caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Zilele Bibliotecii Naționale a României, ediția a XXV-a
7-8 decembrie 2022


Zilele Bibliotecii Naționale a României, ediția cu numărul XXV, își propune să sărbătorească împlinirea a 10 ani de la mutarea în noul sediu și, totodată, să marcheze trecerea a 33 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.
  
Cu o poveste zbuciumată, Biblioteca Națională a României își trage seva din colecțiile Bibliotecii Colegiului Sf. Sava din Bucureşti, destinul ei împletindu-se cu evenimente importante din istoria României. După Unirea din 1859, instituția obține pentru prima dată statutul de bibliotecă națională, de-a lungul timpului primind alternativ denumirea de Bibliotecă Națională și Bibliotecă Centrală.  În anul 1864, prin legea Reglementărilor publice, este numită Biblioteca Centrală a Statului, denumire păstrată până în anul 1901, când este desfiinţată, reluându-și mai apoi titulatura, după reînființarea sa din 1955. Imediat după Revoluția din decembrie 1989, reprimește denumirea de Biblioteca Națională a României.

Însă nu doar denumirea BNaR a fost supusă schimărilor nenumărate de-a lungul timpului, ci și sediile care i-au adăpostit colecția și unde aceasta și-a desfășurat activitatea au propria lor poveste întortochiată. În 1986, când este pusă temelia primului sediu gândit și dedicat Bibliotecii Naționale, își face loc o rază de speranță. Din păcate, Revoluția din 1989, care a pus capăt comunismului în România, a adus cu ea și întreruperea lucrărilor la clădirea de pe malul Dâmboviței, colecția BNaR  păstrându-se fragmentată în mai multe sedii improprii activității pentru care a fost menită, încă 23 de ani.

Anul 2012 a fost anul în care Biblioteca Națională a României s-a mutat în noul sediu, o clădire cu spații generoase, casă a unei importante colecții de documente curente și de patrimoniu, dar și gazdă a numeroase evenimente care pun în lumină atât valorile deținute de aceasta, cât și cultura și istoria națională în ansamblul ei.

În data de 7 decembrie 2022, vă invităm să ne fiți alături, participând la cele două evenimente organizate pentru a marca cea de-a XXV-a ediție a zilelor Bibliotecii Naționale a României  și 10 ani de la mutarea în noul sediu.

Așa cum tradiția o cere, începând cu ora 11:00, în spațiul Symposium, vă invităm la o întâlnire profesională cu titlul Orașul incluziv: rolul bibliotecilor de cartier, organizată de Biblioteca Națională a României, în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România. Seminarul își propune să ilustreze potențialul bibliotecilor și să deschidă discuția despre un oraș incluziv din perspectiva spațiilor și programelor bibliotecilor de proximitate.

Fără a fi beneficiat vreodată, pe parcursul evoluției lor, de un program susținut de construcție de sedii cu destinație specifică, bibliotecile publice din București au o distribuție teritorială deficitară în economia orașului. Spațiile improprii își pun amprenta asupra activităților pe care le desfășoară și le afectează funcționarea. Cu toate acestea, în ciuda subfinanțării cronice, bibliotecile de cartier rămân locuri importante pe harta comunităților locale, însuflețite fiind de bibliotecari inimoși și beneficiind de contribuția, grija și solidaritatea cititorilor. Astfel, bibliotecile sunt resurse foarte valoroase în peisajul actual, marcat de dispariția infrastructurii culturale și educaționale de proximitate.

În acest context, cercetarea Harta Bibliotecilor de Cartier (HBC), un proiect realizat de Alex Axinte și Alexandru Vârtej, ilustrează potențialul de transformare al bibliotecilor publice, folosindu-se de exemple concrete de bună practică, extrase din situații întâlnite chiar în filialele bibliotecilor bucureștene. HBC urmărește să evidențieze impactul bibliotecilor asupra calității vieții, contribuția lor la menținerea echității sociale și la coagularea comunităților urbane. Cercetarea caută să aducă argumente pentru valorizarea, susţinerea, dezvoltarea și extinderea rețelei de biblioteci publice din cartiere.

Și pentru a marca cei 10 ani de la mutarea Bibliotecii Naționale a României în sediul actual,  vă propunem să urmăriți un scurt un film de prezentare a Bibliotecii Naționale a României. 

Seminarul Orașul incluziv: rolul bibliotecilor de cartier se desfășoară într-un format care îmbină, pe parcursul a două sesiuni, prezentările unor exemple de bună practică, realizate de invitații noștri, cu discuții deschise care să ducă la schițarea unei strategii pentru deschiderea bibliotecilor către comunitățile din cartiere și, mai departe, să pună bazele realizării unui manifest de interes pentru agenda publică locală, care să pledeze pentru includerea bibliotecilor de cartier în strategiile de regenerare urbană a cartierelor din București, ca un program cheie în contextul locuirii urbane contemporane.

Vor susține prezentări: 
Alex Axinte, Alexandru Vârtej (Harta Bibliotecilor de Cartier)
Nicoleta Rahme (Biblioteca Naţională a României)
Claudia Șerbănuță (Asociația Comunitățile Viitorului)
Olimpia Bratu (Biblioteca Județeană Cristian Tell, Gorj)

Sărbătorirea Zilelor Bibliotecii Naționale a României va continua, cu dezbaterea Decembrie 1989 – Căderea unui dictator,  ce își dorește să ne reamintească sau să ne clarifice circumstanțele Revolulției din decembrie 1989, de la care peste câteva zile se împlinesc 33 de ani.
 
În preambul, de la ora 14:00, va fi prezentat documentarul „89: Oglinzi și fum”. Realizat de Alexandru Stănescu în peste un deceniu de documentare, prin reportaje și interviuri, ilustrat cu imagini din arhiva TVR și arhiva Paul Cozighian, dar și cu fotografii inedite din colecțiile Andrei Bârsan, Dinu Lazăr, Andrei Pandele, Agerpres, filmul acoperă momente importante din istoria anilor '80 și își propune să străpungă perdeaua grea care tronează peste acele zile cruciale din decembrie 1989, analizând, totodată, ecourile reverberate în conștiința colectivă a posterității. „Există Adevăr, cu A mare, sau doar adevărul meu și adevărul tău? Este istoria doar o metanarațiune, în slujba diferitelor tabere care își dispută nevinovăția?”

Începând cu ora 16:00, vom da startul discuțiilor cu domnul Petre Roman, participant la evenimentele din decembrie 1989, şi Andrei Ursu, coordonatorul volumului „Căderea unui dictator”, într-un dialog cu istoricul Adrian Cioroianu, profesor universitar dr. la Catedra de Istorie a Universității din București și director general al Bibliotecii Naționale a României.
 
Și pentru că ne aflăm în cea mai importantă bibliotecă a țării, păstrătoare a memoriei noastre culturale scrise, vă invităm să parcurgeți expoziția de carte: România, decembrie 1989, în care veți găsi 110 documente din colecțiile curente ale Bibliotecii și tot atâtea idei de cărți pe care să le citiți pentru a înțelege, din multiple perspective, evenimentele din decembrie 1989.

În spațiul de desfășurare al evenimentului vor fi expuse câteva fotografii ce redau imagini din primele săptămâni ce au urmat Revoluției din decembrie, realizate de artistul Emanuel Tânjală și donate Cabinetului de fotografie din cadrul Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României. 

Ziua de 8 decembrie va debuta cu un eveniment adresat copiilor și tinerilor, derulat sub genericul Povești pe portativ. Organizat sub forma unei conferințe-concert, în colaborare cu Teatrul Muzical Ambasadorii, începând cu ora 10:00, evenimentul își propune să promoveze patrimoniul cultural-muzical universal și va beneficia de participarea pianistei Ioana Maria Lupașcu.

De la ora 13:00, vă invităm, în Atriumul Bibliotecii Naționale a României, la Gala Concursului de interpretare muzicală – instrumentală și vocală, organizat în cadrul Festivalului de muzică clasică pentru copii și tineri „Musicalfest 2022”.



inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Ludoteca Apolodor din Labrador (mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11:00-13:00 / marți, joi : 12:00-14:00

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României