eco Habitat; - recital din poezia Sf. Ioan Iacob Hozevitul, susținut de actrița Ana Calciu;
- concert susținut de Corul Tronos al Catedralei Patriarhale.

Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, va oficia, cu acest prilej, un Te Deum și va ține un Cuvânt de învățătură pentru cei prezenți.

Prăznuit în Calendarul Ortodox în data de 5 august, Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ (zis Hozevitul), patronul spiritual al Bibliotecii Naţionale a României, a trudit ca bibliotecar, iniţial la Mânăstirea Neamţ din Moldova, apoi la Mânăstirea Sfântul Sava din Ţara Sfântă (în apropiere de Betleem).

TURNUU – Asociația Studenților Arhitecți și Urbaniști (www.turnuu.tumblr.com) va prezenta, cu acest prilej, proiectul Restaurarea Bisericii din lemn Sfântul Nicolae din Călugăreni, monument istoric, situat la 30 de km de București. Proiectul a început în 2011, cu binecuvântarea P.S. Ambrozie, episcop al Giurgiului. Prin workshopurile organizate în decurs de doi ani, studenții au trecut prin toate etapele: proiectare, autorizare, demontarea și restaurarea elementelor, expoziții. În acest moment, biserica se află în atelier demontată, toate elementele fiind restaurate și așteptând reamplasarea în sit.
Asociația Eco Habitat (www.eco-habitat.ro) va prezenta, în expoziție, Casa din baloturi de paie – un proiect social inițiat de un grup tineri voluntari îndrumați de un specialist german, în colaborare cu preotul paroh Marian Tudor din parohia Glodeanu-Cârlig (satul Cârligu Mare – la 100 km de București). Obiectivul proiectului: construirea unei case specifice zonei, cu materiale disponibile local, dar utilizând tehnologia germană de construcţie cu lut și baloturi de paie, tehnologie care asigură un nivel ridicat de eficienţă termică și reducerea costurilor de încălzire pe timp de iarnă. Finalizată în proporţie de 70%, casa va fi donată unei familii nevoiașe.

Persoane de contact:
Claudia Lungu – Biblioteca Națională a Românei

Letiția Constantin – Biblioteca Națională a Românei
; tel.: 0758109423inapoi

cataloage/baze de date

 
 

Instrumente pentru Editori

 
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 

Programul bibliotecii

 
În perioada 30 noiembrie - 2 decembrie 2018, Biblioteca va fi închisă pentru public.

Înscrieri cititori:
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 17.45
Marţi, Joi : 12.00 – 19.45

Îndrumare şi săli de lectură colecții curente:
Luni, Miercuri, Vineri : 10.00 – 18.00
Marţi, Joi : 12.00 – 20.00

Săli de lectură colecții speciale:
►Sala „Alexandre Saint Georges” (bibliofilie, manuscrise, fotografii, arhivă istorică etc.), etajul V: marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

Sala audio-video „George Enescu” este închisă temporar, începând cu 5 iunie 2018. Documentele muzicale de colecţii speciale pot fi consultate la sala „Alexandre Saint Georges", etajul V:  marţi – joi, între orele 10.00 – 18.00.

*Sala American Corner este închisă temporar, începând cu 5 martie 2018.
*În perioada 23 mai 2018 - 1 septembrie 2018, cabinetul de manuscrise va fi închis pentru public.

Marți, Miercuri, Joi: 10.00 - 12.30

Accesul cititorilor în spațiile deschise:
Luni, miercuri, vineri: 08.00 – 18.00
Marţi, joi: 08.00 – 20.00
Sîmbătă: 09.00 – 17.00 

Centrul Național ISBN-ISSN-CIP - relații cu publicul prin telefon:
Luni - vineri: 12.00 - 16.00
 

Sunetul paginilor

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2018 Biblioteca Naţională a României