caută:   
 
 

achiziţii recente

 
Manuscrits enlumines d origine germanique. Tome 2, XVe siecle / Bibliotheque nationale de France, sous la direction de Laure Rioust. Paris : Bibliotheque nationale de France : Brepols, 2020, 1 vol. (261 p.) : ill. ; 31 cm; ISBN 978-2-503-57790-6

Volumul nouă al colecției Manuscrise Iluminate din Biblioteca Națională a Franței, fondată de François Avril în 1980, descrie 104 manuscrise din secolul al XV-lea şi constituie a doua parte a unui catalog dedicat producţiilor de manuscrise din țările de limbă germană și central-europeane, aflate în colecţia Departamentului de manuscrise al Bibliotecii Naționale a Franței.
Un prim volum care tratează secolele X-XIV a fost publicat în 1995 în aceeași serie, în care au apărut, între 1980 și 2012, mai multe inventare dedicate manuscriselor cu pictură italiană, iberică și flamandă. Numărul mare de lucrări și amploarea anumitor cicluri iconografice au făcut necesară realizarea unui volum dedicat iluminării germanice din secolul al XV-lea, perioadă marcată de ascensiunea centrelor urbane pentru decorarea cărților manuscrise sau tipărite și de o reînnoire spirituală favorabilă dezvoltării bibliotecilor religioase.
Marcată de vicisitudinile istoriei, colecția de manuscrise iluminate de origine germanică aparţinând Departamentului de manuscrise a Bibliotecii Naționale a Franței acoperă o remarcabilă diversitate de texte și tehnici picturale. Manuscrisele descrise în lucrare amintesc constantele și evoluțiile producției din țările de limbă germană și din Europa centrală înainte și după ascensiunea tiparului.
Colecțiile decorate sumar în scriptoriile monahale, cărțile ilustrate în serie în atelierele profesionale urbane sau capodoperele pictorilor laici itineranți stau mărturie despre multitudinea formelor și modurilor de decorare a manuscrisului în această perioadă de tranziție.Toate ne permit să percepem dinamismul schimburilor artistice și circulația motivelor între regiuni uneori foarte îndepărtate, grație împărtășirii modelelor, mobilității creatorilor de manuscrise iluminate, legăturilor monahale şi chiar colaborărilor dintre maeștrii evrei și creștini.
Acest corpus foarte variat constituie pentru prima dată subiectul unui catalog exhaustiv și bogat ilustrat, organizat după o clasificare geografică și cronologică.
Parte a colecţiei Manuscrise Iluminate din Biblioteca Națională a Franței și fidel principiilor colecției, acest catalog oferă o descriere aprofundată și contextualizată a lucrărilor, fără a neglija studiul originilor și bibliotecilor vechi care le-au păstrat.
Laure Rioust este arhivistă şi paleografă, autoare a numeroase lucrări de specialitate, conservator la Departamentul de Manuscrise din cadrul Bibliotecii Nationale a Frantei
Ilustratia de pe coperta 1 : Johannes von Hildesheim, Dreikönigslegende

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-17:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Sala Ludoteca „Apolodor din Labrador” (mezanin)
luni, miercuri, vineri: 11:00-13:00
marți, joi: 12:00-14:00

Sala de copii și tineret „Ionel Teodoreanu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!




Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2022 Biblioteca Naţională a României