caută:   
 
 

evenimente culturale

 

De ALTFEL, la Biblioteca Națională a României. Activități în cadrul Programului Național Școala ALTFEL. Să știi mai multe, să fii mai bun! (15 - 19 aprilie 2019)
12 aprilie 2018

Anul 2019 este al șaselea an în care Ministerul Educației promovează și susține educația alternativă pentru copii prin activități cultural-educative, informale și atractive în cadrul Programului Școala Altfel – „Să știi mai multe, să fii mai bun!.

Gândită să satisfacă deopotrivă funcțiile specifice unei biblioteci naționale și funcții culturale și de petrecere a timpului liber pentru o gamă variată de preferințe, Biblioteca Națională a României se adresează tinerilor cititori prin programe educaționale și activități de la an la an mai diversificate.

Astfel, Biblioteca Națională a României, parte în acest proiect în desfășurare, vă propune în perioada 15 - 19 aprilie 2019 o serie de activități intitulate DeAltfel, la Biblioteca Națională a României, care vizează punerea în valoare a patrimoniului documentar deţinut și care, anul acesta, doresc să aducă în atenția elevilor o seamă de personalităţii româneşti recunoscute și apreciate la nivel național și internațional, care prin priceperea și activitatea lor în domeniile cunoașterii sau pe câmpul de luptă au schimbat lumea.

Agenda noastră de activități include ateliere de creație, conferințe, dezbateri, expoziții de carte, expoziții de artă plastică, vizionări de filme, spectacole de dans și muzică instrumentală, ateliere de carte rară dedicate preșcolarilor și elevilor din învățământul preuniversitar. Alături de acestea, tururile ghidate le oferă copiilor posibilitatea de a parcurge, îndrumați de specialiști, spațiile celei mai mari biblioteci din țară și una dintre cele mai moderne din Europa.

Anul acesta, traseul pe care vi-l propunem va cuprinde, pe lângă informații legate de felul în care funcționează serviciile pentru cititori și despre tipurile de documente pe care le oferim pentru consultare, prezentarea spațiilor cu acces liber și a zonei de Cataloage și vizitarea sălilor de lectură: Sala de Științe Filologice „Mihai Eminescu”, unde veți putea vedea expoziția de carte „Camil Petrescu în colecțiile Bibliotecii Naționale a Romaniei – 125 de ani de la naștere”, curator: Ana Maria Traian și Sala pentru Copii și Tineret „Ionel Teodoreanu”, unde vă așteaptă expoziția de carte „Din Universul cărților pentru copii : Cartea junglei – 125 de ani de la publicare”, curator: Corina Cristea. Tururile ghidate vor include, de asemenea, prezentarea sectoarelor Tipografie și Legătorie, aflate la demisolul clădirii, expoziția de hărți interactive și materiale didactice cu tema „Cum s-a realizat Marea Unire? Expozitie interactivă despre oamenii, locurile și evenimentele anilor 1918-1920”, organizată de Editura Eurodidactica, la parter, în Buzunar PATRU, și expoziția de pictură a artistei Norica Veșcă – Popescu, „Copilăria – un tărâm magic”, aflată la mezanin, în spațiile Ludotecii „Apolodor din Labrador”.
La mezanin și la etajul I, vom face împreună o incursiune în timp. Expoziția de reproduceri după documente din arhiva fondurilor speciale ale Bibliotecii Naționale a României, realizată de doamna dr. Elena Cojuhari: „România în Primul Război Mondial – Anul 2016, Anul 2017, Anul 2018”, alături de enciclopedia digitală „România 1918. Oameni, momente și imagini", lansată de Fundatia SIVECO în data de 3 aprilie 2018, vor recrea, prin tablouri și imagini digitale, atmosfera din perioada august 1916 - octombrie/noiembrie 1918, din zonele încărcate de istorie ale Frontului de Est. În periplul nostru istoric, ne vom opri la mezanin, în zona numită Lecturi libere „Podul Mihai Vodă“, asupra ideii de Pace, așa cum este prezentată ea în primul Muzeu al Păcii mobil din lume, inițiat în anul 2018 și menit să promoveze pacea și drepturile omului prin prezentarea unor personalități marcante ale lumii care au contribuit și contribuie la apărarea păcii, libertății și drepturilor omului, în spiritul convențiilor internaționale și europene. La deschidere va participa D-na Chhaya Saint Ramon, CEO Business-Implicits, Paris, Franța, care va vorbi atât despre rolul femeii în societate în menținerea păcii, cât și despre rolul femeii ca antreprenor.

La parter, în spațiile expoziționale Curtea lui Dionis, Buzunar TREI și Buzunar PATRU, vă veți întâlni cu „Personalități românești din domeniile cunoașterii științifice”, o selecție de carte din colecțiile de carte curentă ale bibliotecii, și veți putea urmări traseul arhiepiscopului Iachint, ultimul mitropolit al Vicinei şi cel dintâi păstor al Bisericii din Dobrogea şi Ţara Românească, în expoziția de carte întitulată „De la Vicina la Curtea de Argeș”. De asemenea, la parter, în spațiul Curtea lui Dionis, vă invităm să vizionați expoziția de carte curentă: „Carte de poezie: Nichita Stanescu și Cecilia Costache”.

Marți, 16 aprilie, de la ora 12:00, vă invităm la spectacol. Programul va cuprinde în prima parte un recital instrumental cameral intitulat „Panoramic sonor”, susținut de Oxalis Quartet, compus din elevi ai elevi ai Școalii Gimnaziale de Arte nr. 5 Bucuresti. În partea a doua, veți putea urmări o selecție de momente coregrafice interpretate pe fundal sonor recitativ reunite sub titlul „Poezia lichidă a sufletului”, un proiect artistic experimental recent, realizat de SEA – Self Experience Academy realizat în colaborare cu Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” și Colegiul Național de Muzică „George Enescu” un spectacol de dans contemporan și poezie adaptat spațiului Atrium al Bibliotecii Naționale a României.

Participarea la evenimentele propuse de Biblioteca Națională a României, în cadrul Programului Național Școala ALTFEL – Să știi mai multe, să fii mai bun!, sesiunea 15 - 19 aprilie 2019, este gratuită. Pentru înscrieri și informaţii suplimentare referitoare la activitățile noastre, vă rugăm să ne scrieți la adresele indicate în Program.


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, marți, miercuri, joi, vineri: 8.30-14.00 

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României