caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Vernisajul expoziției permanente „Senatul României, instituție marcantă pentru istoria statului modern român”

Marți, 25 iunie, la Senat, a avut loc vernisajul expoziției permanente „Senatul României, instituție marcantă pentru istoria statului modern român” în sala de ședințe a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului.
  
 Expoziția este dedicată documentelor juridice relevante pentru activitatea Senatului ca instituție marcantă a istoriei societății și democrației românești și a fost realizată în parteneriat cu Biblioteca Națională a României și Arhivele Naționale ale României.
  
„Sunt foarte mulți oameni care vin în Parlament să vadă <fabrica de legi> și sunt impresionante multe din sălile de aici, dar oamenii nu au ocazia să vadă și <laboratorul> fabricii de legi, care, de multe ori, e Comisia juridică. Fiind în Comisia juridică, pot să mărturisesc că sunt, într-un fel, <recidivist>: am inițiat, la Ministerul Justiției, o expoziție permanentă împreună cu Universitatea de Artă și am adus tapiserie făcută de studenți, decorând, în acest fel, ministerul. Expoziția este și astăzi acolo și arată că justiția, lato sensu, nu este o cetate în care cultura să nu pătrundă”,  afirmat președintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc.
  
„Suntem onorați de faptul că fondurile Bibliotecii Naționale a României au constituit una dintre sursele documentare ale acestei expoziții care reunește acte ce au stat la baza creării statului constituțional modern. Expoziția organizată de Comisia juridică de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului reprezintă mai mult decât o istorie a Senatului. Aceasta punctează, de fapt, câteva repere din istoria României, reamintind importanța și responsabilitatea care îi revine acestei camere a parlamentului – „adunarea ponderatrice", cum era numită la înființare, care a analizat și a dezbătut toate legile statului modern, fiind alcătuită din personalități care au marcat destinul țării de-a lungul istoriei”, a adăugat Carmen Mihaiu, directorul Bibliotecii Naționale.
  
Directorul Arhivelor Naționale ale României, Cristian Anița, a accentuat că arhivele reprezintă memoria socială a națiunii și că instituția a făcut un pas important în direcția digitalizare documentelor medieval și de stare civilă.
  
La eveniment au fost prezenți, alături de membrii Comisiei juridice a Senatului și partenerii proiectului, Călin Popescu Tăriceanu – președintele Senatului, senatori și deputați, precum și directorul Muzeului Țăranului Român, Virgil Nițulescu.

inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Dragi utilizatori,
Vă anunţăm inchiderea pentru public a Arhivei Istorice din cadrul Colecţiilor Speciale în perioada 16.08.2021 – 27.08. 2021
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2021 Biblioteca Naţională a României