caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Pictori români pe simeze europene – etapa finală, București
14 octombrie 2019

În perioada 14-28 octombrie 2019, la Biblioteca Națională a României este deschisă expoziția Pictori români pe simeze europene, realizată de Asociația Soleil de l’Est, în parteneriat și cu susținerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Curatori: Valentin Tănase, Daniel Crăciun, Victor Dima.

Vernisajul va avea loc marți, 15 octombrie 2019, de la 18:00. Vor fi prezenți responsabili ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, membri ai Asociației Soleil de l’Est și pictorii expozanți.

Pictori români pe simeze europene poate fi văzută la Biblioteca Națională a României (Papirus, Scriptorium, Pergament – parter) în perioada 14-28 octombrie 2019 (luni, miercuri, vineri: 08:00-18:00, marți și joi: 08:00-20:00, sâmbătă: 09:00-17:00). Intrarea este liberă.


►►►
Proiect al Asociației Soleil de l’Est, Pictori români pe simeze europene își propune să prezinte artiști români valoroși din țară și din diaspora, care au expus în ultimii ani în Franța, Belgia, Olanda, Austria, Danemarca, Italia, Slovacia și Bulgaria, lucrările lor fiind apreciate de un public cunoscător și exigent, care a adus elogii noii expresii a plasticii românești. Astfel, în cadrul proiectului au fost organizate, începând din anii ’90, peste 160 expoziții la Paris și în alte orașe culturale franceze, la Bruxelles, Haga, Viena, Bratislava, Roma, Aarhus (capitală  europeană a culturii în 2017), dar și la București, printre locurile prestigioase în care au avut loc fiind: Fondation Taylor – Paris Montmartre, Cité Internationale des Arts, Espace Christiane Peugeot – Paris, Château Royal de Collioure, European Pattent Office, Galeria Foyer Main Building, Ambasada României din Haga, Reprezentanța României pe lângă UE (Bruxelles), Sala festivă a Ministerului Culturii din Bratislava etc.

►►►
În expoziția de la Biblioteca Națională, etapă finală a ciclului Pictori români pe simeze europene, vor fi prezentate lucrări recente semnate de 47 de remarcabili pictori români, participanți la rezidențele coordonate de Asociația Soleil de l’Est în Franța, în perioada 2001-2014: Jakab ABRAHAM, Levente ALBERT, Jan ALBU, Cornel BÂRSAN, Dalia BIALCOVSKI, Gabor BIRO, Nicolae BLEI, Angela BRĂDEAN, Nicolae CAȚAVEI, Viorel CHIREA, Mariana CINTEANU, Dan CIOCA, Nicolae CIOCHINĂ, Bogdana CONTRAS, Gellu COSTEA, Augustin COSTINESCU, Daniel CRĂCIUN, Horea CUCERZAN, Gabriela CULIC, Victor DIMA, Vasili DIVIZA, Cornel DRĂGAN-TÂRGOVIȘTE, Suzana FÂNTÂNARIU, Adriana FRĂȚILĂ, Nicolae GAGEANU, Mihail GAVRIL, Daniela GRAPA, Mirela IORDACHE, Nicolae IORGA, Lucian LICIU, Dumitru MACOVEI, Waldemar MATTIS-TEUTSCH, Mihaela MODALCA, Costin NEAMȚU, Lisandru NEAMȚU, Măriuca OTETELEȘANU, Christian PARASCHIV, Ștefan PELMUȘ, Vasile POP-NEGREȘTEANU, Gabriel STAN, Valentin TĂNASE, Vasile TOLAN, Angela TOMASELLI, Corneliu VASILESCU, Petre VELICU, Teodor VESCU, Daniela ZBÂRCEA.

Publicul va avea la dispoziție un stand cu albumele de artă și cataloagele editate de Asociația Soleil de l’Est, de-a lungul timpului, precum și dosarele de presă și de afișe expoziționale.

►►►
Creată în 1994, Asociația Soleil de l’Est organizează evenimente artistice de înaltă ținută, promovând în Franța și în alte țări europene o parte semnificativă a culturii române – în speță, pictura contemporană. Președinte: Michel Gavaza.inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, marți, miercuri, joi, vineri: 8.30-14.00 

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României