caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Armonii corale, în cadrul sezonului trei al Stagiunii de colecție

După succesul primei serate din cel de-al treilea sezon al Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională, publicul meloman este invitat la un nou spectacol-eveniment, luni, 28 ianuarie 2019, de la ora 17:30. 

Corul Canticum, unul dintre cele mai valoroase ansambluri vocale românești, dirijat de Răzvan Rădos, propune astfel, sub genericul Armonii corale, un program deosebit ale cărui atributele sunt varietatea și spectaculozitatea – bijuterii sonore din creația românească și internațională.

Spectacolul este parte a proiectului ambițios Centenar pentru toți – Sesiunea 2017-2020, inițiat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1, prin intermediul Centrului Cultural al Sectorului 1. 

Accentul expoziției aferente va cădea, ca de fiecare dată, pe documente valoroase din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României – un exemplar din Dumitru Georgescu Kiriac – Opere alese, ediţie îngrijită de prof. Ioan D. Chirescu (Maestru emerit al Artei, Laureat al Premiului de Stat), publicată la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă, în 1955, cu o reproducere după o pictură de Camil Ressu (un portret al compozitorului Dumitru Georgescu Kiriac, cu autograful acestuia). Portretul de pe copertă este realizat după un basorelief al sculptorului Ion Vlad. Tot din creația compozitorului Dumitru Georgescu Kiriac, Biblioteca Națională deţine Cântece populare româneşti, lucrări reunite în colecţia Biblioteca muzicală română, publicate în 1870. 
Din repertoriul Corului Școalei Normale din Galaţi, se păstrează 15 Coruri bărbăteşti, pentru usul şcoalelor normale, seminariilor, liceelor şi reuniunilor şcolare, publicate de Teodor Teodorescu în 1890, la Editura Isidore Kauffmann din Galaţi şi dedicată Domnului Solomon Haliţa, inspector în învăţământul primar şi normal-primar, director al Şcoalei Normale de din Galaţi. Între cele 15 coruri, mai regăsim şi Imnul Regal de Eduard Hübsch și Deşteaptă-te române.

Gazde și ghizi printre tipărituri și artiști: Raluca Bucinschi – Biblioteca Națională a României și Sebastian Crăciun – Radio România Cultural.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa:

„Volumul trei” al Stagiunii de colecție va avea loc luni, 11 februarie 2019, de la ora 17:30, protagonist fiind pianistul Dragoș Andrei Cantea, masterand al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo. 

Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
Co–organizator: Biblioteca Națională a României
Proiect finanțat de: Primăria Sector 1 București, prin Centrul Cultural Sector 1
Parteneri: ExcesMusic, prin programul Oportunități la tine acasă și Asociația Pro Valores
Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitivă

Corul Canticum adresează tuturor o invitație în lumea artei corale de calitate. Ansamblul a debutat pe scena Universității Naționale de Muzică din București în primăvara anului 2015, evenimentul bucurându-se de un succes deosebit. Corul Canticum a obținut încă de la prima sa apariție aprecierile publicului meloman și ale elitei muzicale bucureștene. Tinerii muzicieni, alături de dirijorul Răzvan Rădos, își propun să aducă un plus de prospețime genului coral, făcându-l accesibil marelui public prin abordarea unui repertoriu inspirat din muzicile tradiționale, folclorice, din jazz, gospel, pop etc.

Dirijorul Răzvan Rădos s-a născut în Ținutul Pădurenilor – Hunedoara, în 3 aprilie 1990. A debutat ca interpret de folclor, la vârsta de 12 ani, obținând numeroase premii la concursurile naționale de gen. Profesează ca dirijor de la vârsta de 16 ani. A fondat și condus diverse formații corale din România, colaborând permanent cu coruri de amatori sau de profesioniști, dintre care amintim: Corul Vosglas – Deva, Corul Național de Camera Madrigal Marin Constantin – București, Corul Orfeu – Deva, Corul Anastasis – Deva, Corul Passiones – București, Corul Magnus – București, Corul de Cameră Preludiu – București și, recent, Corul de Copii Radio. A primit distincția „Dirijor de Onoare” din partea Corului Vox Medicalis și este Dirijor Fondator al Corului Regal. Alături de Corul Canticum, Răzvan Rădos își propune explorarea muzicilor vocale mai puțin cunoscute și aducerea acestora în atenția publicului, prin concepții interpretative și scenice inedite. 

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind în prezent circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, s-a impus în viața culturală prin coerența și prin continuitatea proiectelor, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români, la atragerea unui public nou, cu fiecare proiect. Din 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat Oportunități la Tine Acasă. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute anual în orașe din toată țara. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat. De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat, în competiție deschisă, zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ. Evenimentele programului atrag anual peste 10.000 de spectatori și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Detalii pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMRinapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, marți, miercuri, joi, vineri: 9.00-14.00 

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României