caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Zilele Bibliotecii Naționale a României. Ediția a XXII-a, 9-10 decembrie 2019
5 decembrie 2019

Marcând împlinirea a trei decenii de libertate de gândire și de inițiativă, odată cu sfârșitul regimului comunist, în decembrie 1989, ediția a XXII-a a Zilelor Bibliotecii Naționale a României, desfășurată în perioada 9-10 decembrie 2019, include vernisajul expoziției Reportaj în România liberă: 13 ianuarie – 11 iunie 1990, care prezintă o selecție din donația făcută recent Bibliotecii Naționale de către binecunoscutul foto-reporter Emanuel Tânjală, precum și evenimentul Un centenar al cărţii româneşti: 100 de ani de la înfiinţarea Editurii Cartea Românească (1919-2019), alături de concerte, de expoziții, dezbateri și întâlniri profesionale, lansări de carte și, nu în ultimul rând, de inaugurarea mini-librăriei Bibliotecii Naționale – BIBLIOstand.

Participarea este liberă.


Programul evenimentelor

LUNI, 9 DECEMBRIE 2019

►13:00 – lansare BIBLIOstand (aripa Tribunalul București – parter)

În ultima lună din Anul Cărții – Programul Național România citește, Biblioteca Națională inaugurează un punct de vânzare a publicațiilor pe care le editează: albume și cataloage ce pun în valoare documente de patrimoniu aflate în cabinetele Departamentului Colecții Speciale, precum și o serie de reviste de specialitate care prezintă proiecte, activități și cercetări ale bibliotecarilor români, dar și străini. Conceptul grafic al BIBLIOstandului este o muncă de echipă, reflectând importanța pe care o au cărțile în păstrarea și, deopotrivă, în transmiterea cunoașterii acumulate de-a lungul istoriei. 

►14:00 – vernisajul expoziției Emanuel Tânjală– Reportaj în România liberă: 13 ianuarie – 11 iunie 1990 (Atrium –  parter)

Expoziţia Reportaj în România liberă: 13 ianuarie – 11 iunie 1990 cuprinde 100 de fotografii realizate în primele luni de după răsturnarea regimului comunist, de foto-jurnalistul Emanuel Tânjală, revenit special în România după un exil de aproape un deceniu. Aceste fotografii-document din urmă cu 30 de ani dovedesc o tulburătoare putere de evocare. Pentru cei care au trăit perioada, ele readuc în conştiinţă, uneori cu brutalitate, fragmente de realitate incomode, dureroase; pentru cei foarte tineri, ele invită la o reflecţie asupra unui trecut pe care nu l-au trăit, dar care conține lecţii ce nu pot fi ignorate.
Expoziţia poate fi văzută în perioada 9 decembrie 2019 – 31 martie 2020. Intrarea este liberă. Curator: Adriana Dumitran – Cabinetul de fotografii, Colecţii Speciale.

►18:30 – După datini colindăm – Concert de colinde(Atrium – parter)

Cea de-a noua ediţie a Concertului de colinde cu scop caritabil „După datini colindăm!”, organizat de Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO), din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, în colaborare cu Biblioteca Națională a României, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, va avea ca invitați: Grupul Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române – dirijor Protopsalt Arhid. Mihail Buca; Corul Canticum – dirijor Răzvan Rădos și Tenorul Vlad Miriță.


MARȚI, 10 DECEMBRIE 2019

► 11:00 – Un centenar al cărții românești – 100 de ani de la înființarea Editurii Cartea Românească– dezbatere și expoziție (Palimpsest/Muzeul Cărții – mezanin)

Realizat de Biblioteca Naţională în colaborare cu Uniunea Scriitorilor şi cu Grupul Editorial ART, evenimentul Un centenar al cărții românești – 100 de ani de la înființarea Editurii Cartea Românească celebrează cea mai veche editură de la noi, una dintre instituţiile care au contribuit, de-a lungul ultimului veac, la instruirea tinerilor, dar şi a adulților. 
La dezbatere participă scriitorii și criticii literari: Ion Bogdan Lefter, Nora Iuga, Dan Cristea, Dan Gulea – autorul monografiei „Cartea Românească 100. Un simbol al culturii românești” (București: Editura Cartea Românească– Grupul Editorial ART, 2019) și Andrei Novac. Moderator: Călin Vlasie – coordonator al Editurii Cartea Românească, în cadrul Grupului Editorial ART.
Biblioteca Naţională propune, în acest context, expoziția Sub aripa grifonului. Un secol de viaţă editorială românească.

► 16:30 - Valorile bibliotecarilor de ieri și de azi – dezbatere (Sala de conferințe ”Mircea Vulcănescu” – parter)

Dezbaterea cu tema Valorile bibliotecarilor de ieri și de azi continuă seria Întâlnirile profesionale ale Bibliotecii Naționale, având drept scop identificarea și formularea, în mod explicit și coerent, a setului de valori care definesc profesia de bibliotecar. Orice profesie este definită – în afară de standarde, de tehnici de lucru, proceduri, metodologii și regulamente – de un set de valori împărtășite de cei care o practică. Constituit din credințele și din idealurile membrilor săi, sistemul de valori al unui grup profesional ghidează acțiunile, comportamentele, opțiunile acestora. Într-o lume în care schimbarea generează continuu incertitudini și angoase, un sistem de valori solid contribuie la (re)afirmarea identității profesiei ori de câte ori se modifică instrumentele pe care aceasta le utilizează și modul în care este practicată.
Vor lua cuvântul: Carmen Mihaiu – Director General al Bibliotecii Naționale a României; Ramona Ioana Mezei – Manager al Bibliotecii Metropolitane București; drd. Dragoș Adrian Neagu – Manager al Bibliotecii Județene „Panait Istrati”, Brăila; Laura Rudeanu – Documentarist, Casa Corpului Didactic din București; lector univ. dr. Robert Coravu – Facultatea de Litere, Universitatea din București.inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, marți, miercuri, joi, vineri: 9.00-14.00 

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2024 Biblioteca Naţională a României