caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Împlinirea unui regat - 1866-1906. Expoziția Generală Română. Periplu jurnalistic în presa începutului de secol XX din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României

Începând cu 25 iulie 2016, pe site-ul Bibliotecii Naţionale a României, puteți viziona expoziția virtuală ,,Împlinirea unui regat - 1866-1906. Expoziţia Generală Română. Periplu jurnalistic în presa începutului de secol XX din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României”.

,,În vara asta se deschide la Filaret o Expoziţie generală menită să arate lumii întregi progresele făcute de România pe toate tărâmurile activităţii omeneşti în aceşti 40 de ani de când s-a stabilit în ţară regimul constituţional şi s-a urcat pe tron Regele Carol” (Epoca, anul XII, nr. 90, 7 aprilie, p. 1).În urmă cu 110 ani, în iunie 1906 se deschidea la Bucureşti Expoziţia Generală Română, o veritabilă sărbătoare a împlinirii unui regat, o celebrare a jubileului Regelui Carol I la 40 de ani de Domnie şi 25 de ani de la încoronarea ca Rege al României, precum şi o rememorare a 1800 ani de la intrarea Împăratului Traian în Dacia. Era, totodată, un bun prilej de a prezenta realizările economiei româneşti din ultimii 40 de ani.
Începând cu anul 1905 presa scrisă a surprins pregătirea acestei expoziţii, de la primele idei lansate pentru organizarea acestui eveniment până la deschiderea oficială, petrecută în data de 6 iunie 1906. În paginile ziarelor au fost remarcate eforturile întreprinse de comitetul de organizare a Expoziţiei pentru construirea şi amenajarea în Dealul Filaretului, a unui orăşel în care să se poată petrece o zi întreagă vizitând pavilioanele, locurile de distracţie sau restaurantele, după modelul Expoziţiei de la Paris din 1900. Comisarul general al Expoziţiei a fost numit dr. C.I. Istrati, alături de care a fost un grup de arhitecţi conduşi de Şt. Burcuş şi V.G. Ştefănescu sub îndrumarea arhitectului Ion D. Berindey, conducerea lucrărilor peisagistice fiindu-i încredinţată arhitectului peisagist Édouard Redont.

Evenimentele organizate - serbări, conferinţe, congrese, festival coral, manifestări sportive, alături de atracţiile construite special - waterschute şi reconstituirea luptei navale de la Port Arthur - au atras un număr foarte mare de vizitatori pe toată perioada de desfăşurare a acestei mari sărbători a poporului român. 
Dimineaţa, Conservatorul, Epoca, Universul, Gazeta Bucovinei sau Drapelul, Săptămâna, Vulturul. Foaie pentru educaţia naţională a românilor, Literatură şi artă română sau Luceafărul din perioada 1905-1906 sunt doar câteva dintre publicaţiile care au prezentat şi informat zilnic cititorii despre tot ceea ce se petrecea la Expoziţie. O importantă colecţie de fotografii şi numeroase cărţi poştale ilustrate editate cu această ocazie oferă o imagine asupra extraordinarului potenţial constructiv, economic şi cultural pe care îl avea România în urmă cu 110 de ani. 

Documentele prezentate în expoziţie se găsesc în fondurile Colecţiilor speciale ale Bibliotecii Naţionale a României, pe care vă invităm să le descoperiţi şi să le studiaţi pentru a avea o imagine cât mai completă asupra acestui eveniment remarcabil al poporului român care a fost Expoziţia Generală Română de la 1906.

Expoziția virtuală îşi propune să prezinte modul în care acest eveniment a fost reflectat în presa vremii şi surprins în imagini de fotografii timpului. 

Vă invităm să urmăriţi filmul expoziţiei-virtuale:

Împlinirea unui regat - 1866-1906. Expoziția Generală Română. Periplu jurnalistic în presa începutului de secol XX din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României - partea I

Împlinirea unui regat - 1866-1906. Expoziţia Generală Română. Periplu jurnalistic în presa începutului de secol XX din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României - partea a II-a

Curator: 
Mihaela Manolache – Serviciul Colecţii Speciale. Cabinetul Periodice româneşti vechi


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-17:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Sala Ludoteca „Apolodor din Labrador” (mezanin)
luni, miercuri, vineri: 11:00-13:00
marți, joi: 12:00-14:00

Sala de copii și tineret „Ionel Teodoreanu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2022 Biblioteca Naţională a României