caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Expoziţia anuală de fotografie a bibliotecilor publice
9 august 2019

În perioada 13 august – 1 septembrie 2019, la Biblioteca Naţională (Buzunarul DOI – parter) va fi deschisă Expoziţia anuală de fotografie a bibliotecilor publice, ediția a V-a, organizată de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), în colaborare cu Biblioteca Naţională a României. 

Evenimentul este coordonat şi finanţat de Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” din Braşov. 

Vernisajul va avea loc marți, 13 august 2019, de la ora 13:00. Intrarea este liberă.


Expoziţia anuală de fotografie a bibliotecilor publice este unul dintre proiectele-etalon ale ANBPR. Încă de la prima sa ediție (2015), proiectul şi-a propus să reflecte activitatea bibliotecilor publice şi să promoveze munca bibliotecarilor, implicarea socială şi comunitară a bibliotecilor publice şi a bibliotecarilor, precum și rolul cărţii și al lecturii de liant între autori și cititori. 
Biblioteca Naţională a fost de la început alături de acest proiect, punând la dispoziţie un spaţiu dedicat, intitulat sugestiv BiblioExpo, care aduce la rampă patrimoniul bibliotecilor românești, precum şi cele mai creative şi mai inovatoare proiecte și programe derulate de acestea. 

Ajunsă la ediţia a V-a, Expoziţia anuală de fotografie a bibliotecilor publice cuprinde o selecție de 42 de imagini care prezintă activităţile derulate de 29 de biblioteci din țară (din 21 de judeţe) pe parcursul anului 2018. Tema din acest an este foarte generoasă –  Animaţia culturală în bibliotecile publice din România. Se poate spune că activitatea bibliotecilor înseamnă, prin excelenţă, animaţie culturală, întrucât, în lumea bibliotecii, dialogul despre cărţi şi despre lecturi este la el acasă. Cărţile au nevoie de ambasadori, or, cine altul decât bibliotecarul este mai potrivit în acest rol? Cele mai multe dintre fotografiile despre animaţia culturală în biblioteci, prezente în expoziție, au ca subiect, cum este şi firesc, cartea şi lectura, subliniind rolul bibliotecarilor de intermediari, de susținători, de educatori şi de interpreţi ai lecturii. Fotografiile selectate sunt variate şi demonstrează, o dată în plus, la câte niveluri de audienţă lucrează bibliotecile publice din România, în ultimii ani. Alături de activități, programe și proiecte dedicate cărții, întâlnim activități, programe și proiecte construite în jurul filmului, muzicii şi teatrului, ecologiei, voluntariatului, promovării sănătății publice etc. Publicul este de toate vârstele: de la copii la adolescenţi, de la adulţi la seniori. Oameni dintre cei mai feluriţi trec pragul bibliotecilor publice din România, găsind aici un loc în care aspiraţiile li se împlinesc. Bibliotecile publice românești izbutesc, în genere, să fie spaţii comunitare autentice. Bibliotecarii ies din ce în ce mai des din cercul activităților curente, oferind publicului servicii moderne, adaptate așteptărilor, inclusiv în spaţii non-convenționale, precum parcurile, pieţele, locurile de comemorare a eroilor etc. 

Cei interesați pot accesa galeria foto referitoare la cele patru ediţii anterioare ale proiectului Expoziţia anuală de fotografie a bibliotecilor publice.inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, marți, miercuri, joi, vineri: 8.30-14.00 

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României