caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Analia Selis și ArgEn Tangou, în spectacol la Biblioteca Națională
7 noiembrie 2018

Luni, 5 noiembrie 2018, Biblioteca Națională a României a găzduit un recital excepțional, o demonstrație de patriotism cultural, un spectacol unic în care soprana Sorina Munteanu, pianista Viorela Ciucur și actorul Marius Bodochi au readus în atenția spectatorilor entuziasmați creația poetică și muzicală de la 1918. 

Volumul VI al Stagiunii de Colecție, ediția a II-a, programat a-și impresiona din nou spectatorii luni, 12 noiembrie 2018, de la ora 17:30, la Biblioteca Națională (Bd. Unirii nr. 22, Atrium – parter), face parte din ambițiosul proiect „100 de ani în 100 de concerte”, lansat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Administrației Fondului Cultural Național.

De această dată, va fi un spectacol pe cât de surprinzător, pe atât de spectaculos,  pentru că Analia Selis și ceilalți membri ai grupului ArgEnTango – violoncelistul Răzvan Suma, pianistul Mariano Castro, bandoneonistul Omar Massa și violonistul Rafael Butaru – propun publicului o întâlnire cu tangoul. Vor răsuna atât tangouri tradiționale argentiniene, cât și tangouri celebre din repertoriul românesc. O atracție în plus va fi prezența perechii de dansatori Raluca Aldea – Csongor Kicsi. 

Accentul expoziției aferente va cădea pe tipărituri valoroase din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României. Majoritatea partiturilor care vor fi expuse au apărut la Editura „Ţicu I. Eşanu”, conținând fotografii și ilustraţii care-i prezentau pe interpreții Maria Tănase, Jean Moscopol, Virginica Popescu, Constantin Lungeanu etc., majoritatea melodiilor fiind lansate în cadrul spectacolelor prezentate la Teatrul de Revistă „Alhambra”.
Partitura tangoului El Choclo este o ediţie Salabert şi conţine explicaţiile teoretice privitoare la acest dans, realizate de maestrul de balet Louis Robert.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști: Raluca Bucinschi – Biblioteca Națională a României și Sebastian Crăciun – Radio România Cultural.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii la adresa:


Ansamblul ArgEnTango este alcătuit din:

ANALIA SELIS. După binecunoscuta carieră în muzica de factură comercială, Analia Selis și-a redirecționat atenția către muzica argentiniană autentică – tangoul. Atât cele două ediții ale turneului Vă place tango?, cât și proiectul de mare succes Tango Simfonic sunt dovada clară că tangoul este viitorul Analiei, o veritabilă exprimare artistică a unui veritabil argentinian (www.analiaselis.com).  

RĂZVAN SUMA. Solist-concertist al Orchestrelor Radio și profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, Răzvan Suma are o susținută carieră internațională de solist, cele peste 1000 de concerte și recitaluri pe care le are la activ fiind apreciate pe toate continentele. Răzvan este unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului, dovadă fiind și cele 12 CD-uri înregistrate (www.razvansuma.com).

MARIANO CASTRO. Împreună cu Narcotango, Mariano Castro – în tripla sa calitate, de interpret, compozitor și orchestrator – a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (în 2009 şi 2010), la categoria Cel mai bun album de tango. Cu aceasta trupă, dar și în calitate de pianist și de chitarist-solist, a întreprins peste 25 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite ale Americii, Canada și America Latină (www.marianocastro.ro). 
   
OMAR MASSA. Ambasador al muzicii lui Piazzolla pe marile scene ale lumii, alături de artiști precum Placido Domingo, Omar Massa este prezent permanent pe scenele marilor orchestre din America, Europa și Asia. Omar este component și fondator al cvartetului de bandoneoane Quatrotango și este invitat frecvent pentru a susține masterclassuri în întreaga lume. Vine în România special pentru acest proiect (www.omarmassa.com).

RAFAEL BUTARU. Concertmaestru al Operei Naționale din București, al Orchestrei Române de Tineret a României și al Orchestrei Simfonice Naționale Române, violonistul Rafael Butaru este o prezență constantă pe scenele muzicale naționale și internaționale. În calitate de solist și ca invitat permanent al Festivalului SoNoRo, a susținut concerte alături de muzicieni precum Gilles Apap, Daniel Rowland, Răzvan Popovici, Diana Ketler etc. 

Mai multe amănunte privind proiectul pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMR.

Organizator: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

Co–organizator: Biblioteca Națională a României

Proiect co-finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Programul Oportunități la tine acasă (dezvoltat de UCIMR), Exces Music și Asociația Pro Valores

Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agenția de carte, România pozitivă  

Acest proiect nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele pot fi folosite, acestea afându-se în întregime în responsabilitatea beneficiarului finanțării.


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, marți, miercuri, joi, vineri: 8.30-14.00 

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României