Celula creativă – un experiment artistic
Biblioteca Naţională a României, Spaţiul Euphoria, perioada 30 septembrie-13 octombrie 2021
Pornit de la ideea că „Cine nu cunoaște istoria riscă să o repete”, „Celula creativă” este un proiect artistic itinerant, un experiment artistic, fuziune între sculptură, vizual mapping, sound-design și poezie, într-o întâlnire senzorială complexă, care tratează o temă ce capătă din ce în ce mai multă amploare în spațiul public: memoria detenției politice din comunism. Prin acest demers, artiştii își propun să abordeze, într-un mod stilistic modern, un capitol al istoriei foarte puțin cunoscut de cei mai tineri dintre noi, încercând astfel să depășească bariera dintre generații. Este un proiect despre memorie și atmosferă, susținut de artiștii Andrei Bălan, Dan Andrei Alexandru, Călin Torsan, Dan Ionescu, Theodor Dumbrava, Alexandru Petreanu.
„Celula creativă” spune o dublă poveste. În primul rând este despre memoria celor care au rezistat universului concentraţionar comunist. Este o anamneză a grozăviilor întâmplate în celulele de detenţie şi în centrele de reeducare. Nu este o naraţiune politică, deşi priveşte polisul, ci este o rememorare a celor care au ştiut să rămână liberi prin fidelitatea faţă de propriul sens şi prin creativitate, adică prin capacitatea de a găsi căi, de a fi conform acestui sens, în ciuda constrângerilor exterioare. ” - Andrei Găitănaru
„Celula creativă” își dorește să creeze o atmosferă și o stare care să implice vizitatorul cu toate simțurile sale și care să înfățișeze condițiile și experiențele la care au fost supuși deținuții politici în perioada comunistă. Mesajul este îmbrăcat într-o formă artistică actuală, capabilă să atragă atât segmentul tânăr de public, cât și pe cel mai în vârstă.
Proiectul este dezvoltat de Asociaţia S.E.M.N. în parteneriat cu Muzeul Ororilor din România, sub patronajul Ministerului Culturii şi finanţat de AFCN.
inapoi