caută:   
 
 

evenimente culturale

 

România, invitată de onoare la Târgul Internațional de Carte de la Beijing
22 august 2016

În perioada 24–28 august 2016, va avea loc cea de-a 23-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Beijing, eveniment la care România este invitată de onoare, alături de celelalte țări central și est-europene, participarea sa fiind susținută de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, sub deviza „Booking Romania”.
La standul României vor fi expuse peste 1.200 de albume și de cărți, publicate de 20 peste edituri românești, precum și traduceri din autori români publicate cu sprijinul Centrului Național al Cărții. Lucrările vor fi oferite apoi – prin intermediul Ambasadei României și al Institutului Cultural Român de la Beijing – Catedrei de Limba Română a Universității de Limbi și Literaturi Străine din Beijing. 

În calitate de partener al Institutului Cultural Român, în cadrul prezentei ediții a Târgului, alături de Ministerul Culturii și de Fundația Bartoc, Biblioteca Națională a României va fi prezentă cu expoziţia Istorie, cultură şi civilizaţie chineză – receptarea în România, în care vor fi prezentate peste 120 de cărţi publicate de editurile din București și din țară după 1990: albume, antologii, jurnale de călătorie, biografii, memorialistică, eseistică, beletristică, folcloristică şi istorie literară, istorie politică, economică şi culturală, religie şi civilizaţie, geografie şi turism, diplomaţie şi relații româno-chineze. 

Expoziţia „Istorie, cultură şi civilizaţie chineză – receptarea în România”. Bibliografie selectivă


În ultimii ani, Biblioteca Naţională a României a realizat, în colaborare cu Ambasada Chinei, mai multe expoziţii, dintre care semnalăm: Monede chinezești – o istorie de 3.000 de ani (2014), Festivalul Fotografiei Chineze în România – edițiile a II-a și a III-a (2014, 2015).

Programul propus de Institutul Cultural Român pentru ediţia din acest a Târgului Internațional de Carte de la Beijing include lansări de carte, recitaluri, piese de teatru, conferințe, dezbateri, întâlniri cu traducători și editori chinezi. Un eveniment special va fi dedicat, în data de 28 august 2016, Zilei Limbii Române: conferințe, recitaluri, lansări de carte.
Cu o zi înaintea deschiderii oficiale a Târgului (marți, 23 august 2016), va avea loc ceremonia de decernare a Premiului Special pentru Carte – cea mai prestigioasă distincție acordată de China în domeniu. Laureații sunt 20 de sinologi și scriitori de renume din toată lumea, printre care și directorul Institutului Cultural Român de la Beijing, domnul Constantin Lupeanu.
Delegația României la Târgul Internațional de Carte de la Beijing: din partea Ministerul Culturii – doamna Consilier de stat Ligia Deca și doamna Irina Cajal, Subsecretar de stat; domnul Adrian Silvan Ionescu, Directorul Institutului de Istoria Artei George Oprescu; doamna Cristina Andrei, Director al Muzeului Național George Enescu; domnul Octavian Dumitru, Director al Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi; domnul Andrei Mihail – muzician; domnul Matei Vișniec – poet și dramaturg; domul Grigore Leșe – interpret de muzică tradițională românească și domnul Cristian Todie – artist vizual.
Din partea Institutului Cultural Român vor participa: domnul Mihaly Zoltán Nagy – Vicepreședinte, doamna Cristina Liberis – Secretar general-adjunct, Bogdan Popescu – Directorul Centrului Național al Cărții și doamna Silvia Sâmihăian – expert în cadrul Centrului Național al Cărții.

Desfășurat în Noul Centru Expozițional din Beijing, Târgul Internațional de Carte este organizat de Administrația Națională pentru Presă, Edituri, Film, Radio și Tv, prin intermediul International Expo Center of China Publishing Group Corporation. Prima ediţie a avut loc în 1986. În prezent, Târgul Internațional de Carte de la Beijing se află între primele patru din lume. Evenimentul se desfășoară anual, la sfârșitul lunii august, și reunește editori, organizații, scriitori și vizitatori din 82 de țări. România a participat pentru prima dată cu un stand de țară în 2015, cu ocazia inaugurării Institutului Cultural Român din Beijing. 

Mai multe informații despre eveniment puteți afla de pe pagina Institutului Cultural Român.


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-17:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Sala Ludoteca „Apolodor din Labrador” (mezanin)
luni, miercuri, vineri: 11:00-13:00
marți, joi: 12:00-14:00

Sala de copii și tineret „Ionel Teodoreanu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2022 Biblioteca Naţională a României