caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Tesla, portret între măști

Luni, 29 mai 2023, ora 16, Biblioteca Națională a României va fi gazda unui eveniment dedicat marelui inventator Nikola Tesla, eveniment organizat în colaborare cu Biblioteca Națională  a Serbiei. 
Tesla, portret între măști este titlul prelegerii pe care Vladimir Pištalo, cunoscut scriitor și istoric de origine sârbă, actual director al Bibliotecii Naționale a Serbiei, o va susține la sediul bibliotecii noastre, cu ocazia unei vizite de lucru realizate la invitația directorului general al Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu.
Nikola Tesla, născut în 1856, la Smiljan, Imperiul Austriac, localitate aflată pe teritoriul actualei Croații, din părinți etnici sârbi, este considerat și astăzi un geniu vizionar în domeniile ingineriei mecanice și electrice, a fizicii teoretice și nucleare, invențiile sale, folosite astăzi pe scară largă, îmbunătățind viața a miliarde de oameni. Încă din fragedă copilărie a dat dovadă de o inteligență ieșită din comun și de o memorie extraordinară. Era posesorul unei capacități fantastice de concentrare, își putea imagina și vizualiza cu precizie invențiile în minte, fără a avea nevoie de schițe și de experimente tradiționale. Viața și opera științifică a lui Nikola Tesla a fost subiectul a numeroase studii și cărți, legendele create în jurul lui stimulând și imaginația autorilor de ficțiune.
Un astfel de roman inspirat din viața renumitului inventator este și cel scris de invitatul nostru. Pentru Tesla, portret între măști, Vladimir Pištalo a primit premiul NIN 2008 (Premiul pentru cea mai bună carte în rețeaua bibliotecilor publice sârbe). Romanul a fost tradus și publicat în limba română, în 2013, de Nemira Publishing Group. 

Vladimir Pištalo (Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 1960), Directorul Bibliotecii Naționale din Serbia este absolvent al Facultății de Drept, Universitatea din Belgrad și doctor în istorie, cu o teză despre identitățile multiple ale imigranților de origine sârbă (sârbi, iugoslavi, americani) susținută la Universitatea New Hampshire din Statele Unite. A fost profesor de istorie americană la Becker College în Worcester, Massachusetts.
Vladimir Pištalo este unul dintre cele mai importante nume din literatura sârbă contemporană. Iar printre operele sale cele mai importante se numără: The End of the Century (proză scurtă, 1990), Memory of a Stained Glass Window (proză scurtă, 1994), Stories from all over the World (1997), Alexander the Great (novel, 1998), Millennium in Belgrade (roman, 2000), Tesla: A Portrait with Masks (Tesla. Portret între măști, roman, 2008), Venice (roman, 2011), The Sun of This Day: A Letter to Ivo Andrić (roman, 2017), The Meaning of the Joker (eseuri, 2019).
Vladimir Pištalo a primit numeroase premii, iar cărțile sale au fost traduse în mai multe limbi (engleză, germană, franceză, rusă, italiană etc.).

*Conferința va fi susținută în limba engleză.
inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, marți, miercuri, joi, vineri: 8.30-14.00 

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României