caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Ziua Națională a Lecturii la Biblioteca Națională a României

Biblioteca Națională a României a ales ca, de Ziua Națională a Lecturii, să se implice în discuții relevante despre importanța stimulării lecturii, abordând probleme actuale, cum ar fi nivelul scăzut al consumului de carte, cauzele acestuia și necesitatea unei legislații bine articulate, care să impună acțiuni clare, concrete, pentru remedierea problemelor expuse. 

În prima parte a zilei, a avut loc o întâlnire organizată împreună cu  EduCaB România, la care au participat reprezentanți ai unor misiuni diplomatice, ai Administrației Prezidențiale și ai sectorului cultural public și nonprofit. Au fost prezentate acțiuni de succes din bibliotecile publice mici, menite să sprijine dezvoltarea comunităților rurale și a sectorului cultural din România, folosind experiența din țări precum Finlanda, Franța, Germania, Italia, India, Marea Britanie, Spania, Suedia.

De la ora 12:00, cu sprijinul Asociației Editorilor din România, am organizat o întâlnire pe tema situaţiei actuale a lecturii şi a modalităţilor de stimulare a acesteia, în scopul educației cetățenilor români. Alături de domnul prof. univ. Adrian Cioroianu, Directorul General al Bibliotecii Naționale a României, moderatorul discuției, au participat Ligia Deca, Consilier Prezidențial, Departamentul pentru Educație și Cercetare din cadrul Administrației Prezidențiale; Liviu Brătescu, Secretar de Stat, Ministerul Culturii; Ioan Matei, Director al Direcției Cultură Scrisă și Creație Contemporană, Ministerul Culturii; conf. univ. Carmen Croitoru, Director General al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală; Lidia Bodea, Director general al Editurii Humanitas; Luana Schidu, Director editorial, Curtea Veche Publishing; Ana Nicolau, Director general, Editura NEMIRA; Dan Croitoru, Director editorial, Editura Polirom; Dan Iacob, Director general, Grupul Editorial ART; Mihai Mitrică, Director executiv Asociația Editorilor din România.

Pe lângă soluții concrete propuse de editori, cum ar fi acordarea de vouchere culturale (urmând exemple de succes din alte țări europene), finanțarea editorilor, oferirea de fonduri pentru achiziția de carte în biblioteci, susținerea librăriilor, mai ales în comunități defavorizate, s-a constatat necesitatea creării unui grup de lucru cu participarea autorităților publice, a editorilor și bibliotecarilor, care, pe baza unei analize a cauzelor consumului scăzut de carte, să realizeze un plan integrat care să ducă la schimbarea situației îngrijorătoare în care se află țara noastră. 

„Sperăm ca întâlnirea de astăzi să fie debutul unui schimb de opinii și al unei relații, în egală măsură. Biblioteca Națională este oricând dispusă la un dialog structurat și periodic pe această temă”, a declarat domnul Adrian Cioroianu.
Împreună cu invitații noștri, am întărit ideea că stimularea lecturii nu este posibilă fără asigurarea accesului la carte, condiție esențială pentru educație și cultură, având, în egală măsură, implicații economice. Discuția a rămas deschisă, cei prezenți fiind în acord cu parcurgerea pașilor necesari către măsuri concrete pentru a apropia românii de lectură.  

De asemenea, ziua de 15 februarie a reunit, într-un cadru atractiv și emoționant, prin prezență fizică și online, vocile tinerilor cititori, care au dorit să împărtășească și celorlalți din bucuria lecturii și să participe la programele propuse de Biblioteca Naționala. Prin Sala de copii și tineret ”Ionel Teodoreanu” și Ludoteca ”Apolodor din Labrador”, am avut bucuria să descoperim că dorința de lectură încă există, că profesorii, educatorii, părinții și bunicii recomandă lectura ca moment de relaxare și încântare în rândul juniorilor.

American Corner București a organizat programe educative virtuale cu mai multe licee din București și din țară, la care au participat elevi din ciclul gimnazial și liceal. Elevii au prezentat colegilor o carte preferată de ei scrisă de un autor american, și-au motivat alegerea și au citit cu voce tare un fragment din carte. S-a citit și poezie americană – Emily Dickinson, Walt Whitman, Robert Frost, Dorothy Parker etc., iar elevii au discutat apoi pe marginea interpretării textelor.

 

 

 

 

 

 

 


inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României