caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Concert de muzică veche la închiderea Stagiunii de colecție la Biblioteca Națională
7 iunie 2016

Marți, 7 iunie, de la ora 18:00, publicul meloman este invitat să ia parte la închiderea Stagiunii de colecție la Biblioteca Națională (Bd. Unirii nr. 22). Evenimentul va fi dedicat în întregime muzicii vechi și lucrărilor pentru clavecin. 

La Sala Symposium de la parterul bibliotecii vor fi invitați să concerteze: Raluca Enea – clavecin, Ladislau Csendeș – vioară, Mircea Ionescu – vioară și Bogdan Popa – violoncel. 

Cele mai valoroase partituri de muzică veche aflate în colecțiile Bibliotecii Naționale vor prinde viață marți prin concertul care va cuprinde lucrări de J.S. Bach, Arcangelo Corelli, Jean-Philippe Rameau și Antonio Vivaldi. 

Intrarea va fi liberă, iar spectatorii din țară pot urmări transmisiunea în direct prin www.EnjoyTV.ro.

Programul concertului:
J. S. Bach – Sonata în do minor pentru vioară şi clavecin obligat, BWV 1017 
A. Corelli – Sonata în fa major pentru vioară şi basso continuo, op. 5, nr. 10 
J. S. Bach – Sonata în re major pentru viola da gamba şi clavecin obligat, BWV 1028 
A. Corelli – Sonata în re minor pentru vioară şi basso continuo, op. 5, nr. 7 
J. S. Bach – Sonata în la major pentru vioară şi clavecin obligat, BWV 1015  
J. Ph. Rameau – Din colecţia „Pieces de Clavecin en Concerts” 1741 - Din 3e Concert - Tambourins 
Antonio Vivaldi – Sonata op.5 nr. 6 pentru două viori și basso continuo 

Prezentările vor fi făcute de către Raluca Bucinschi – cercetător și Diana Gheorghiu – compozitor.
Publicul va putea vizita marți expoziția partiturilor interpretate de artiști, dar și alte partituri valoroase compuse de G.F. Handel, H. Purcell, D. Scarlatti și J.S. Bach, publicate la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.
Lucrările aflate în colecțiile Bibliotecii Naționale pot fi consultate oricând în baza unui permis ce poate fi obținut cu titlu gratuit.


Despre Stagiunea de colecție

Organizate în seri de marți, o dată la două săptămâni, cele 6 concerte ale Stagiunii de colecție și-au propus să reînvie pagini valoroase din muzica universală și românească, oferind spectatorilor oportunitatea de a face o incursiune sonoră în istorie. Partiturile alese au fost Ediții Princeps ale unor lucrări celebre, versiuni rare și, deopotrivă, fac parte din colecțiile personale ale marilor muzicieni români.
Evenimentul a fost organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) alături de Biblioteca Națională a României, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrările de patrimoniu promovând, în același timp, interpreții valoroși ai noii generații. 
Stagiunea de Colecție este un proiect co-finanțat de AFCN și se derulează în cadrul programului „Oportunități la Tine Acasă”, lansat de UCIMR în anul 2009, dedicat tinerilor interpreți excepționali din domeniul muzicii culte din România.

Despre Raluca Enea

Raluca Enea s-a născut în Bacău. Este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti - Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia clavecin, clasa prof. univ. dr. Ogneanca Lefterescu. În prezent este directorul artistic al Festivalului de Muzică Veche din București.
Îşi continuă studiile de clavecin în Germania sub îndrumarea profesorilor Harald Hoeren, Glen Wilson, Ketil Haugsand. 
A urmat, de asemenea, cursuri de perfecţionare susţinute de Menno van Delft (Olanda), Frédérick Haas (Belgia), Malcolm Bilson (SUA), Ketil Haugsand (Norvegia) şi cursurile Academiei din Sablé, sub îndrumarea profesorilor Françoise Lengellé şi Howard Crook. 
Susţine recitaluri solo şi concerte instrumentale sau vocal-instrumentale alături de mai multe formații camerale și participă la festivaluri de renume precum Festivalul de Muzică Veche Bucureşti, Festivalul Muzicii Vechi Miercurea Ciuc, concerte ce se desfășoară în spații precum Biserica Lutherană din Bucureşti, Ateneul Român, Biserica Neagră din Braşov.
Raluca Enea este director artistic al Festivalului de Muzică Veche Bucureşti.
Despre Ladislau Cendeș

Ladislau Csendeș a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, obţinând mai întâi diplomă de violonist şi apoi titlul de doctor în muzicologie – specializarea Teoria interpretării muzicale. A urmat cursuri de măiestrie instrumentală cu A.Gertler (Bruxelles1981, 1983)  şi P.Csaba (Paris1990), respectiv de analiză muzicală cu G.Ligeti (Szombathely1990). A fost invitat să concerteze în Austria Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elveţia, Egipt, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Luxemburg, Marea Britanie, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, Singapore, Spania, Suedia, Turcia, Ungaria, precum şi în cadrul unor prestigioase festivaluri internaţionale: Wien Modern(2003), G. Enescu(2003), Toamna Varşoviană(2002), Haydn(2001), Appenzeller Winter(2000), Bach non-stop(2000), World Music Days(1999), Festivalul muzicii sileziene, Katowice(1998), Tage für Neue Musik(1996), BEMUS(1994), Concerti per l’Europa(1992), Săptămâna Muzicii Noi Bucureşti (1990-2003). 
Dintre nenumăratele prime audiţii româneşti pe care le-a realizat sunt demne de menționat Capricii şi Ragas pentru vioară şi orchestră de Aurel Stroe (1997) şi Malinconia furiosa pentru violă şi orchestră de Anatol Vieru (2003). Ca solist al Filarmonicii G. Enescu,  al Virtuozilor din Bucureşti, al Orchestrelor Radio şi al altor valoroase ansambluri simfonice, a colaborat cu reputaţi dirijori ca Horia Andreescu, Ludovic Bács, Sergiu Comissiona, Corneliu Dumbrăveanu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Emil Simon. Discografia sa cuprinde lucrări dedicate viorii, violei şi violei d’amore din cele mai diferite perioade istorice şi arii culturale, muzică veche şi contemporană, creaţii concertante şi  camerale deopotrivă.

Raluca Bucinschi, cercetătorul implicat în coordonarea acestui proiect, s-a dedicat în realizarea de expoziții și lucrări de specialitate care au avut în prim-plan compozitori precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Benjamin Britten, Richard Strauss, Gerge Gershwin, Archangelo Corelli, Carl Philip Emmanuel Bach, Maurice Ravel sau Johann Strauss.

Diana Gheorghiu, compozitorul care selectează interpreții și lucrările propuse în program, și-a obținut Doctoratul în muzică sub îndrumarea profesorului Octavian Nemescu la Universitatea Națională de Muzică din București. Artist comisionat de British Council, Fundația Ernst von Siemens, ICR – Institutul Cultural Român, CNDB – Centrul Național al Dansului, UCMR – Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Bürger für Beethoven – Bonn și Editions Musica Ferum – Atena, Diana Gheorghiu este și co-fondatoare a Academiei de vară și Festivalului „ICon Arts” din Sibiu – unul din cele mai importante evenimente internaționale independente de artă contemporană din Sud-Estul Europei, unde, începând cu anul 2013, coordonează și programul „Compozitor în rezidență”.

inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României