caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Scriitori la FILIT. Expoziție (30 septembrie - 30 octombrie 2016)
30 septembrie - 30 octombrie 2016

Expoziția Scriitori la FILIT aduce în fața publicului fotografii ale scriitorilor români și străini invitați la diferite evenimente din cadrul FILIT (edițiile 2013 – 2015), aceștia fiind surprinși în ipostaze dintre cele mai diverse. Printre scriitorii prezenți în fotografii îi amintim pe David Lodge, Guillermo Arriaga, Sahar Delijani, Herta Müller, Andrei Ruse, Matei Vișniec, Norman Manea, Liviu Antonesei, Mircea Cărtărescu, Ileana Mălăncioiu, Magda Cârneci, Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici etc. Îmbinarea celor două arte – arta cuvântului și arta fotografică – se completează reciproc și permit receptarea actului artistic dintr-o perspectivă nouă.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 30 septembrie, ora 18.30, la Biblioteca Națională a României (Spațiul expozițional Podu Vechi - Mezanin, Aripa Mircea Vodă), în cadrul programului A DORMI mai puţin, pentru A CITI mai mult. Biblioteca Naţională în Nocturna Bibliotecilor, în prezența managerului FILIT – Dan Lungu și a lui Adrian Purice, curator și reprezentant al fotografilor expozanți.

Intrarea este liberă.


Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) este un proiect ce reunește profesioniști din domeniul cărții, atât din țară, cât și din străinătate. Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri și jurnaliști culturali – cu toții sunt în centrul unor evenimente destinate atât publicului larg cât și specialiștilor din domeniu. După ediția din 2013, cotidianul spaniol El Pais a declarat că FILIT „este deja, la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est“, iar Frankfurter Allgemeine Zeitung a apreciat că “un eveniment de asemenea anvergură și de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România“.

Cele trei ediții de până acum au însumat sute de evenimente care au avut peste 70.000 de participanți, iar orașul Iași s-a transformat în locul de întâlnire pentru reprezentanții de seamă ai literaturii mondiale (scriitori, traducători, manageri culturali, critici, jurnaliști culturali), printre care se numără și Herta Müller (Germania, Premiul Nobel pentru Literatură, 2009), David Lodge (Marea Britanie), Guillermo Arriaga (Mexic), François Weyergans (Franța, Premiul Goncourt), Mircea Cărtărescu (România) etc. Recunoașterea anvergurii internaționale a evenimentului a venit și din partea Comisiei Europene, ediția din 2014 a festivalului desfășurându-se sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

În cadrul celei de-a III-a ediții FILIT (2015) a fost organizată expoziția FILIT în fotografii. Retrospectivă 2013 – 2014, eveniment organizat de către Clubul fotografilor din Iași și găzduit de către Institutului Francez Iași. Fotografiile expuse au aparținut fotografilor Cristian Gafițescu, Adrian Purice, Andi Spot și Claudiu Bîrliba, membri ai Clubului Fotografilor Iași. Aceștia au realizat fotografiile în calitate de fotografi voluntari în cadrul evenimentelor FILIT.

Proiectul de față reprezintă continuarea expoziției organizate în anul 2015 în cadrul FILIT, de această dată ea fiind prezentată publicului sub numele Scriitori la FILIT. În formatul actual, expoziția este premergătoare Festivalul Internațional de Literatură și Traducere și este organizată în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, în spațiul pus la dispoziție de aceasta. De asemenea, expoziția este inclusă în programul celei de-a VI-a ediții a proiectului Nocturna bibliotecilor. Acest proiect a fost inițiat de către ANBPR și bibliotecile publice în anul 2010 și s-a bucurat în fiecare an de feed-back pozitiv din partea participanților.


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-17:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Sala Ludoteca „Apolodor din Labrador” (mezanin)
luni, miercuri, vineri: 11:00-13:00
marți, joi: 12:00-14:00

Sala de copii și tineret „Ionel Teodoreanu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2022 Biblioteca Naţională a României