caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Întâlnire la Biblioteca Naţională: New York - Paris - Toronto. Expoziţie de pictură şi sculptură: Gevork Chubaryan - Françoise Abraham - Costa Dvorezky. 4-12 octombrie 2013
4 octombrie 2013

Expoziția New York – Paris – Toronto: întâlnire la București este un eveniment de anvergură şi de o mare noutate în peisajul nostru cultural. Din două motive. Nu există precedente ale unei expoziţii la Bucureşti a unor artişti din tânăra generaţie care se afirmă la New York, Paris şi Toronto. Şi, apoi, este pentru prima dată când o iniţiativă privată, aceea a unui cetăţean francez, Jean Naturel, care însă e prin profesie industriaş român, sponsorul evenimentului, găseşte un răspuns atât de generos precum acela al Bibliotecii Naţionale a României, care pune la dispoziţie splendidele sale spaţii expoziționale.
Împreună cu soţia sa, Crina, economist, Jean Naturel, dintotdeauna mare iubitor şi cunoscător al artei, a organizat până la cel mai infim detaliu această manifestare, ideea venindu-i cu un an în urmă, în atelierele artiştilor din New York. „Oraş de veche cultură – spune acesta – Bucureştiul, avid de contacte cu lumea contemporană, merită un efort în care îmi place să cred că mediul industrial şi de afaceri poate juca un rol cât se poate de util şi de benefic. În această idee, i-am invitat la Bucureşti pe pictorul Gevork Chubaryan din New York, pe sculptoriţa Françoise Abraham din Paris şi pe pictorul Costa Dvorezky din Toronto, care se bucură de succese considerabile, morale şi comerciale”.
Iniţiativa e încurajată de Radu Boroianu, Secretar de Stat, care afirmă că „Ministerul Culturii este interesat de acest proiect, aşa cum va fi desigur și lumea artistică şi cea a iubitorilor de artă”. El ne reaminteşte, în textul său din catalogul de 96 de pagini al expoziţiei, faptul că „Răsăritul (unde s-au născut cei doi pictori stabiliţi în America de Nord), mai apropiat sau mai îndepărtat, începe să fie o voce distinctă” şi că „Apusul îl pune de multe ori în frunte” în aventura artistică internaţională de astăzi.
În cuvântul său din superba invitaţie tipărită în triptic, cuprinzând câte o reproducere a lucrărilor fiecărui expozant, criticul şi istoricul de artă dr. Radu Varia, Membru de Onoare al Royal Scottish Academy, vorbeşte despre forţa pe care o are o asemenea poveste de iubire pentru artişti din toate orizonturile, amintindu-ne că „o certitudine, dintre atât de puţinele ce ne sunt date, e tocmai arta – cel mai fidel companion al vieţii noastre”.


Deschisă la Biblioteca Naţională a României în spațiul Symposium – Parter, expoziția New York – Paris – Toronto: întâlnire la București. Pictură şi sculptură de Gevork Chubaryan, Françoise Abraham și Costa Dvorezky va fi inaugurată în data de 4 octombrie 2013 și va putea fi vizitată de publicul larg în intervalul 5-12 octombrie 2013 (luni-vineri, orele 08.00-18.00).
Intrarea este liberă.inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României