caută:   
 
 

evenimente culturale

 

Prin prisma centenarilor: Identitate, libertate şi democraţie. Dezbatere
15 noiembrie 2012

Joi, 15 noiembrie, la sediul Bibliotecii Nationale a României,  din Bd.Unirii nr.22, sala mare de conferinţe, va avea loc, începând cu ora 17:00, o dezbatere cu tema Prin prisma centenarilor: Identitate, libertate şi democraţie.  Interlocutorul celebrului scriitor sloven Boris Pahor va fi istoricul român Neagu Djuvara. Evenimentul se va deschide cu o expozitie care va cuprinde volume semnate de Boris Pahor, prezentata de Carmen Muşat, redactor sef al revistei Observator Cultural, in Atriumul Bibliotecii Nationale,  şi este organizat de Ambasada Republici Slovenia la Bucureşi în parteneriat cu Institutul Cultural Roman, Facultatea de Stiinte Politice si Facultatea de Limbi Straine din Universitatea Bucurest. Evenimentul este sponsorizat de producatorul de vinuri sloven Santomas iar partenerii media ai organizatorului sunt revistele Observator Cultural, Dilema Veche, Accente, BeWhere, 24FUN Radio France Internationale Romania .


Boris Pahor
Scriitor sloven, de cetăţenie italiană (n. 1913), autor a numeroase romane cu tenta autobiografică, Boris Pahor este considerat unul dintre cei mai importanti scriitori sloveni contemporani, acesta fiind primul autor sloven nominalizat de două ori pentru premiul Nobel în literatura. Martor al evenimentelor din Italia fascistă, autorul  a fost deportat în timpul celui de-al doilea razboi mondial, 1944, în Alsacia (Natzweiler-Struthof) şi în Germania (Dachau, Mittelbau-Dora, Bergen-Belsen) – aceste experienţe constituindu-se ca sursa principală a multe dintre romanele sale. Scriitor angajat, acesta a luptat prin intermediul scrierilor sale împotriva oricărui tip de totalitarism, fie el fascist, nazist sau comunist, primind Legiunea de Onoare pentru romanul « Pelerin parmi les ombres », a cărui traducere în franceză a fost declarată un roman anti-nazist prin excelenţă. Iar la Strasbourg a fost distins, în acest an, cu medalia de aur a oraşului francez pentru demnitatea şi conştiinţa sa, manifestate printr-un formidabil devotament faţă de cultura şi limba slovenă. 

Neagu Djuvara
Istoric, diplomat, filozof, jurnalist și romancier român, Neagu Djuvara (n. 1916) la Bucureşti, într-o familie de origină aromână. Neagu Djuvara şi-a făcut studiile la Paris, fiind licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940). Intrat prin concurs la Ministerul de Externe în mai 1943, este trimis de Maresalul Antonescu curier diplomatic la Stockholm în dimineaţa zilei de 23 august 1944, în legătură cu reluarea negocierilor de armistitiu cu Uniunea Sovietic; nu mai revine în tara pana în 1990. În mai 1972, obţine doctoratul de stat (docenţa) la Sorbona cu o teză de filozofie a istoriei sub indrumarea reputatului filozof Raymond Aron; mai târziu, obţinand şi o diplomă a Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale de la Paris (I.N.A.L.C.O.) pentru limba Sarbo-Croata. Neagu Djuvara este, în prezent, membru de onoare al Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" din Iasi şi a Institutului de Istorie "N. Iorga" din Bucuresti, autor a numeroase volume autobiografice şi de istorie. Deţine Ordinul Arts et Lettres în grad de Ofiţer, fiind decorat de Ambasadorul Franţei în România, Domnul Henri Paul (5 martie 2010). inapoi

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 

 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50
marți, joi: 12:00-19:50

Săli de lectură deschise:

- Sala de științe filologice Mihai Eminescu (etaj I, Corp C): 
luni, miercuri, vineri : 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

- Sala de copii și tineret Ionel Teodoreanu (etaj I, corp A):
luni, miercuri, vineri: 10:00-17:50 / marți, joi : 12:00-19:50

Sala Ludoteca Apolodor din Labrador (etaj mezanin):
luni, miercuri, vineri: 11.00-13.00 / marți, joi: 12.00-14.00

- Centrul de Resurse și Informare American Corner București (etaj 1, corp E):
luni, vineri: 8:30-16:30; marți, miercuri, joi: 10:00-18:00 (inclusiv împrumut la domiciliu)

- Sala multimedia George Enescu (etaj 6, corp A):
luni - vineri: 09:00-17:00

- Sala de presă Gr. Asachi (etaj 2, corp E):
Programare la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro.

- Sala de colecții speciale Alexandre Saint-Georges (etaj 5, corp A):
luni-vineri: 09:00-17:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2023 Biblioteca Naţională a României