caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Concertul de Crăciun vibrate!festival cu vibrate!festival Superstrings Orchestra
20 decembrie 2016

Marți, 20 decembrie, începând cu ora 19.00, în Atrium-ul Bibliotecii Naționale a României, va avea loc a doua ediție a Concertului de Crăciun organizat în cadrul vibrate! festival.

Cei trei fondatori ai festivalului, Vlad Maistorovici, Diana Ionescu și Mădălin Iacob, au plecat de la crezul că muzica clasică este accesibilă oricui și se poate cânta în multe alte spații decât cele obișnuite. Astfel, în cele două ediții ale festivalului, muzica clasică a răsunat la Brașov în biserici, muzee, cafenele, ceainării, licee, centre culturale, pub-uri, adică acolo unde se află publicul. 

Astfel, după ce în 2015 concertul a avut loc la Muzeul Național Cotroceni din București, anul acesta se va desfășura în două spații moderne, reprezentative pentru oraș: Atrium-ul Bibliotecii Naționale a României din București și Aula Universității Transilvania din Brașov.

Artiști:

Diana Ionescu, pian
Vlad Maistorovici, leader
Karolina Weltrowska (Germania), Răsvan Dumitru, , Roxana Curtgeafar, Andrei Stanciu, vioară
Meghan Cassidy (Marea Britanie), Traian Boală, , Emma Rotomeza, violă
Matthijs Broersma (Olanda), Andreea Țimiraș, violoncel
Florentina Ciornei, contrabas

În program:

Luigi BOCCHERINI Musica Notturna delle strade di Madrid
Felix MENDELSSOHN Concert pentru pian și orchestră de coarde
- pauză -
Arvo PÄRT Summa
Vlad MAISTOROVICI Concert Transilvan
Benjamin BRITTEN Simple Simphony

Intrarea este liberă în limita locurilor.


vibrate !festival a invitat la ambele ediții ale sale tinere staruri ale scenei internațioanale din Marea Britanie, Ucraina, Germania, Rusia, Spania, Italia, Olanda, Elveția, prezența invitaților străini fiind majoritară. Spre deosebire de festival, ansamblul cameral vibrate!festival Superstrings Orchestra a fost fondat de violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici, directorul vibrate!festival, pentru a aduce împreună cei mai buni instrumentiști români si străini într-o orchestră internațională bazată pe români. Având între membrii săi artiști care au evoluat la vibrate!festival și împărtășind aceeași viziune artistică, valorile ansamblului vibrate!festival Superstrings Orchestra sunt excelența, tradiția, inovația și diversitatea în muzica clasică.

Organizatori 
Asociația Culturală Paul Constantinescu
Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură 
Kaufland România
Agenția Metropolitană Brașov

Parteneri:
Universitatea Transilvania Brașov
Universitatea Româno-Americană București
Biblioteca Națională a României
Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” 

Despre artiști

Vlad Maistorovici
Leader, vioară, România

"Vlad Mastorovici este un violonist complet. Interpretările sale prezintă siguranţă tehnică, dublată de disponibilitatea de a împinge barierele până ce ies scântei" (Musicweb International despre debutul Wigmore Hall), iar compozițiile sale ”au de o notă aparte” (The Daily Telegraph). 
Laureat al concursurilor internaţionale Tillett Trust şi Young Concert Artist Trust, Vlad a susţinut numeroase apariţii ca solist pe marile scene in Marea Britanie, Franţa, Olanda, Belgia , Germania, Elveţia, Italia, Croaţia, România, Rusia, Israel, Statele Unite, Brazilia, in compania unor ansambluri ca Orchestra de Cameră a Uniunii Europene, Orchestra de Cameră din Lusanne, South Bank Sinfonia din Londra, Sinfonia Cymru Cardiff, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti. A avut privilegiul de a colabora de la o vârstă fragedă cu muzicieni de renume cum ar fi Pierre Amoyal, Dora Schwartzberg, Jeremy Menuhin, Ivry Gitlis, Gordan Nikolich. Împreună cu ansamblul londonez Mercury Quartet a generat peste 15 noi compoziții ai celor mai importanți compozitori ai lumii din generația sa.

“Atractivă și rezonantă” (Musical America), “plină de contraste vii” (London Financial Times) și caracterizată prin ”plasticitatea exprimării” (Actualitatea Muzicală), muzica sa a fost abordată si înregistrată de interpreţi și ansambluri renumite. Inspirată de experiența sa de interpret, compozițiile sale sunt la fel de diverse ca artiștii și instituțiile care le-au inspirat: de la ”minunatul vârtej de sunete” (The Classical Reviewer) din Halo (comandă London Symphony Orchestra), sau dadismul ironic din reMix: vis cu vampiri (comandă a SIMN București) la naționalismul romantic din Concert Transilvan (în primă audiție cu Dmitry Sitkovetsky și New European Strings), Maistorovici întotdeauna ”atinge o notă aparte” (The Daily Telegraph). La 17 ani a fost cel mai tânăr câștgător din istoria Concursului de Compoziție George Enescu.

Născut in 1985 la Ploieşti, a urmat cursurile Liceului de artă Carmen Sylva. La vîrsta de 16 ani obţine o bursă la Yehudi Menuhin School unde studiază cu Natalia Boyarskaya. Continuă studiile la Royal College of Music din Londra cu Felix Andrievsky şi compoziţia cu Mark-Anthony Turnage si Jonathan Cole, și obţine diploma Master Soloist de la Haute Ecole de Musique Lausanne, sub îndrumarea lui Pierre Amoyal. In repertoriul cameral l-a avut ca mentor pe Bruno Canino la Şcoala de Muzică din Fiesole, Italia. S-a perfecţionat la cursuri de măiestrie de tradiţie la Verbier, Keshet Eilon si Aldeburgh cu violoniştii Viktor Pikaisen, Zakhar Bronn, Donald Weilerstein, Krszistof Wengrzyn, Phillipe Graffin, Anna Chumachenko, Boris Kushnier şi compozitorii Magnus Lindberg, Oliver Knussen, Colin Matthews, Giaccomo Manzoni, Dan Dediu.

Diana Ionescu 
pian, România

“...sclipiri de virtuozitate și temperament a la Martha Argerich... momente magice care aduc aminte de Maria Joao Pires. Am fost martorii unei extraordinare empatii între solistă și orchestră care ne-a amintit de cele mai bune momente ale lui Nigel Kennedy”
- Classical Source

Câștigătoare a Marelui Premiu a Concursului Internațional de Pian George Enescu 2001, precum și a Premiului Alexis Weissenberg Elveția  și a Glass Sellers Trophy Londra 2010, Diana Ionescu a cântat în cadrul unor festivaluri importante precum  Verbier Festival, Progetto Martha Argerich-Lugano, Kyoto Music Festival, George Enescu Festival și Beethoven Festival London.

Aceste realizări au adus-o în atenția unor faimoși muzicieni: Martha Argerich, Alexis Weissenberg, Ion Marin, Richard Goode și Murray Perahia, cu care a avut ocazia să colaboreze în turnee importante din întreaga lume, cum ar fi în Franța, Belgia, Olanda, Spania, Elveția, Japonia și Statele Unite ale Americii.
De curând a înregistrat cu Orchestra Națională Radio Concertul pentru Pian de Schumann și Concertul No 1 pentru pian de Mendelssohn. De remarcat și colaborările cu Belcea Quartet, cu soprana Teodora Gheorghiu, cu violonistul Vlad Maistorovici și cu violoncelista Laura Buruiană.

Diana Ionescu s-a născut în România și a început să studieze pianul cu Prof. Sanda Bobescu și cu Prof. Olga Szell. Este absolventă a Liceului de Muzică George Enescu și a Universității Naționale de Muzică din București, unde a fost elevă a cunoscutului pianist Dan Grigore. Diana și-a continuat studiile muzicale la Guildhall School of Music din Londra cu  Joan Havill și Ronan O'Hora. A beneficiat de mentoratul pe termen lung al maeștrilor Alexis Weissenberg și Richard Goode.

Matthijs Broersma
violoncel, Olanda

Matthijs Broersma a studiat la The Yehudi Menuhin School din Londra cu Louise Hopkins și Leonid Gorokhov, iar apoi la Guildhall School of Music & Drama și Hochschule der Künste, Berna. S-a perfecționat în masterclassuri cu Colin Carr, Bernard Greenhouse, Frans Helmerson, Gary Hoffman, Steven Isserlis și Arto Noras. Ca solist și muzician de cameră a cântă în toată lumea, în săli ca Wigmore Hall, Concertgebouw, Konzerthaus Berlin, Philharmonie Köln sau World Economic Forum in Davos, ca invitat al festivalurilor Pablo Casals Festival de la Prades, Menuhin Festival de la Gstaadt, Paxos International Music Festival din Grecia sau International Holland Music Sessions în Olanda. Este membru al ansamblului elvețian Gémeaux Quartett, cu care este laureat al premiilor internaționale.

Traian Boală
violă, România

Traian Boală a studiat vioara, apoi viola la Liceul de Artă din Constanța. Studiile superioare la Facultatea de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov au fost urmate de studii de masterat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A cântat succesiv în mai multe orchestre, între care Orchestra de Cameră „St. George” din Belgrad şi Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti. Actulamente este membru al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. Este membru al Cvartetului Arcadia din Cluj, unul dintre cele mai bine cotate ansambluri din lume la ora actuală, laureat al concursurilor Osaka International Chamber Music Competition (2014), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), Almere International Chamber Music Competition (2011) şi International Chamber Music Competition Hamburg (2009).

Roxana Bârsan
vioară, România

Roxana Bârsan s-a născut la Satu Mare, unde a început studiul viorii cu profesoara Ibolya Murvai și a continuat cu profesorul Danil Răceu. A absolvit Liceul de Muzică "Dinu Lipatti" din București, apoi Facultatea de Muzică din Brașov la clasa profesorului Valeriu Rogacev. În 2008 a obținut diploma de Master de la Hochschule für Musik Würzburg, unde a studiat la clasa profesorului Sören Uhde. Din 2001 este membră a orchestrei Filarmonicii Brașov. De-a lungul timpului a colaborat cu diverse orchestre de proiect precum Orchestra Română de Tineret, Camerata Regală, Kamerata Kronstadt, orchestra de cameră Miercurea Ciuc. Face parte din cvartetul baroc "Quartetto Brassovia" și din cvartetul rock "4Tune Quartet".

Florentina Ciornei
contrabas, România

Florentina Ciornei a studiat la Liceul de Muzică Dinu Lipatti și Universitatea de Muzică București. Distinsă cu numeroase premii naționale, este angajat al Operei Naționale București din 2004 și devine șef de partidă în 2008. Colaborează cu Orchestra Națională Radio, Symphacotory Orchestra, Ansamblul Icon Arts, Orchestra Fundației Principesa Margareta și Orchestra Fundației Române pentru Excelență în Muzică, alături de care a susținut turnee în Tunisia, Ungaria, Repyblica Moldova și Israel.

Meghan Cassidy
violă, Marea Britanie

“Violista Meghan Cassidy se remarcă prin sunet rafinat, simț cameral și personalitate” (The Strad). A studiat la Royal Academy of Music cu Garfield Jackson și s-a perfecționat în Germania cu Tatjana Masurenko și Nabuko Imai. A cântat pe marile scene și festivaluri ca Wigmore Hall și Queen Elisabeth Hall, Oxford Chamber Music Festival, Grindelwald Chamber Music Festival Switzerland, Verona Chamber Music Festival, North Yorkshire Moors Chamber Music Festival and the Kammermusikfest Sylt, Germania, ca solistă sau membră a ansamblului Solstice Quartet. Este invitată ca Guest Principal Viola a orchestrelor BBC National Orchestra of Wales, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Opera North și Royal Scottish National Orchestra.

Răsvan Dumitru
vioară, România

Răsvan Dumitru a urmat Liceul de Artă din Brașov, apoi Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Distins cu premii la o serie de concursuri naţionale și internaționale, și semifinalist la Concours Musical International de Montreal (2006), violonistul a apărut cu succes şi în postura de recitalist, în ţară şi în străinatate (Germania, Austria, Elveţia, Olanda). A concertat ca solist cu o serie de orchestre româneşti, între care Filarmonica din Braşov, Filarmonica de Stat “Transilvania” din Cluj-Napoca, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române. Șef al partidei viorii a doua a Filarmonicii de Stat „Transilvania”, este membru al Cvartetului Arcadia din Cluj, unul dintre cele mai bine cotate ansambluri din lume la ora actuală, laureat al concursurilor Osaka International Chamber Music Competition (2014), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), Almere International Chamber Music Competition (2011) şi International Chamber Music Competition Hamburg (2009). Cântă pe o vioară Leon Fischesser atribuită pe viaţă de către fundaţia elveţiană Musique et Vie în urma unui concurs organizat în 2005.

Emma Rotomeza
violă, România

Născută în 1985 la Râmnicu Vâlcea, Emma Rotomeza a absolvit Universitatea Națională de Muzică București, cu o bursă Erasmus de 6 luni la Conservatorul Eduardo Martinez Torner din Spania. S-a perfecționat la International Menuhin Music Academy din Elveția cu Liviu Prunaru, Sophia Reuter , Johannes Eskaer, Ettore Causa, Pablo de Naveran, Maxim Vengerov, Oleg Kaskiv, Ivan Vukcevic si Niall Brown, cântând alături de acești muzicieni ca solistă a Cameratei Menuhin pe scene ca KKL Luzern, Palais Princier Monaco, Estoril Festival Portugalia, Darmstadt Orangerie, Ateneul Român, Okayama Miki Memorial Hall, Matsuyama Hall, Hiroshima Phoenix Hall Japonia.

Andrei Stanciu
vioară, Romania

Violonistul Andrei Stanciu, născut la Brașov, este absolvent al Academiei Internaționale de Muzică Yehudi Menuhin din Elveția unde a avut ocazia de a studia 4 ani cu celebrii violoniști Maxim Vengerov, Liviu Prunaru și Oleg Kaskiv. A început studiul viorii la vârsta de 7 ani la Brașov și urmează cursurile Universității de Arte «George Enescu» din Iași, studiind vioară și muzică de cameră cu prof. univ. dr. Bujor Prelipcean. S-a perfecționat cu Gyorgy Pauk, Gyula Stuller, Ștefan Gheorghiu, Bogdan Zvorișteanu, Ani Kavafian, Leonid Kerbel, Eduard Schmieder, Valery Vorona,  Alexandru Tomescu și Florin Paul. Laureat în 2016 cu Premiului 1 la Concursul International de Muzica ”Grand Prize Virtuoso – London”, a cântat pe marile scene și festivaluri ale lumii ca membru al Cameratei Menuhin, cum ar fi Menuhin Festival Gstaadt, Paleo Festival, Tibor Varga Festival, Les Folles Journees J.S.Bach Elvetia, SolidArtis Festival Polonia, Festival do Estoril Portugalia, Juventudes Musicales Madrid, Incontri di Terra di SienaItalia, Vengerov Festival Israel.

Andreea Țimiraș
violoncel, România

Născută într-o familie cu tradiție muzicală, începe studiul violoncelului sub îndrumarea tatălui, prim violoncelist al Orchestrei Simfonice Siciliene din Palermo. Absolventă a Universității Naționale de Muzică din București la clasa profesorilor Aurel Niculescu și Marin Cazacu, se perfecționează la cursurile de măiestrie artistică pentru violoncel cu David Geringas și la cursurile de muzică de camera cu Trio Abegg. Membru al Orchestrei Simfonice Siciliene în perioada 2001- 2015, desfășoară o bogată activitate solistică și camerală, abordând genuri dintre cele mai diferite: de la muzica veche alături de Ansamblul de BAROCkeri, la Astor Piazzolla şi jazz-tradițional sicilian împreuna cu grupul Innovative String Quintet şi de la repertoriul world fusion alături de formaţia Imago Mundi, la cel contemporan, pentru care primeşte distincţii speciale.

Karolina Weltrowska
vioară, Germania

Născută în Polonia, Karolina Weltrowska a studiat vioara cu Mirosław Ławrynowicz la Varșovia și  Priya Mitchell la Frankfurt. S-a perfecționat în muzică de cameră la European Chamber Music Academy cu Hatto Beyerle. Laureată a concursurilor internaționale de la Harleen, Olanda, Sondershausen și Joseph Joachim Chamber Music Competition Weimar, Germania, este invitată a festivalurilor de renume ca Lockenhaus, Oxford Chamber Music Festival, Osnabrück and Schleswig-Holstein sau Kuhmo Chamber Music Festival Finlanda, Sapporo și New York. Este membră a ansamblului danez MidtVest.


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-17:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Sala Ludoteca „Apolodor din Labrador” (mezanin)
luni, miercuri, vineri: 11:00-13:00
marți, joi: 12:00-14:00

Sala de copii și tineret „Ionel Teodoreanu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2022 Biblioteca Naţională a României