caută:   
 
 

evenimente actuale

 
 
ARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparului
ARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparului

Loc: Expoziție virtuală

Data: din 17 decembrie 2020

 
Estetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk Chopin
Estetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk Chopin

Loc: Expoziție virtuală

Data: din 14 octombrie 2020

 
 
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului

Loc: Expoziţie virtuală de partituri și fotografii din colecțiile BNaR, realizată cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la naşterea compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski.

Data: din 14 aprilie 2020

 
 
 

achiziţii recente

 
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii / statistici mondiale: Adrian Kanovici. Ed. a 16-a. Bucureşti: Meronia, 2020. 864 p.: 398 hărţi, ilustrații color ale tuturor drapelelor și capitalelor statelor de pe glob.
09.10.2020
 
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean / ilustraţia copertei: Radu Oltean, reconstituire a Pieței Huet din Sibiu la anul 1520. Bucureşti: Humanitas, 2018. XVI, 270 p.: facs., il. color. (Istorie. Societate & civilizaţie)
13.08.2020
 
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă / cuv. înainte: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Bucureşti: Editura Basilica, 2018. 542 p.: fotogr. color. (Cota V 24.387)
11.08.2020
 

expoziţie virtuală

 
Codex Aureus
Codex Aureus Cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia bibliotecii şi totodată din România este un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810. (MS II.1).
31.10.2008
 

noutăţi

 
02 august 2016
Majestatea Sa Regina Ana a României a plecat dintre noi. Biblioteca Națională a României îi aduce un pios omagiu
Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. La dorinţa expresă a Majestăţii Sale Regele Mihai I, funeraliile Reginei Ana vor respecta tradiţia Funeraliilor Regale din România, corpul neînsufleţit urmând să fie depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleş, după care, pentru încă o zi, în Sala Tronului din Palatul Regal. 
Ultimele Funeralii Regale din ţara noastră au avut loc la 24 iulie 1938, când Regina Maria a fost condusă pe ultimul drum. 

Familia Regală anunţă mare doliu pentru primele 7 zile de la înmormântare şi doliu timp de 40 de zile. Începând din 2 august, cărţi de condoleanţe vor fi deschise simultan la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului. Condoleanţele pot fi transmise și online (http://www.familiaregala.ro/mesaje/). Toţi cei care doresc să depună flori sau coroane o pot face, începând din 2 august, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în faţa intrării principale.

În urmă cu 10, ani, în data de 14 decembrie 2006, Biblioteca Națională a României a avut onoarea și bucuria de a-i avea ca înalți oaspeți, cu ocazia Ediției a IX-a a Zilelor Bibliotecii Naționale care a avut ca temă Anul Carol I – Casa Regală a României în documente, pe Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana. 
Cu acel prilej, Majestăţilor Lor – a căror prezenţă a impresionat întreaga asistenţă – au asistat la comunicările susţinute de acad. Gabriel Ştrempel, prof. univ. dr. Ion Bulei, prof. univ. dr. Sergiu Iosipescu și Dan Erceanu, precum şi la vernisarea expoziţiei cu tema Casa Regală a României în documente – Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României (fotografii, partituri, cărţi cu cifru şi ex-libris regal, manuscrise, piese de corespondenţă, acte şi înscrisuri, menu-uri oferite la dineuri regale, monede şi medalii).

Născută în 18 septembrie 1923, la Paris, Principesa Ana de Bourbon-Parma este fiica prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margareta a Danermarcei. Pe linie maternă, este strănepoata regelui Christian al IX-lea al Danemarcei, iar pe linie paternă – strănepoata regelui  Miguel I al Portugaliei și nepoata de soră a împărătesei Zita de Bourbon-Parma. În 1939, și-a însoțit familia, refugiată din calea naziștilor, în Spania, Portugalia, apoi în Statele Unite ale Americii unde, în perioada în perioada 1940-1943, a urmat cursurile școlii de artă Parson's School of Design din New York, lucrând, în același timp, ca vânzătoare într-un magazin. Din 1943 și până la sfârșitul războiului a luat parte, ca voluntar al Forțelor Franceze Libere (sub comanda generalului de Gaulle), la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania, ca șofer pe ambulanță și ca infirmieră, primind distincția „Crucea de Război” a Franței.
Principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai I în noiembrie 1947, la nunta Principesei Elisabeta a Marii Britanii, cei doi logodindu-se înainte de întoarcerea regelui în țară. Guvernul Petru Groza nu și-a dat însă acordul în privința căsătoriei. Mai mult, sub amenințarea tancurilor rusești și sub șantajul unor crime odioase, Regele Mihai I a fost forțat să abdice în data de 30 decembrie 1947. 
Cuplul s-a căsătorit în cursul anului următor, în ciuda opreliștilor de natură politică sau religioasă. În cercurile monarhiste și în cadrul Familiei Regale a României, Principesa Ana de Bourbon-Parma a fost recunoscută ca Majestatea Sa Regina Ana a României.
 
 

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Dragi utilizatori,
Vă anunţăm inchiderea pentru public a Arhivei Istorice din cadrul Colecţiilor Speciale în perioada 16.08.2021 – 27.08. 2021
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2021 Biblioteca Naţională a României