caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Muzeul deşeurilor – o propunere a Asociaţiei CEDD. 7-30 noiembrie 2012
7 noiembrie 2012

În perioada 7-30 noiembrie 2012, Asociaţia Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD) propune publicului, în colaborare cu Biblioteca Naţională a României, un discurs vizual intitulat Muzeul deşeurilor – prima încercare din Europa de descriere, după rigori muzeale, a acestei problematici. 
Iniţiat în 2010, proiectul Muzeul deşeurilor prezintă, într-o manieră inventivă, o temă de maximă actualitate, cu impact semnificativ asupra vieţii noastre cotidiene – deşeurile în exces şi limitarea (epuizarea) resurselor naturale.

Muzeul deşeurilor va fi deschis la sediul Bibliotecii Naţionale a României, B-dul Unirii 22 – Mezanin, Spaţiul Muzeul Cărţii, în perioada 7-30 noiembrie 2012, între orele 08.00-18.00, Luni-Vineri. 

Accesul este gratuit.

Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 7 noiembrie, ora 15.


Având o evidentă componentă educativă, expoziţia reconstituie traseul de transformare a resurselor în obiecte utile şi, apoi, fatalmente, la finalul lanţului de consum, în deşeuri. 
Conştientizarea originii acestor deşeuri şi cultivarea unui comportament responsabil devin astfel mizele unui muzeu neobişnuit. Obiective până de curând abstracte – precum managementul integrat al deşeurilor, prevenţie şi reducere, colectare selectivă, valorizare – devin palpabile, sugerând mesaje de mobilizare la acţiune.
„Sub motto-ul Toţi implicaţi – toţi responsabili, se continuă cea de-a doua ediţie a acestui proiect, încurajat de impactul avut în anul 2010. În cadrul primei expoziţii, mii de oameni s-au familiarizat cu muzeul interactiv, devenind o temă de discuţie pentru societatea civilă, preşcolari şi instituţii, cetăţeni, antreprenori, ONG-uri şi administraţia locală. Prin organizarea acestui eveniment inedit, ne propunem să beneficiem şi de această dată de receptivitatea partenerilor şi a publicului, construind împreună un comportament responsabil faţă de mediu şi de propria sănătate.”, a declarat Ionuţ Georgescu, Preşedintele Asociaţiei CEDD.

Muzeul va fi împărţit pe secţiuni, în funcţie de categoriile de deşeuri municipale, dar şi de fluxurile de gestiune a acestora: de la ambalaje (plastic, hârtie, sticlă, metal), la DEEE-uri (deşeuri electrice, electronice, electromenajere – inclusiv surse de lumină arse şi baterii), de la materiale biodegradabile la cele periculoase pentru mediu, de la servicii de salubritate la co-incinerare, de la demolări la colectarea selectivă şi de la reutilizări la reciclare. 
Atracţiile muzeului: zona de colectare selectivă a ambalajelor, zona DEEE-urilor, zona specială de curs pentru elevii claselor I-VIII, zona de expoziţii, cea mai incitantă fiind cea numită Traseul Deşeurilor.

Persoane de contact:

Mihaela Papazu – coordonator proiecte CEDD
Tel: 021/3104527; Fax: 021/3104528; Mobil: 0758/832321; www.cedd.ro; www.MentineRomaniaCurata.ro

Mihaela Vazzolla – Biblioteca Naţională a Românieiinapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Dragi utilizatori,
Vă anunţăm inchiderea pentru public a Arhivei Istorice din cadrul Colecţiilor Speciale în perioada 16.08.2021 – 27.08. 2021
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2021 Biblioteca Naţională a României