caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Corul Regal va concerta la Biblioteca Națională a României

La împlinirea a 175 de ani  de la naşterea compozitorului Gavriil Musicescu, Biblioteca Naţională a României propune publicului rememorarea operei sale prin organizarea expoziției “Armonizarea modală a cântecului popular românesc în creaţia corală a lui Gavriil Musicescu”. 
Vernisajul expoziției va avea loc marți,  10 mai, începând cu ora 18:00, când în Atriumul Bibliotecii Naționale a României va concerta Corul Regal condus de Maestrul Răzvan Rădos. Expoziţia cuprinde partituri din colecţia de patrimoniu a Bibliotecii Naţionale a României, imagini ale compozitorului aparţinând Cabinetului de fotografii şi scrisori ale unor mari personalităţi artistice, precum Nadia Boulanger sau Yehudi Menuhin, din Cabinetul de manuscrise al Colecţiilor Speciale. 
Printre partiturile expuse, se disting cele medaliate la expoziţii internaţionale,  cum ar fi “1iul Concert” compus pentru Cor mixt cu aranjament de pian, medaliat la Expoziţia Universală de la Paris din 1889. În plus, în expoziție vor fi reflectate evenimentele vremii, prin „Imnu’ pentru cor mixt şi pian”, compus pentru jubileul Academiei Naţionale în Iaşi, interpretat sub conducerea autorului de corurile Mitropoliei, Sf. Spiridon şi Şcolii de Meserii, la celebrarea care a avut loc pe 26 şi 27 iunie, anul 1885, sau “Fiii României” numit şi ”Arme, Arme, Arme!”, pe versurile lui Dimitrie Gusti, compus cu “ocasiunea prelegerei ţinute la Universitatea din Iaşi  (11 septembrie 1877), pentru cumpărarea armelor, când s’aŭ şi cântat pentru întăia dată de corul Sf. Spiridon. La 4 decembrie 1877 s’aŭ cântat la Teatru de întreaga trupă, orchestru  şi corurile din Iaşí, cu ocasia representaţiilor de gală, în memoria căderei Plevnei, sub titlul de Griviţa-Marş;  iar în 15 Januar 1878, în onoarea eroicului  Regim. 13 de Dorobanţi, sub titlul de Marş Triumfal.”
Pe lângă documentele de colecţii speciale, expoziţia va cuprinde şi CD-uri cu înregistrări audio ale unor mari colective corale care au în repertoriul lor lucrări compuse, aranjate sau transcrise de Gavrill Musicescu, precum: Corul Naţional de Cameră "Madrigal" sub bagheta Maestrului Marin Constantin, corul "Carpe in Deum" al Seminarului Teologic "Sfântul Ioan Casian" din Tulcea, dirijat de Iulian Dumitru, corul "Gavriil Musicescu" al Filarmonicii "Moldova" din Iaşi sub conducerea muzicală a lui Bogdan Cojocaru, Corul Ansamblului Artistic "Doina" al Armatei, trio vocal “Anatoly” sau grupul coral bărbătesc ortodox "Harisma", dirijat de Dan Văcărescu. 
Expoziția va fi deschisă în spațiul Curtea lui Dionis (parter) și va putea fi vizitată în perioada 10 mai -31 decembrie 2022.



inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Ludoteca Apolodor din Labrador (mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11:00-13:00 / marți, joi : 12:00-14:00

- Sala multimedia George Enescu (etaj 1, corp E):
Programare la adresa multimedia@bibnat.ro
În perioada 20 martie - 31 mai 2023 Sala multimedia va fi închisă pentru public.

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României