caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Drumul către Unitatea Germană. Expoziție
8 septembrie 2015

La 3 octombrie 2015, Republica Federală Germania aniversează 25 de ani de la reunificare. Problematica Unităţii germane a fost adusă în data de 9 noiembrie 1989, în mod nesperat, pe ordinea de zi a politicii germane şi internaţionale, de către Revoluţia Paşnică din RDG. 

Drumul către Unitatea Germană, marcat atât de negocieri interne complexe, cât şi de negocieri diplomatice ale celor două state, derulate pe durata mai multor luni, în Germania, cu cele patru puteri învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial, este ilustrat de expoziţia „Drumul către Unitatea Germană“. 

Versiunea în limba română a expoziţiei va fi vernisată în data de 8 septembrie 2015, ora 14:00, la Biblioteca Naţională a României (Bd. Unirii 22, Bucureşti) de ambasadorul Werner H. Lauk şi de directorul general al Bibliotecii Naţionale, doamna Claudia Şerbănuţă. Accesul presei la vernisaj este deschis.


Cu prilejul vernisării expoziţiei „Drumul către Unitatea Germană”, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, domnul Werner Hans Lauk, rememorează emoţionantele momente de acum 25 de ani:
Dacă ne gândim la Germania anului 1989, ne vin instantaneu în minte imaginile căderii Zidului Berlinului. Locuitori ai Berlinului de Est şi ai Berlinului de Vest escaladând Zidul, stând călare pe Zid, îmbrăţişându-se, beţi de fericire. Şi astăzi, aceste imagini mă răscolesc într-un mod deosebit. Or, în această noapte nu a căzut doar Zidul care despărţea Berlinul de Est de cel de Vest. Această noapte a netezit şi calea spre reunificarea celor două state germane pe care am reuşit, în final, să o sărbătorim la 3 octombrie 1990. Lunile ce au decurs între 9 noiembrie 1989 şi 3 octombrie 1990 şi-au pus profund amprenta asupra imaginii Germaniei în lume. Căderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989 şi, implicit, căderea Cortinei de Fier, care a separat atât de multă vreme statele şi popoarele europene, au condus şi la revoluţiile şi la procesele de transformare ale regimurilor comuniste din Europa de Est, deschizând, astfel, şi României calea spre libertate, democraţie şi prosperitate. Din aceste considerente, a fost dorinţa mea personală ca expoziţia „Drumul către Unitatea Germană” să fie prezentată şi aici, în România, într-o versiune special realizată, în limba română.”, declară Excelența Sa, domnul ambasador Lauk, în legătură cu motivaţia deciziei de a aduce expoziţia în România.

„Drumul către Unitatea Germană” este realizată de Fundaţia Federală pentru Studiul Dictaturii PSUG şi de Ministerul Federal al Afacerilor Externe. Expoziția rămâne deschisă publicului la Biblioteca Națională a României până în data de 11 septembrie 2015.


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Ludoteca Apolodor din Labrador (mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11:00-13:00 / marți, joi : 12:00-14:00

- Sala multimedia George Enescu (etaj 1, corp E):
Programare la adresa multimedia@bibnat.ro
În perioada 20 martie - 31 mai 2023 Sala multimedia va fi închisă pentru public.

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României