caută:   
 
 

achiziţii recente

 
Lavinia STAN. Transitional Justice in Post-Communist Romania: The Politics of Memory. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press, 2013. 288 p.


În acest volum, Lavinia Stan reunește domeniile sale majore de expertiză – dinamica politică și socială a României post decembriste și aspectele teoretice și empirice ale justiției tranziționale în fostele state autoritare –, pentru a realiza o analiză pertinentă a provocărilor justiției tranziționale în țara noastră. 
Cartea prezintă efortul complex al justiției tranziționale românești, de la primele procese împotriva oficialilor implicați în încălcări grave ale drepturilor omului, trecând prin desecretizarea arhivelor securității și acordarea accesului la acestea, lustrație, restituirea proprietății, compensare și reabilitare, până la rescrierea cărților de istorie astfel încât să corespundă realității.
Volumul este organizat tematic, investigând fiecare metodă separat, ca o fațetă a unui program mai amplu și ambițios, rezultând o analiză aplicată și concludentă, mult mai adecvată scopului decât ar fi fost o construcție pe criterii cronologice.


Lavinia Stan este profesor asociat la Catedra de Științe Politice a Universității St. Francis Xavier din Canada. Este editor regional pentru Europa al revistei Women’s Studies International Forum, membru al consiliului științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și membru în colegiul editorial al mai multor publicații științifice din America de Nord și Europa. Este autor, co-autor  sau coordonator al unor volume canalizate pe perioada post-comunistă: Church, State, and Democracy in Expanding Europe și Religion amd Politics in Post-Communist Romania (în colaborare cu Lucian Turcescu), Leaders and Laggardes: Governance, Civicness and Ethnicity in Post Communist Romania și, nu în ultimul rând, Romania in Transition și Encyclopedia of Transitional Justice (în colaborare cu Nadya Nedelsky). 


cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-17:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Sala Ludoteca „Apolodor din Labrador” (mezanin)
luni, miercuri, vineri: 11:00-13:00
marți, joi: 12:00-14:00

Sala de copii și tineret „Ionel Teodoreanu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2022 Biblioteca Naţională a României