caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Conferința „De la astronomie la teologie: Contemplarea naturii la Clement Alexandrinul”
2 februarie 2017

Joi, 16 februarie 2017, de la ora 18.00, va avea loc la Biblioteca Națională a României, în sala „Mircea Eliade”, conferința „De la astronomie la teologie: Contemplarea naturii la Clement Alexandrinul”, susținută de protopresbiter dr. Doru Costache (Sydney College of Divinity, Australia).
Evenimentul este organizat de Institutul pentru Studii Transdisciplinare în Știință, Spiritualitate, Societate în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, în cadrul programului Internațional Science and Orthodoxy Around the World.

Intrarea este liberă.

Pentru mai multe informații, urmăriți site-ul evenimentului.


Lucrând înlăuntrul sistemului platonic, Clement Alexandrinul descria calea desăvârșirii în forma unui parcurs triadic de la etapa formării etice la contemplarea naturii și de la aceasta la stadiul epoptic, al viziunii realităților transcendente. [...]. În prelegerea de față, după un rezumat al celor trei stagii ale căii desăvârșirii la Clement, mă ocup de a doua etapă, a contemplării naturale. [...] Clement a ilustrat întregul proces de cunoaștere și transformare printr-o reinterpretare a figurii patriarhului scriptural, Avraam, ca astronom preocupat de înțelegerea lumii, un efort care în cele din urmă l-a condus către căutarea lui Dumnezeu. 
Interesant în viziunea clementină despre Avraam este că patriarhul nu și-a abandonat preocupările științifice nici după ce întâlnirea cu Domnul a avut loc, astfel îngemănând în propria sa experiență omul științei și omul credinței. Prin aceasta, marele Clement a oferit o nobilă soluție, împropriată de tradiția Părinților, o alternativă pentru impasurile pe care le trăim noi înșine în această cultură a diviziunilor și antagonismelor.” (Extras din prezentarea dr. Doru Costache, accesibilă la http://project-sow.org/ro/node/129)

Dr. Doru Costache este senior lector în studii patristice la Sydney College of Divinity, Australia, unde predă din anul 2005. Din 1995 până în 2004 a predat teologie sistematică în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din București. Între 2001 și 2003 a predat teologie și patristică în cadrul Academiei Internaționale pentru Studiul Istoriei Culturii și Religiilor, București, iar în anul 2002 a fost lector invitat al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova, unde a predat teologie fundamentală sau apologetică. După ce a fost trimis în Australia de către Patriarhie pentru o parohie românească, ca membru al Sydney College of Divinity a predat de la bun început la Colegiul Teologic Grec Ortodox Sf. Andrei, iar din 2016 a fost cooptat ca membru al Colegiului Teologic Coptic Ortodox Sf. Chiril, unde va începe să predea în martie, 2017.
Pr. Costache a publicat în ultimii ani numeroase articole despre cosmologia Sfinților Părinți și o serie de articole despre viața duhovnicească în familie din perspectiva Sf. Maxim. În 2015, o contribuție a sa despre cosmologia teologică a Sfântului Maxim a fost publicată în prestigiosul volum, The Oxford Handbook of Maximus the Confessor. În prezent lucrează la finalizarea a trei volume proprii, unul despre contemplarea naturii la Clement Alexandrinul, al cărui rezumat îl oferă prelegerea de față, unul despre cosmologia Părinților alexandrini din secolele al patrulea și al cincilea, și altul despre cosmologia părinților cappadocieni.


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României