caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Secret de cititor: Maia Morgenstern, într-o oră vrăjită de lecturi, confesiuni și discuții, la Biblioteca Națională
3 martie 2016

Joi, 3 martie 2016, de la 18:00, la Biblioteca Națională a României (Symposium, parter) a avut loc prima întâlnire în cadrul proiectului Secretul din carte, coordonat de Doina Ruști. 
Primul portret „desecretizat” de cititor a fost cel al actriței Maia Morgenstern, care, înainte de a da citire unor pasaje dintr-o carte al cărei titlu (ca și numele scriitorului, de altfel) a rămas secret până la finalul întâlnirii, a vorbit auditoriului, format în mare parte din elevi de liceu, despre istoria sa personală cu biblioteca și cărțile: 
„Biblioteca a fost pentru mine dintotdeauna un refugiu. Când eram elevă la Școala Centrală de Fete, nu mă interesau, mărturisesc aici, toate orele... Îmi găseam însă în bibliotecă un refugiu, găseam un loc unde să m-ascund. Era ca un labirint, unde mă simțeam protejată, unde puteam să aleg o carte și, dacă nu-mi plăcea prea mult, puteam să o așez la loc și să iau alta. Nu știu dacă înțelegeam dintr-un foc și dintr-o răsuflare ceea ce citeam, dar găseam acolo libertatea de a alege și de a petrece un timp apărată, puteam să evadez într-o lume care-mi aparținea, chiar în momentul acela. Eram numai eu, cu universul pe care-l descopeream într-o carte sau în alta. Uneori mă depășeau informațiile, erau prea dificile pentru mine; altă dată eram fascinată, dar, în orice caz, construiam din tot ceea ce citeam. Și n-am citit de foarte devreme. Părinții mei au fost chiar dezamăgiți din acest motiv. Tată meu îmi spunea că el a început să citească de la vârsta de patru ani. Eu nu am citit atât de devreme, însă, din momentul în care am descoperit cum pot construi, cum pot crea cu mintea mea, cu imaginația mea, cu libertatea mea de a gândi, de a simți, lectura, cărțile, ideea de a fi înconjurată de cărți au devenit pentru mine un privilegiu. Eram ca într-un castel. Da, mă simțeam o prințesă. O prințesă care călătorea. Nimeni și nimic nu mă putea opri să călătoresc într-o lume propusă de un autor, o călătorie la care participam cu toată ființa”.

Scriitori, artiști, oameni de cultură sunt invitați, în cadrul proiectului Secretul din carte, să citească și să împărtășească din cărțile preferate. Maia Morgenstern a dat glas câtorva fragmente romanul Poveste despre dragoste și întuneric al scriitorului Amos Oz, apărut în versiune românească, în 2008, la Editura Humanitas (colecția Raftul Denisei).
La finalul evenimentului, actrița a răspuns întrebărilor venite din public privind Cea mai iubită carte, Cei mai frumoși pantofi (văzuți sau deținuți!), Cea mai frumoasă rochie (purtată sau râvnită!).

Amos Oz, cel mai important prozator și eseist izraelian, vorbește în Poveste despre dragoste și întuneric (roman distins cu numeroase și prestigioase premii, printre care Premiul Goethe și Premiul France Culture, tradus în peste 25 de limbi și ecranizat, în 2009, de Natalie Portman) despre Israelul de la jumătatea secolului XX în care și-a petrecut copilăria „în intimitatea cărților, a nesfârșitelor discuții intelectuale, pasionat fiind de marile întâmplări ale istoriei, de sensul lor și înconjurat de membrii familiei sale, cărturari autentici, care îi insuflă dorința de cunoaștere. Înzestrat cu o imaginație debordantă, Amos transfigurează întâmplările istoriei, al căror martor implicat este, într-o saga incitantă, evenimentele păstrând dramatismul perceput de copilul a cărui sensibilitate contrastează puternic cu neverosimilul celei mai tulburi perioade din istoria lumiiˮ.

Realizat de Biblioteca Națională în colaborare cu Fabularia 8, TVR, Universitatea București, Facultatea de Arte a Universității Hyperion, Radio România Cultural și Inspectoratul Școlar București și având-o ca amfitrioană pe scriitoarea Doina Ruști, proiectul Secretul din carte își propune să readucă cititorii în biblioteci, să redeschidă gustul pentru lectură. Evenimentele din această serie au loc săptămânal, în fiecare joi, de la ora 18:00.  Intrarea este liberă.

Următoarea invitată a Doinei Ruști, în data de 10 martie 2016, este actrița Dorotheea Petre, câştigătoare, în 2006, a Premiului Special pentru Cea Mai Bună Actriţă, în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, pentru rolul său principal din filmul Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, în regia lui Cătălin Mitulescu. inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Ludoteca Apolodor din Labrador (mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11:00-13:00 / marți, joi : 12:00-14:00

- Sala multimedia George Enescu (etaj 1, corp E):
Programare la adresa multimedia@bibnat.ro
În perioada 20 martie - 31 mai 2023 Sala multimedia va fi închisă pentru public.

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României