caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Limba Română sau Limba Noastră. Biblioteca Naţională a României, de Ziua Limbii Române. Ediţia a IV-a. 31 august 2016
31 august 2016

Legiferată de Parlamentul României, ca zi festivă, prin Legea nr. 53/2013, Ziua Limbii Române a ajuns, anul acesta, la a IV-a ediţie, desfășurându-se la aceeași dată cu Limba Noastră (sau Limba Noastră cea Română), sărbătoare extrem de importantă în Republica Moldova, unde este marcată în fiecare an, neîntrerupt, din 1990.

Biblioteca Naţională a României celebrează această zi dedicată „fundamentului identității naționale” prin vernisajul expoziţiei Dincolo de paravanul faimei: portretul nuanţat al unui mare scriitor român – Duiliu Zamfirescu, propusă de Serviciul Colecţii Speciale (curator: Cristina Marinescu), precum şi prin articolul „La noi, nimeni, dar hotărâtor nimeni nu scrie cum vorbeşte poporul”: Duiliu Zamfirescu şi Limba română (autor: Letiţia Constantin).

Expoziția Dincolo de paravanul faimei: portretul nuanţat al unui mare scriitor român – Duiliu Zamfirescu, deschisă în perioada 26 august – 31 octombrie 2016 (Puțul cu apă rece, mezanin), prezintă publicului o selecție de manuscrise de autor, piese de corespondență şi fotografii din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României, care compun, împreună, un portret al acestei personalităţi complexe a literaturii şi culturii româneşti, Duiliu Zamfirescu). 

Publicat pe site-ul Bibliotecii Naţionale, articolul „La noi, nimeni, dar hotărâtor nimeni nu scrie cum vorbeşte poporul”: Duiliu Zamfirescu şi Limba română se oprește asupra a două dintre manuscrisele Duiliu Zamfirescu păstrate în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României – Romanul şi limba română (Ms 10579) și Bucea sau Căpăţână (Ms 10587). 

Romanul şi limba română (Ms 10579) - text integral
Bucea sau Căpăţână (Ms 10587) - text integral

Pregătit în ideea de a prefața apariția în volum a romanului În război, studiul Romanul şi limba română a fost publicat în 1901, în Noua revistă română a lui Sanielevici, și reluat în ediția de Opere (vol. V, 1974) îngrijită de Mihai Gafița. Ceva mai scurtă decât cea publicată în 1901, varianta din manuscrisul aflat la Biblioteca Națională conține unele digresiuni interesante, eliminate, din rațiuni editoriale, dar nu numai, în varianta din 1901. Scrisă undeva la începutul anului 1888, farsa Bucea sau Căpăţână (Ms 10587) este o șarjă care-l ia în obiectiv pe Hasdeu, „canonindu-se” cu dicționarul său etimologic, Etymologicum Magnum Romaniae.


Potrivit expunerii de motive făcute în 2011 de inițiatorii propunerii legislative privind Ziua Limbii Române, „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite". 
Ziua Limbii Române poate fi marcată, conform Legii nr. 53/2013, de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific. În această zi va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Ludoteca Apolodor din Labrador (mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11:00-13:00 / marți, joi : 12:00-14:00

- Sala multimedia George Enescu (etaj 1, corp E):
Programare la adresa multimedia@bibnat.ro

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României