caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Marius Bodochi, Ladislau Csendes şi Dolores Chelariu, invitați la Stagiunea de colecție de la Biblioteca Națională a României

Luni, 11 martie 2019, de la ora 17:30, la Biblioteca Națională va avea loc un eveniment în premieră, intitulat Intersectări culturale. Actorul Marius Bodochi, violonistul Ladislau Csendes și pianista Dolores Chelariu vor face dovada, cu acest prilej, că arta unește şi creează punți peste timpuri, că poeziile lui Mihai Eminescu și ale lui Petőfi Sándor, îmbinate cu sonoritățile lui Béla Bartók și ale lui George Enescu, îmbogățesc experiența culturală a publicului de astăzi.

Inclus în cel de-al treilea sezon al Stagiunii de colecție, spectacolul Intersectări culturale face parte din proiectul 100 de ani în 100 de concerte, inițiat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 – București, prin Centrul Cultural al Sectorului 1.

Dintre documentele valoroase din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României, propuse în cadrul expoziției aferente (manuscrise și partituri cu semnificații istorice), se evidențiază Contribuţii la cunoaşterea operei lui George Enescu – manuscrise în facsimil, volum apărut în 1956, ca supliment al revistei Muzica. După cum se arăta în Nota Redacţiei, Secţia de muzică a Institutului de Istoria Artei din cadrul Academiei Române făcea cunoscute, prin intermediul volumului, câteva compoziţii de Enescu neînregistrate până la acel moment de biografii săi: liedurile Doina şi Souhait, precum şi lucrarea pentru pian Preludiu şi Scherzo
Dintre partiturile prezentate în expoziția din 11 martie 2019, semnalăm: 
► reducţia cu pian a tragediei lirice Œdip de George Enescu (ediţie Salabert din anul 1940; pe pagina de titlu apare dedicaţia autografă a compozitorului pentru dirijorul Alfred Alessandrescu); 
► partitura generală a Suitei de dansuri de Béla Bartók (editată de Wiener Philharmonischer Verlag; pe pagina de titlu apare portretul compozitorului, realizat în anul 1925 de fotograful Strelisky Lipót; exemplarul are de asemenea ex-librisul lui George Georgescu); 
► partitura generală a Cvartetului de coarde nr. 4 (apărută la Viena, în 1928, în colecţia Philharmonia; lucrare este dedicată Cvartetului belgian Pro-Arte; pe pagina de titlu apare portretul compozitorului, realizat de fotograful Nickolas Muray).

Gazde și ghizi printre tipărituri și artiști: Raluca Bucinschi – Biblioteca Națională a României și Sebastian Crăciun – Radio România Cultural.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii la adresa:


Volumul șase al Stagiunii de colecție, care va avea loc luni, 25 martie 2019, de la ora 17:30, va aduce în fața publicului Tinere valori interpretative românești. Protagoniști: Cvintetul „Alley of winds”, alcătuit din studenți ai Universității Naționale de Muzică din București, și copilul minune al pianisticii românești – Eva Garet, câștigătoare a numeroase concursuri naționale și internaționale.


Unul dintre cei mai valoroși și mai iubiți actori români, Marius Bodochi este vedetă atât a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București, pe scena căruia joacă din anul 2004, cât și a filmului românesc. A debutat în 1982 pe scena Teatrului Național din Cluj Napoca, livrând, de-a lungul timpului, creații interpretative memorabile în Richard al II-lea, Visul unei nopți de vară, Regele moare, Amadeus. Între anii 1991-2000, a fost profesor la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere – Catedra de Teatru. A primit numeroase premii și distincții: Cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca, Medalia Meritul Cultural Clasa I, Premiul Galei Tânărului Actor, Premiul pentru cel mai bun actor – Fundația „Silvia Popovici”, Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Dramaturgiei Românești de la Timișoara.

În cele patru decenii de activitate concertistică, Ladislau Csendes a cultivat un repertoriu variat şi extins. A colaborat cu mari case de discuri, precum Mode Recordes (New York), realizând o discografie impresionantă şi numeroase înregistrări Radio-TV pe patru continente. Apariţiile sale ca violonist şi violist, precum şi preocuparea pentru promovarea violei d’amore au fost comentate elogios de criticii muzicali. A participat creativ la îmbogăţirea repertoriului concertant şi cameral românesc contemporan, fiind invitat la importante festivaluri internaţionale din Marea Britanie, Austria, Polonia, Italia, Elveţia, Germania. În 2000 a fost ales preşedinte al Juriului internaţional „Valentino Bucchi”  de la Roma. Este doctor în muzicologie, teza sa având ca temă repertoriul violonistic baltico-scandinav. În 2011, a publicat la Editura Casa Radio volumul intitulat George Enescu, un exil supravegheat?. A întreprins turnee în peste 24 de țări, printre care Elveția, Franța, Germania, Marea Britanie și Singapore. A ținut cursuri de muzică veche (viola d’amore) la Borsec (2000) și la Piatra Neamț (1999), precum și în cadrul Academiei ICon Arts, chiar de la prima sa ediție, în 2003. 
În 1990 a fondat, împreună cu pianista Dolores Chelariu, Ansamblul „Aperto”, cu care a susţinut concerte în cadrul unor prestigioase festivaluri internaţionale şi cu ocazia unor turnee în Germania, Elveţia, Polonia, Spania, Ungaria, Italia etc. În 2000, ansamblul a obţinut premiul revistei Actualitatea Muzicală. Colaborarea cu mari compozitori ai secolului XX – Ligetti, Kurtag, Vieru, Olah, Stroe – a fost benefică pentru evoluţia ansamblului. În 2011, a fost lansat un dublu compact disc, intitulat Aperto 20. În 2012, „Duo Aperto” a înregistrat un compact disc conținând miniaturi pentru vioară și pian de Franz Liszt.

Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
Co–organizator: Biblioteca Națională a României
Proiect finanțat de: Primăria Sector 1 București, prin Centrul Cultural Sector 1, în cadrul programului „Centenar pentru toți sesiunea 2017-2020”
Parteneri: ExcesMusic, prin programul Oportunități la tine acasă și Asociația Pro Valores
Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agenția de carte, Romania pozitivă

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind în prezent circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, s-a impus în viața culturală prin coerența și prin continuitatea proiectelor, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români, la atragerea unui public nou, cu fiecare proiect. Din 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat Oportunități la Tine Acasă. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute anual în orașe din toată țara. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat. De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat, în competiție deschisă, zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ. Evenimentele programului atrag anual peste 10.000 de spectatori și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Detalii pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMR.
inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României