caută:   
 
 

evenimente culturale

 

IA, povestea scrisă și rescrisă

Între pre-alfabetul încifrat în semnele simbol cusute pe ii, fotografii, ilustrații de carte și gravuri de epocă, Biblioteca Națională a României celebrează magia sărbătorii Sânzienelor.  

Biblioteca Națională a României vă invită în ziua de Sânziene - miercuri, 24 iunie 2020 - la vernisajul expoziției de port tradițional al românilor și minorităților conlocuitoare, fotografii, ilustrații de carte și gravuri de epocă, ”IA, poveste scrisă și rescrisă”, ce va avea loc în sala Atrium, începând cu ora 18:00. Vernisajul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Naționale. 
În calendarul spiritualității românești, luna iunie se distinge printr-o bogăție de sărbători, tradiții și obiceiuri populare ancestrale, legate de lumina solară şi fertilitatea naturii, precum acele prilejuite de mitul Sânzienelor sau al Drăgaicelor, cărora le este dedicată ziua de 24 iunie. Calendarul urban a suprapus Sânzienelor ziua de celebrare a iei. Semnele-simbol cusute pe ie oglindesc starea social-statutară a femeii, trăirile ei, vârsta, apartenența unui anumit grup, prestigiul în comunitate, legătura cu lumea nevăzută. Această formă de mesaj este mult anterioară oricărei forme de scriere. Astfel, ia, arhetip vestimentar al femeii acestor locuri,  înseamnă conectare cu trecutul, cu viitorul și prin limbajul universal al semnelor ei, cu comunitățile tradiționale ale lumii.  
Pornind de la acest emblematic obiect vestimentar, vă invităm să redescoperiți farmecul portului tradițional al românilor și minorităților conlocuitoare în expoziția ce aduce laolaltă piese din impresionanta colecție a Iuliei Gorneanu și documente din colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României.
Iulia Gorneanu a redescoperit o parte profundă a sufletului românesc, ascunsă tainic în frumoasele ii românești, într-un limbaj sacru pe care suntem invitați să îl descifrăm.  Mai mult, ea încearcă să demonstreze că piese autentice din costumul tradițional pot fi integrate și astăzi în ținute urbane, asemenea doamnelor române care au purtat cu mândrie costumul popular, în secolul XIX devenind aproape obligatorie vizita la fotograf pentru a imortaliza costumul, așa cum sunteți invitați să vă convingeți din fotografiile, ilustrațiile de carte și gravurile de epocă păstrate în colecţiile speciale ale Bibliotecii Naţionale a României, care, alături de ii, fac parte din expoziția ”IA, poveste scrisă și rescrisă”.
Vă așteptăm cu drag alături de noi, la vernisajul transmis live pe pagina de Facebook a Bibliotecii, să vă lăsați purtați de farmecul Sânzienelor și de poveștile care au călătorit peste veacuri, prin minunata cusătură de pe ia românească. inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, marți, miercuri, joi, vineri: 8.30-14.00 

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României