caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Cumințenia pământului și Tripticul Evei – perspectiva hermeneuticii endogene. Conferință susținută de dr. Matei Stîrcea-Crăciun
30 septembrie 2016

Vineri, 30 septembrie 2016, de la ora 21.00, în cadrul programului A DORMI mai puţin, pentru A CITI mai mult. Biblioteca Naţională în Nocturna Bibliotecilor, la Biblioteca Națională a României (spațiul Papirus – parter) va avea loc conferința Cumințenia pământului și Tripticul Evei – perspectiva hermeneuticii endogene, susținută de dr. Matei Stîrcea-Crăciun.
Conferința va oferi publicului exemplificări, prin raportare la triada de motive care au inaugurat, în anul 1907, opera de maturitate a sculptorului. 

Intrarea este liberă.


Hermeneutica endogenă – o nouă metodă în critica de artă, elaborată de domnul Matei Stîrcea-Crăciun, pe parcursul a trei decenii, în cadrul Institutului de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române – urmărește reconstrucția limbajelor abstracte în sculptura modernă şi contemporană prin analize intensive de morfologie, sintaxă și ima¬ginar ale operei studiate. Demersul se definește ca polar opus (prin urmare, complementar) abordărilor critice exogene, fondate pe grile preconstruite de lectură și postulate a avea valabilitate univer¬sală – psihanaliză, marxism, feminism etc. – şi ar trebui, în principiu, să le preceadă. Metoda de hermeneutică endogenă a fost ela¬borată de autor în „atelierul“ sculpturii brâncușiene. Sunt oferite, în premieră, rezolvări pentru cele patru probleme cardinale ale brâncuşiologiei: inter¬pretarea sistemică a motivelor sculpturale (circumscrierea imaginarului brâncușian), identificarea principalelor izvoare de inspiraţie, conceptualizarea curentului artistic lansat de maestru în arta veacului 20, poziționarea cultu¬rologică a creației brâncușiene.

Cercetător în cadrul Institutului de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române, domnul Matei Stîrcea-Crăciun va publica în octombrie 2016, la Editura Institutului Cultural Român – Editura Brâncuși Tratat de hermeneutică a sculpturii abstracte. Perspectiva endogenă. BRÂNCUȘI – SIMBOLISMUL HYLESIC.


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-17:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Sala Ludoteca „Apolodor din Labrador” (mezanin)
luni, miercuri, vineri: 11:00-13:00
marți, joi: 12:00-14:00

Sala de copii și tineret „Ionel Teodoreanu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2022 Biblioteca Naţională a României