caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Comunismul în România: 70 de ani de la abdicarea forțată a Regelui Mihai. 30 de ani de la revolta muncitorilor de la Brașov. 28 de ani de la evenimentele din decembrie 1989
21 decembrie 2017

Miercuri, 21 decembrie 2017, ora 17.00, la Biblioteca Naţională a României (Sala de conferințe Mircea Vulcănescu, parter) va avea loc finisajul expoziţiei foto-documentare „Comunismul în România”, realizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Fundaţia Konrad Adenauer (KAS). 

Programul evenimentului va avea ca subiecte: momentul dramatic al abdicării Regelui Mihai I, în decembrie 1947 – capitol de istorie de care ne despart exact șapte decenii; revolta muncitorilor de la Brașov, din noiembrie 1987 – lectură publică din volumul „Brașov 15 noiembrie 1987 – doi ani prea devreme”; împlinirea a 28 de ani de la evenimentele din decembrie 1989.

Vor lua cuvântul: dl Dinu Zamfirescu, Președinte al Consiliului Științific al IICCMER, martor nemijlocit al confruntării, în anii 1945-1947, dintre Regalitate și regimul comunist; dl Octav Bjoza, Preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici și Deportați din România (AFDPR); dl Mihai Grăjdeanu, autor de bandă desenată și de romane grafice, realizator al volumului „Brașov 15 Noiembrie 1987 – doi ani prea devreme”; dna Mădălina Corina Diaconu, jurnalist; Irina Hasnaș, expert IICCMER și curator al expoziției. Moderator: dl Radu Preda, Preşedinte executiv IICCMER. 

Cu ocazia evenimentului, va fi deschisă expoziția „România sub comunism: cărți din colecţiile Bibliotecii Naționale” (Buzunarul TREI, parter).

Participarea la eveniment este liberă.


Realizată de IICMER, în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer, cu susținerea Filarmonicii „George Enescu” și a Bibliotecii Naţionale a României, expoziţia foto-documentară „Comunismul în România” a fost deschisă la Biblioteca Naţională a României în noiembrie 2016. Programată iniţial până la finalul lunii martie 2017, expoziția avea să fie prelungită până la finalul acestui an, ca urmare a interesului şi a reacţiei pozitive primite din partea publicului. 
Prin dimensiuni și amploare, demersul expoziţional mobil „Comunismul în România” este primul de acest fel din țară, însumând peste 100 de panouri unitare din punct de vedere grafic şi complementare din punctul de vedere al conţinutului, mizând pe un minim consens referitor la ceea ce NU trebuie să uităm despre perioada comunistă.

Într-o primă etapă a proiectului, demarată în mai 2016, la Ateneul Român, expoziţia „Comunismul în România” a propus vizitatorilor o privire asupra fenomenului represiunii şi rezistenței anti-comuniste, punând ulterior la dispoziţia acestora şi alte secţiuni legate de perioada totalitară. Astfel, expoziția permanentă a unui viitor Muzeu al Crimelor Comunismului în România (MCCR), vernisată pe 2 noiembrie 2016 la Ateneul Român, a acoperit teme precum: ideologia comunistă; cucerirea puterii în România; Securitatea ca instrument al Partidului Comunist; țărănimea și colectivizarea; politicile demografice; politica externă; viața cotidiană; evenimentele din decembrie 1989.
Pe durata expoziţiei „Comunismul în România” în formațiune completă, găzduită de Biblioteca Națională, au fost organizate dezbateri şi lansări de carte circumscrise nevoii de cunoaştere a trecutului recent, atât prin prisma mărturiilor martorilor istoriei, cât şi prin dialogul dintre generaţii. Prima manifestare a avut loc în 13 decembrie 2016, sub titlul „Dictatura comunistă și drepturile individuale. Învățături din perspectivă democratică” (invitați: Excelența Sa Werner Hans Lauk, Ambasadorul Germaniei la București, dl prof. dr. Virgiliu Țârău, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Vicepreședinte CNSAS, dl Octavian Gordon, Director al Bibliotecii Naționale a României, dl Radu Preda, Președinte executiv IICCMER, în calitate de moderator), urmată, în 16 februarie 2017, de dezbaterea „Cum ne raportăm la trecut? Cultura memoriei în Europa secolului 21” (invitați: Excelența Sa Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei la București, dl dr. Martin Sieg, Directorul Reprezentanţei KAS din România şi Republica Moldova, dl Andrei Pleșu, Rector al New European College, dl Radu Preda, Președinte executiv IICCMER, în calitate de moderator). Pe 8 martie 2017 a avut loc o nouă întâlnire, desfăşurată sub titlul „Femei în comunism” (invitați: dna Maia Morgenstern, experţii IICCMER Lucian Vasile, Liliana Corobca şi Ioana Manolache, dl Radu Preda, Preşedinte executiv al IICCMER, în calitate de moderator), iar pe 20 martie 2017 – dezbaterea intitulată „Cunoașterea trecutului totalitar comunist. De la interes la dezinteres (și retur)” (invitați: dl Emil Constantinescu, Președinte al României în perioada 1996-2000, dl Markus Meckel, primul ministru de externe al RDG după organizarea alegerilor libere și președinte al Consiliului Fundației Federale de Studiere a Comunismului în RDG, dl Jonila Godole, Director executiv al Institutului pentru Democrație, Media și Cultură de la Tirana, dl Radu Preda, Președinte executiv IICCMER, în calitate de moderator), dezbatere care a adus în atenţia publicului măsurile adoptate de alte ţări foste comuniste pentru cunoașterea trecutului lor totalitar. În luna aprilie, acelaşi context a prilejuit lansarea unui volum inedit privind cenzura în perioada comunistă (invitați: dl Dan C. Mihăilescu, critic şi istoric literar, dna Magda Cârneci, poetă, critic de artă şi publicistă, dna Liliana Corobca, autoare și expert IICCMER, dl Radu Preda, Președinte executiv IICCMER, în calitate de moderator). În luna mai, expoziția a găzduit o dezbatere purtată între 45 elevi de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Colegiul Naţional „Matei Basarab” şi Colegiul Naţional „Iulia Haşdeu” din Capitală, privind memoria comunismului și importanța cunoașterii trecutului recent. 

Mai multe informații privind evenimentul la: , tel.: 021 316 7565.


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României