caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Salonul Internațional de Caricatură „Valori Europene”
28 martie 2019

În perioada 28 martie – 26 mai 2019, la Biblioteca Națională a României (Buzunarul DOI, parter) este deschis Salonul Internațional de Caricatură „Valori Europene”, organizat de Uniunea Caricaturiștilor din România și Muzeul Național Cotroceni, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României.

Realizat sub egida Rețelei Europene a Institutelor Culturale Naționale (EUNIC România), Forumului Cultural Austriac, Institutului Italian de Cultură și a Federation of Cartoonists Organisations (FECO), Salonul Internațional de Caricatură „Valori Europene” reunește artişti din Austria (Klaus Pitter), Polonia (Henryk Cebula, Zbigniew Kolaczek, Marcin Bondarowicz), Italia (Gianluca Costantini, Emilio Isca, Paolo Dalponte), Spania (Ernesto Priego), Portugalia (Cristina Sampaio), Germania (A. Randin), Franța (Pierre Ballouhey), Bulgaria (Anatoliy Stankulov, Alla & Chavdar Georgiev), Olanda (Peter Nieuwendijk), Croația (Slobodan Botir), Bosnia-Herzegovina (Resad Sultanovic) și România (Horațiu Mălăele, Ion Barbu, Silviu Turculeț, Nicoleta Ionescu, Cristian Marcu, Mihai Pânzaru – PIM și alții). 

Curator: Cristian Topan, Președintele Uniunii Caricaturiștilor din România.

Intrarea este liberă.

Program de vizitare: 
Luni, Miercuri, Vineri: 8.00 - 18.00; Marți, Joi: 8.00 - 20.00; Sâmbătă: 9.00 - 17.00.


Din alocuțiunile susținute cu ocazia vernisajului care a avut loc în 28 martie 2019, 19:00:

Liviu Sebastian Jicman, Director General al Muzeului Național Cotroceni: „Proiectul european oferă premisele păstrării și afirmării identității fiecărei națiuni, mizând pe libertatea de expresie specifică unei societăți deschise. Libertatea, democrația, respectul față de drepturile omului și libertățile sale fundamentale, față de statul de drept sunt valori fundamentale ale Uniunii Europene, dar valorile culturale pe care le împărtășim sunt cel mai bun liant pentru a ne înțelege mai bine și pentru a simți că avem același orizont”.

Cristian Topan, Președintele Uniunii Caricaturiștilor din România: „Valorile europene creează o punte între culturi, culturi care, deși provenind din zone geografice apropiate, prezintă diferențe care, de-a lungul timpului, au fost folosite ca pretext pentru a genera conflicte majore în istoria Europei. Crearea Uniunii Europene, acum 70 de ani, a însemnat aducerea la un numitor comun a acestor culturi, găsind, dincolo de diferențele care îmbogățesc patrimoniul spiritual al Bătrânului Continent, lucrurile comune, care să le apropie: libertatea, democrația, drepturile și libertățile omului, statul de drept, libertatea de expresie”.

Corneliu Vlad, jurnalist: „Valorile europene sunt adevăruri simple, ușor de înțeles, dar aplicarea lor cere acțiune zilnică și, nu o dată, eforturi și sacrificii uriașe. Libertatea, democrația și drepturile omului nu sunt, din păcate, un bun câștigat pentru totdeauna, ele trebuie cucerite zilnic. În afirmarea și apărarea lor se întâlnesc astăzi forțe dintre cele mai diferite, de la mari instituții internaționale, precum Uniunea Europeană, până la ONG-uri și cetățeni – așa cum vedem, dacă privim în jur, la salonul pe care îl inaugurăm astăzi”.

Peter Nieuwendijk, Președintele General al Federation of Cartoonists Organisations (FECO: „Cu cât devine mai mare Uniunea Europeană, cu atât este mai important, pentru oamenii care trăiesc aici, să-și dea seama că Uniunea a fost construită pe valori comune, care au ajutat la răspândirea democrației, a stabilității și a securității pe aproape tot continentul”. 

Parteneri media: Radio România, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio România Bucureşti FM, Agenţia Naţională de Presă Agerpres, Rador, Tanănana, HYPTV, Fundaţia Culturală „Magazin Istoric”, Historia, Radio Trinitas, Revista Timpul, ziare.com.


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, marți, miercuri, joi, vineri: 8.30-14.00 

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României